Salut demana frenar els contagis per evitar un altre confinament: "És un moment crític"
El cap de la unitat de seguiment de la Covid-19 a Catalunya, Jacobo Mendioroz, ha avisat que "no sortirem de l'epidemia fins d'aquí a un any"
El secretari de Salut Pública ha reconegut que la taxa d'infecció es va disparar a finals de juny i començaments de juliol, una alerta clara que les coses no anaven bé. També ha admès que ens trobem en uns dies crítics. Argimon ha avisat que són els els ciutadans els que ens hi hem d'involucrar per no tornar a la situació de la primavera passada.
"Ara és un moment crític. I no estem en uns dies crítics com la tercera setmana de març amb les UCI plenes, el tema crític és si nosaltres prenem mesures perquè aquesta evolució vagi sent més lenta. La pel·lícula de març/abril ja la coneixem, el que no podem fer és repetir-la i que la corba es dispari. El guió d'aquesta pel·lícula ja el sabem. La mascareta, la distància, aquesta és la nostra vacuna."
Fa 3 dies es registraven a Catalunya 61 casos de cada 100.000 habitants mentre que el 24 de març, un dels punts més àlgids, n'eren 150. Però aleshores es feien 300 proves PCR i ara són 700, més del doble.
Segons el Secretari de Salut Pública, el risc ara mateix és alt, ja que el fet d'estar per sobre de 100 "vol dir que tenim un risc de rebrot i que hem d'estar molt atents. Ara, el risc de rebrot a Catalunya supera els 100 i això vol dir que estem en un risc alt."
Per tot això, ha admès que es vol evitar un altre confinament restrictiu ja que "és un tractament molt agressiu, que té efectes secundaris... La setmana que ve sortirà un estudi sobre els efectes del confinament, sobretot en l'esfera emocional i d'addiccions."
Les darreres dades epidemiològiques mostren que les darreres setmanes hi ha hagut una escalada en els casos d'infeccions respiratòries que coincideix amb un moment en què s'estan fent moltes més proves PCR.
"Estem en una situació similar a la de finals de febrer. Quina és la diferència que ara tenim? [...] Ara mateix estem fent moltíssimes més PCR que en el pic de la pandèmia."
Jacobo Mendioroz, cap de la Unitat de seguiment de la Covid-19 a Catalunya, ha reiterat que tot i que la tendència es pugui revertir, una baixada de casos no significaria que la tendència s'ha acabat i ha recordat que "no sortirem de l'epidèmia fins d'aquí a un any".
Argimon, que s'ha mostrat favorable al possible tancament dels locals d'oci nocturn, ha explicat que la setmana que ve es presentarà el full de ruta per conèixer l'estat de la situació.
Els rebrots, per zones
Sobre el Segrià, Argimon ha explicat que aquest brot és molt complicat però que s'han anat prenent decisions de manera més ràpida. Aquesta corba d'infecció respiratòria va en augment.
"Al Segrià les pneumònies han augmentat. I allà aquest brot ha tingut efectes sobre el sistema sanitari. Que a la resta de Catalunya no haguem tingut un gran efecte no vol dir que no el puguem tenir d'aquí a uns dies. Entenem també que hem de conviure amb aquesta pandèmia mesos, molts mesos. I el que no podem fer és tancar, obrir, tornem a tancar... Això no és desitjable."
En aquest sentit, Jacobo Mendioroz ha volgut deixar un missatge més optimista pel que fa la situació a la comarca i ha assegurat que s'hi comença a veure la llum al final del túnel.
Pel que fa a l'Hospitalet de Llobregat, en aquests moments la taxa és de 203 confirmats, quan el 24 de març la taxa era molt similar. Al Segrià es van prendre decisions amb una taxa propera als 200, però a l'Hospitalet ja s'han pres a una taxa de 100 i a Barcelona amb una taxa de 50. D'altra banda, Figueres començaria a estabilitzar-se.
Tanmateix, han avisat que a Girona i Tarragona s'ha de tenir una vigilància més especial perquè no se'ns escampin comunitàriament els brots.
La tendència és "preocupant"
Per la seva banda, Adrià Comella, director del Servei Català de la Salut ha volgut donar un missatge d'alerta. Avisa que el sistema encara no està tensat, però que "la tendència certament és preocupant. No podem abaixar la guàrdia i hem de ser escrupolosos tots plegats."
Comella ho ha explicat amb dades preocupants: en l'últim més s'ha donat un creixement d'un 317%
"La tendència és preocupant. La setmana de Sant Joan vam atendre 2.050 casos sospitosos als CAP. Aquesta setmana, 8.551. [...] A les urgències dels hospitals es van fer 131 ingressos fa 15 dies, en canvi aquesta última setmana n'hi ha hagut 301."
Com a conseqüència d'aquests positius, Comella reconeix la tendència preocupant també en els ingressos hospitalaris, que han passat de 131 fa 15 dies a 301 l'última setmana. L'ocupació als llits de la unitat de crítics és un altre dels punts d'atenció. Ara mateix, és de 437 llits ocupats per Covid-19 -en el pic de la pandèmia era superior als 8.000-: "És una ocupació petita, un 3%, però el que ens preocupa ara no és la saturació, sinó la tendència. Al juliol parlàvem de 40 persones ingressades a l'UCI, ara en tenim 61."
Comella ha insistit en la necessitat de protegir les persones en situació de risc. Segons un estudi, que estableix 4 grans grups de risc, un 8% de la població del país es troba en risc molt alt. Així, un 85 % de les defuncions per Covid-19 corresponia a aquestes persones.
Es reforçarà el seguiment de contactes
El director del Servei Català de la Salut també ha incidit en el fet que els recursos dels centres assistencials del país estaran, cada vegada més, desenvolupant-se al costat d'aquesta vigilància epidemiològica mitjançant els gestors Covid i un sistema digital d'identificació i seguiment de contactes, desenvolupat des de l'àrea de ciutadania, innovació i usuaris, a més de l'increment del volum de testos PCR: "Això voldrà dir canvis organitzatius en els laboratoris del nostre país i també, quan calgui, realitzar cribratges massius en aquells llocs on es detectin brots."
Comella ha acabat demanant a la població que segueixin les mesures de precaució per respecte, també, a la feina dels sanitaris.
Les darreres 24 hores Catalunya ha sumat 1.597 positius nous per Covid-19 segons el Departament de Salut. Això situa la xifra global de positius en 75.288.
Una de les zones que preocupa més és la de Barcelona, perquè el nombre de casos positius continua a l'alça amb més de 600 positius en només quatre dies. Les dues últimes setmanes s'hi han més que doblat els contagis.
- ARXIVAT A:
- Coronavirus Salut