Barcelona

Argimon, sobre els ingressos a les UCI: "Anem a un ritme que no el podrem sostenir"

Després de l'anunci de Pedro Sánchez sobre els 87 milions de dosis fins a l'agost, el secretari de Salut Pública demana al govern espanyol concreció en el calendari de les vacunes

Irene Vaqué Reig/RedaccióActualitzat

Fa només 10 dies que Catalunya va baixar de la barrera dels 400 ingressats a les UCI per Covid, i ara ja en són 445 i encara s'ha de veure l'efecte de les interaccions socials per Setmana Santa. Per això, el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, ha avisat que les dades de la pandèmia d'aquests dies "no van bé" i ha advertit especialment de la saturació de les unitats de cures intensives:

"Avui hem informat de 445 persones a les UCI. El dia 26 de març vam trencar per sota la barrera dels 400, fa tot just 10 dies. (...) Anem a un ritme que no el podrem sostenir i hem de veure l'impacte de la interacció social d'aquesta setmana, que es notarà d'aquí uns dies."

Segons el secretari de Salut Pública, aquest empitjorament és previ als dies festius. Tot i que encara no parli de quarta onada, ha remarcat que "la tendència ha revertit a pitjor".

Aquest dimarts els ingressos hospitalaris han pujat, un centenar més les últimes 24 hores, i hi ha 12 pacients més a cures intensives. A més, la positivitat de les proves ha passat del 10,5% de la setmana passada al 12,9%. I, comparant les dades d'aquest dimarts amb les de dilluns de la estmana passada, han pujat un 16% el nombre de positius en els testos d'antígens de persones que han anat als CAP amb símptomes. 

La situació a les UCI és l'indicador principal a l'hora de decidir quines restriccions s'apliquen. I dijous hi ha una nova reunió del Procicat per decidir si es prorroguen les mesures actuals o n'hi ha de noves a partir del 10 d'abril, però Argimon no ha volgut avançar-ne res.

 

Menys diagnòstics per Setmana Santa

Gran part del problema actual, ha afegit Argimon, és que la gent amb simptomatologia lleu, com mal de cap o dècimes, no ha anat al metge aquests dies de Setmana Santa i ha posposat la petició d'assistència sanitària, de manera que ha pogut ser font de contagi.

Tot plegat es tradueix en un infradiagnòstic de contagis aquesta última setmana. Dilluns de Pasqua, per exemple, se n'han confirmat 300 menys del que seria habitual. En canvi, si comparem les xifres d'aquest dimarts amb les del dilluns de la setmana anterior, el creixement de positius és d'un 16%.

Respecte a l'opció que a Catalunya es distribueixin testos d'antígens massivament, com ha anunciat el Regne Unit, Argimon ha explicat que tenen en estudi diverses opcions, però no n'ha volgut concretar res més. I ha recordat que aquest dimecres començarà el cribratge a les universitats.


Argimon demana concreció després de l'anunci de Pedro Sánchez

Argimon, sobre els ingressos a les UCI : 'Anem a un ritme que no el podrem sostenir'
Vacunació amb AstraZeneca a Barcelona aquest diumenge (EFE / Quique García)

 

Argimon ha comparegut després que, al migdia, el president espanyol, Pedro Sánchez, hagi anunciat l'arribada de 87 milions de vacunes d'ara fins al setembre. Sánchez ha assegurat que a finals d'agost ja s'haurà immunitzat el 70% de la població i que la setmana que ve marcarà un punt d'inflexió.

Argimon ha celebrat l'anunci, però ha demanat concreció:

"Si un president del govern fa aquest anunci, hem de donar-li tota la credibilitat. Serà necessari que dijous, a la comissió de Salut Pública, es concreti quines vacunes, quina quantitat de cadascuna i amb quin calendari, que és importantíssim per poder planificar."

Seguint les dades de l'anunci, a Catalunya li pertocarien entre 13,5 i 14 milions de dosis.

Pel que fa a la vacunació, a Catalunya s'han administrat fins aquest dimarts 1.483.202 dosis de les tres vacunes.

En concret, hi ha un 13,5% de la població amb una dosi (és un 16% si ens fixem només en els majors de 16 anys, que són els candidats a rebre la vacuna) i un 5,7% que ja està immunitzada amb la pauta completa de les dues dosis.

 

 

Abril, mes clau

El govern espera que aquest mes d'abril suposi una inflexió i s'acceleri la vacunació. Si es compleixen les previsions, només al mes d'abril poden arribar a Catalunya més d'un milió i mig de dosis, més de les que s'han administrat fins ara.

 

Fins ara la vacuna que més s'ha posat és la de Pfizer. N'han arribat una mica més d'un milió de dosis i la previsió és que només a l'abril n'arribin 768.000 més. S'ha reservat per a les persones més vulnerables. Ara s'està acabant d'administrar la primera dosi als més grans de 80 anys i, en alguns llocs, com Lleida o el barri del Raval de Barcelona, segons ha confirmat Argimon, s'ha començat a posar als més grans de 70.

 

Moderna té una presència més testimonial. Fins ara n'han arribat 168.000 dosis i se n'esperen 560.000 els pròxims tres mesos. Per la seva complexitat s'administra, sobretot, a hospitals.

Pel que fa a AstraZeneca, se n'han rebut 350.800 dosis i se n'esperen 1.120.000 fins al juny. S'administra a persones d'entre 60 i 65 anys i a treballadors essencials amb el límit d'edat d'aquests 65 anys, un límit que es podria eliminar aquesta mateixa setmana.

En cas que s'elimini el topall, ha explicat Argimon, no s'aturarà la vacunació del grup 60-65 anys. "No el podem obrir i deixar a mitges, perquè és un cacau", ha comentat Argimon. També esperen el nou informe de l'Agència Europea de Medicaments (EMA) sobre el possible vincle entre alguns casos infreqüents de trombosi i la vacuna d'AstraZeneca.

I a partir del 15 d'abril entra en joc una nova vacuna, la de Janssen, que té una diferència importantíssima respecte a les altres: només necessita una dosi. Se n'esperen 880.000 fins al juny i la previsió és que es comenci a administrar a persones d'entre 66 i 79 anys.

 

Tant el doctor Argimon com la subdirectora general de Promoció de la Salut, Carmen Cabezas, consideren que cal desterrar la idea que a cada grup d'edat li pertoca només un tipus de vacuna. "Si demà ve Janssen i no Pfizer, donarem Janssen. I si arriba Moderna, Moderna", han indicat.

Les vacunes, però, sembla que no evitaran una quarta onada que, segons els experts, ja és aquí. Caldrà veure'n l'abast i la durada.

 

ARXIVAT A:
VacunesCoronavirus Covid-19
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut