Salut reclama espaiar la segona dosi de Pfizer per vacunar més gent en menys temps
Alba Vergés ha visitat un punt de cribratge al Campus Montilivi de la Universitat de Girona (EFE/David Borrat )
Barcelona

Salut reclama espaiar la segona dosi de Pfizer per vacunar més gent en menys temps

Vergés demana celeritat al Ministeri i defensa que països com França i Itàlia han optat per aquesta via per immunitzar més persones

Irene Vaqué ReigActualitzat

El Departament de Salut demana al govern espanyol poder espaiar la segona dosi de Pfizer per poder tenir més gent vacunada en menys temps. Ara mateix, entre la primera i la segona dosi d'aquesta vacuna hi ha un període de 21 dies, que la Generalitat reclama que siguin 42, seguint l'estratègia que han seguit països com el Regne Unit i el Canadà i, més recentment, França i Itàlia.

Ho ha avançat en una roda de premsa la consellera de Salut, Alba Vergés, que ha comparegut juntament amb el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, i la subdirectora general de Promoció de la Salut, Carmen Cabezas.

Vergés, que ha denunciat la "poca rapidesa" del govern de l'estat en qüestions com el topall d'edat d'AstraZeneca, ha dit que tornaran a portar la qüestió al Consell Interterritorial de Salut:

"No podem repetir el mateix error amb el debat d'espaiar la segona dosi de la vacuna de Pfizer. A Europa en tenim exemples, i també el Canadà i el Regne Unit han aprovat passar de 21 a 42 dies per a la segona dosi. Ens permet guanyar tres setmanes i, amb les dosis que tenim, arribar a més gent vacunada en menys temps."

 

La idea de Salut és mantenir l'interval de 21 dies només per als majors de 80 anys i espaiar-la als de 79 anys i en avall.

Segons la doctora Cabezas, es faria així per poder donar el màxim d'immunitat als més grans de 80, que són els més vulnerables davant la Covid,

"Això és una marató i necessitem que els propers mesos puguem arribar a un percentatge més gran de la població. L'efecte no seria per a les pròximes dues setmanes, però sí per als propers mesos. Els mesos que queden fins al juny són claus."

 

Vergés ha afegit que no es tracta de si s'ha de tirar pel dret o no. "Demanem que es faci aquest debat. A les ponències de vacunes se n'ha parlat i amb molt ampli consens dels diferents responsables de vacunació. Arriba a la comissió de Salut Pública i allà és queda", ha comentat.

Segons ha dit, amb les dosis de Pfizer-BioNTech previstes es podria vacunar "un percentatge de gent prou important perquè ens canviï l'escenari d'aquesta pandèmia".

La consellera s'ha queixat de la lentitud amb què es prenen decisions com què passa amb la segona dosi de les persones menors de 60 anys vacunades amb AstraZeneca o amb el possibilitat que les farmàcies venguin tests d'antígens per ajudar al control de la pandèmia.

Salut reclama espaiar la segona dosi de Pfizer per vacunar més gent en menys temps
Administració de la segona dosi a la residència Creu de Palau de Girona (ACN/Departament de Salut)

 

Frenada de la vacuna de Janssen per trombosis

La compareixença ha tingut lloc després que Johnson & Johnson ha anunciat l'aturada de la distribució a Europa de la seva vacuna, Janssen, pels 6 casos de trombosi que s'estan investigant als Estats Units.

Just per aquest dimecres s'havia anunciat l'arribada a Espanya les primeres dosis de Jannsen​. "Esperarem a veure quan arriben i com", ha explicat la doctora Cabezas, que ha afirmat que aquestes vacunes estan "en 'stand-by'" i, per tant, ara mateix el que hi ha és incertesa.

A Catalunya, en concret, la primera remesa havia de ser de 24.000 i havien d'administrar-se a les persones d'entre 70 i 79 anys, però Cabezas ha donat per fet que no arribaran. De fet, ha afegit, han sabut pels mitjans de comunicació que es frenava l'arribada de Janssen. Tampoc tenien confirmat cap més compromís, més enllà d'aquestes 24.000 dosis.

L'arribada d'aquesta vacuna, la primera que requereix una sola dosi, s'esperava per ajudar a accelerar el procés de vacunació. I Argimon ha reconegut que aquest entrebanc no ajuda a assolir l'objectiu de tenir el 70% de la població vacunada a finals d'estiu.

 

Un 10% dels citats per vacunar-se amb AstraZeneca no es presenten

Els responsables de Salut han explicat que, després dels canvis en els criteris de vacunació d'AstraZeneca, un 10% de les persones programades per punxar-se no es presenten a la cita.

El doctor Argimon ha declinat parlar de rebuig a la vacuna amb l'argument que diverses circumstàncies poden explicar aquesta absència.

En qualsevol cas, la subdirectora general de Promoció de la Salut ha assegurat que tindran més opcions de vacunar-se en el futur "segurament amb el mateix tipus de vacuna", però ha cridat a punxar-se de seguida que s'ofereix:

"Quan l'oferim a un grup determinat és el millor moment de vacunar-se, perquè està sent prioritzat per sobre de persones joves i de molta altra gent que cada dia ens escriu per ser vacunats".

 

La responsable de la campanya de vacunació ha destacat que s'està arribat a un ritme de vacunació de prop de 300.000 dosis per setmana, un "ritme força bo", en paraules de Cabezas. El dia rècord va ser dimecres passat, amb 86.000 vacunes. La immensa majoria, més del 60%, són de Pfizer.

 

 

A data d'aquest dimarts, estan vacunades el 85,5% de les persones de més de 80 anys, el 15% de les de més de 70 i el 49% de les d'entre 60 i 65 anys. S'han posat gairebé 1,8 milions de vacunes, de les quals 1,3 són primeres dosis (el 17% de la població) i 462.000 persones en tenen dues (un 6% de la població).

Precisament, aquests dies s'ha conegut un estudi fet a Catalunya que demostraria que aquesta vacuna redueix entre un 88% i un 92% el risc de contagi en residències, i fins a un 98% el risc de mort dels residents.

Aquest dilluns, d'altra banda, Salut ha començat el procés de vacunació de les persones de 69 anys, o que els fan aquest 2021. Salut ha enviat 40.000 SMS a persones nascudes el 1952.

Els integrants de la franja immediatament més jove, d'entre 60 i 65 anys, ja poden demanar cita a través del portal web VacunaCovid, sense esperar que els avisin.

 

Puja la corba, però menys que les altres onades

A l'espera dels efectes de la Setmana Santa, Argimon ha indicat que la corba de la quarta onada (avui ja n'ha parlat obertament) puja, però, com a mínim per ara, ho fa de manera menys pronunciada que a la segona i la tercera onades. "El pendent és més suau", ha dit. I ha reiterat que el gran problema continua sent l'ocupació de les UCI, on hi ha més de 500 pacients de Covid.

Argimon ha explicat que les dades d'aquests dies es veuen alterades per la Setmana Santa i ha afirmat que, en l'última setmana, l'estimació és que hi hagut uns 11.500 positius i que l'RT o velocitat de tranmissió s'ha situat, en realitat, en un 1,15 o 1,20.

ARXIVAT A:
Coronavirus Covid-19
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut