Salut: "Qualsevol persona que hagi rebut la vacuna d'AstraZeneca pot estar tranquil·la"
- TEMA:
- Vacunes
La Generalitat llança un missatge de calma a les persones vacunades amb AstraZeneca, després de la suspensió preventiva de l'administració d'aquest preparat contra la Covid. Són més de 148.000 treballadors essencials, com bombers, policies o mestres, de fins a 55 anys, pràcticament un 58% del total.
La sotsdirectora general de Promoció de la Salut, Carmen Cabezas, ha demanat que estiguin tranquils:
"Qualsevol persona que hagi rebut la vacuna d'AstraZeneca pot estar tranquil·la. Ha de fer vida normal i només en aquests casos que són prou cridaners per haver consultat és quan s'està fent aquest seguiment."
En una roda de premsa, el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, ha insistit que s'ha notificat un sol cas de trombosi infreqüent a Espanya. "Amb un milió de dosis posades a Espanya hi ha un cas. Hem d'estar molt i molt tranquils", ha comentat. També hi ha marge per saber què s'ha de fer amb les segones dosis, perquè, en el cas d'AstraZeneca, l'interval recomanat és de 12 setmanes.
Argimon ha destacat que la suspensió és cautelar i que la investigació que està fent l'Agència Europa de Medicaments (EMA) no és per un lot en concret, sinó per la vacuna en general:
"No és l'EMA qui ho atura, són els estats membres, i no tots. Un segon element és que això no està lligat a un lot, sinó en general, a la vacunació. I el tercer, que la freqüència [de casos de trombosi cerebral] observada és inferior a l'esperada [en la població general]."
La responsable de farmacovigilància de la Fundació Institut Català de Farmacologia, Glòria Cereza, ha indicat que en totes les vacunes s'observen casos de trombosi, però que no tenen una relació causa-efecte ni n'hi ha més casos dels esperables en la població general. "És relativament freqüent però independentment de la vacuna i no és per una relació causa-efecte", ha apuntat Argimon.
Si s'està qüestionant la vacuna d'AstraZeneca, han afegit els responsables de Salut, és per "la raresa", pel tipus de trombosi molt infreqüent que s'ha detectat en un nombre molt petit de les persones vacunades.
El doctor ha agraït la "comprensió de tothom" que era ahir als punts de vacunació i ha remarcat que, si s'acabés confirmant un vincle entre aquesta vacuna i la reacció adversa, "la pregunta que caldrà fer-se és si és el benefici supera el risc i, en el supòsit que sigui favorable, quines estratègies podem utilitzar per minimitzar el risc".
En el cas de Catalunya, l'aturada ha obligat a desprogramar 17.000 citacions per vacunar-se.
L'EMA no hi veu senyals d'alarma
Tot i que diversos països han aturat la vacunació, l'EMA no veu fora del normal els efectes adversos i puntuals d'AstraZeneca. Els resultats definitius de l'estudi es presentaran dijous.
La directora executiva de l'entitat, però, ha assegurat que a hores d'ara no tenen cap indicació que aquesta vacuna hagi causat coàguls de sang a les persones vacunades i ha afegit que el percentatge d'incidents vasculars en el col·lectiu vacunat és semblant al de la població general i que els beneficis són majors que el risc que hi pugui haver, una afirmació que també fan altres experts.
Aquest dilluns, la consellera de Salut, Alba Vergés, i el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, ja van explicar que la suspensió de la vacuna d'AstraZeneca durant 15 dies deixa immobilitzades a la nevera, de forma preventiva, 127.000 vacunes a Catalunya.
Vacunades el 28% de persones de més de 80 anys fora de residències
Amb aquest nou escull de les vacunes, i en un context en què les dosis arriben amb comptagotes, els responsables de Salut Pública es troben amb dificultats per planificar la vacunació.
Moltes persones més grans de 80 anys continuen esperant que els avisin del CAP. Salut ha indicat que, de les que no viuen en residències, han rebut la vacuna el 28,4%, més de 113.000 persones. "Encara ens queda bastant per arribar a les 363.000 més grans de 80 que no són a les residències", han admès.
Les pròximes dues setmanes es destinaran a acabar segones dosis i començar-ne algunes de primeres. I les tres setmanes següents han de servir per cobrir "el màxim de persones de més de 80 anys".
Per aconseguir-ho, es confia en l'arribada de moltes més vacunes a l'abril. La previsió que els han donat és de 400.000 dosis setmanals, de les quals un 40% serien de Pfizer-BioNTech, però admeten que la confirmació exacta no la tenen fins a 2 o 3 dies abans. Si es confirmen les 400.000, "vol dir multiplicar gairebé per dos o més les vacunes que ara rebem", ha dit Argimon.
Ara hi ha poc més de 900.000 persones vacunades amb almenys una dosi. Més de 600.000 n'han rebut només una i superen les 240.000 les que ja tenen les dues, un 3,2% de la població.
970 contagis nous i 12 defuncions
Pel que fa a l'evolució de la pandèmia, els principals indicadors s'estanquen o canvien de tendència. El risc de rebrot puja una mica i és a 180 punts, la velocitat de transmissió creix fins a 0,95 i la positivitat es manté al 4,6%. El Departament de Salut ha comunicat aquest migdia 970 contagis nous de coronavirus i 12 defuncions més.
La dada vinculada als hospitals millora. Aquest dimarts s'ha notificat un descens del nombre de malalts de Covid ingressats. N'hi ha una cinquantena menys i es torna a baixar de 1.500 malalts, 432 dels quals són a les UCI, dos més que ahir.
La incidència de la Covid en relació amb la població baixa molt poc i ara és a 193 contagis per cada 100.000 habitants els últims 14 dies.
- ARXIVAT A:
- Vacunes Covid-19 Coronavirus