Miquel Iceta i Carolina Darias a La Zarzuela per jurar el càrrec (EFE/Ballesteros)

Iceta entra com a ministre al govern Sánchez i Darias gestionarà la pandèmia a Sanitat

Pedro Sánchez ha anunciat la remodelació del govern espanyol arran de la dimissió de Salvador Illa

RedaccióActualitzat

Miquel Iceta i Carolina Darias ja són, formalment, el nou ministre de Política Territorial i Funció Pública i la nova ministra de Sanitat.

Aquest matí han promès el càrrec a La Zarzuela, davant del rei i del president del govern espanyol, Pedro Sánchez, i posant la mà sobre un exemplar de la Constitució.

 

Carolina Darias promet el càrrec de ministra de Sanitat (EFE/Ballesteros)


Darias és el relleu de Salvador Illa al capdavant del Ministeri de Sanitat. Per la seva banda, Iceta, primer secretari del PSC, cobrirà la vacant de Darias al ministeri.

 

Miquel Iceta promet el càrrec de ministre de Política Territorial (EFE/Ballesteros)


Sánchez va confirmar la remodelació del govern espanyol aquest dimarts, després de comunicar-ho al rei. Es tracta d'un "reajustament mínim" causat per la dimissió d'Illa, que a partir d'ara se centrarà en la campanya de les eleccions al Parlament com a candidat del PSC a la presidència de la Generalitat.

L'entrada d'Iceta i el canvi de cartera de Darias suposen la primera remodelació del govern bipartit, que va arribar al poder fa poc més d'un any.


Sánchez sobre Illa: "Mai ha presumit dels seus encerts"

Des de les escales de La Moncloa, Sánchez ha agraït la tasca d'Illa al capdavant del ministeri i n'ha destacat la "vocació de servei públic" i la "capacitat de diàleg".

El president del govern espanyol ha qualificat Illa com un "ministre extraordinari, una persona honesta, que ha evitat sempre la confrontació política". Ha dit que, al capdavant de Sanitat, "s'ha trobat amb l'obligació de gestionar la resposta a la pandèmia més terrible de l'últim segle", i mai ha presumit dels seus encerts i sempre ha demanat perdó pels seus errors".

Sánchez ha afirmat que, amb aquests canvis, el govern que presideix "continuarà atenent amb la màxima prioritat l'emergència sanitària, econòmica i social" a conseqüència de la crisi del coronavirus.

 

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha anunciat els canvis a l'executiu després de l'adeu d'Illa
El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha anunciat els canvis a l'executiu després de l'adeu d'Illa (EFE / Ballesteros)

 

Iceta, encarregat de coordinar la política autonòmica

Sánchez ha definit Iceta com un "home d'acord i de concòrdia" i com un "estudiós de la política". Del líder dels socialistes catalans n'ha destacat que és una "persona d'idees, de construir consensos" i que serà l'encarregat de declinar tots els verbs relacionats amb "la cooperació, la col·laboració, la coordinació i la cogovernança".

Iceta aterra al ministeri que va ocupar Meritxell Batet amb l'arribada de Sánchez a La Moncloa, fins que va ser escollida presidenta del Congrés dels Diputats.

Des del ministeri Iceta serà l'encarregat de coordinar les polítiques de l'Estat amb les autonomies, també a Catalunya, amb l'anomenada "agenda del retrobament" de Sánchez.

 

Després de 40 anys dedicat a la política i diputat al Parlament des del 1999, aquesta no serà la primera etapa d'Iceta a Madrid, on ja va ser assessor del vicepresident espanyol Narcís Serra en època de Felipe González i també diputat al Congrés entre 1996 i 1999.

L'arribada d'Iceta a Madrid coincideix quan fa un any i mig es va quedar a les portes de ser el president del Senat, vetat pels grups independentistes.

 

Miquel Iceta, durant un ple al Parlament
Miquel Iceta, durant un ple al Parlament (ACN / Gerard Artigas)

 

Darias: la primera presidenta del Parlament canari assumeix Sanitat

La nova titular de Sanitat és Carolina Darias. Fa un any que Sánchez la va nomenar ministra de Política Territorial i Funció Pública, cartera que ara assumirà Miquel Iceta.

Darias assumeix la direcció del Ministeri de Sanitat en un dels pitjors moments pel que fa a la propagació de la pandèmia de Covid-19, que té els hospitals de moltes comunitats autònomes sota una gran pressió.

 

Darias amb Illa a la sala de premsa de La Moncloa, el 13 de gener (Europa Press/R. Rubio)

 

Nascuda fa 55 anys a Las Palmas de Gran Canaria, Carolina Darias San Sebastián és integrant del Cos d'Administradors Generals de l'Administració Pública de la comunitat autònoma de Canàries.

Militant del Partit Socialista de Canàries - PSOE, va ser regidora de l'Ajuntament de la seva població natal entre el 1999 i el 2004. El 2008, José Luis Rodríguez Zapatero la va nomenar delegada del govern espanyol a Canàries. Abans ja l'havia nomenat subdelegada a Las Palmas.

El 2015 es va convertir en la primera dona que va presidir el Parlament de les Canàries, del qual també ha estat diputada i portaveu de la Comissió de Sanitat.

 

Quan, ara fa un any, va ser nomenada ministra de Política Territorial i Funció Pública, era consellera d'Economia, Coneixement i Ocupació del govern de Canàries.

És la integrant del Consell de Ministres que més ha treballat conjuntament conjuntament amb Salvador Illa, sobretot a l'hora de preparar les reunions interterritorials amb els consellers de Sanitat o Salut de les comunitats autònomes.

 

La nova ministra de Sanitat, Carolina Darias
La nova ministra de Sanitat, Carolina Darias (EFE / J.J. Guillén)


Darias va ser la segona ministra del govern de Sánchez, després d'Irene Montero, que va contagiar-se de Covid-19, el març de l'any passat.

Poc després de l'anunci de Sánchez, Darias ha volgut tenir un reconeixement cap a Illa i ha dit que assumeix el càrrec "amb il·lusió, responsabilitat i molta humilitat":

 

 

Per la seva banda, Iceta s'ha limitit a agrair la "confiança" de Sánchez:

 

 

Tant Darias com Iceta prometran els càrrecs aquest dimecres al Palau de la Zarzuela davant del rei, un cop el nomenament s'hagi publicat al BOE.


Crítiques a l'adeu d'Illa

Els partits de l'oposició, però també el soci de govern del PSOE, Unides Podem, han criticat que Illa deixi el ministeri en un context de crisi epidemiològica i que eviti comparèixer al Congrés dels Diputats. Aquest divendres, la persona responsable de Sanitat donarà explicacions sobre l'evolució de la pandèmia a la comissió corresponent de la cambra baixa, però ja no ho farà Illa, sinó Darias.

 

 

Illa s'ha defensat assegurant que, tot i haver estat proclamat candidat del PSC, sempre ha estat "al 101%". A més, ha negat que eviti donar explicacions al Congrés: "mai defujo les responsabilitats i menys la d'aparèixer davant el Congrés. Compareixerà el govern d'Espanya i la persona que ocupi aquesta responsabilitat", ha dit.


Moment àlgid de la pandèmia

El relleu d'Illa per Darias arriba en plena tercera onada de la pandèmia del coronavirus. Aquest dilluns, el ministeri de Sanitat va notificar 93.882 nous positius de Covid-19 durant el cap de setmana, la pitjor xifra de contagis en un cap de setmana des que va començar la pandèmia.

Tot i que el director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón, va assegurar que la situació actual "no té res a veure amb el que va passar el març i l'abril", sí que va alertar sobre l'increment de la pressió a les Unitats de Cures Intensives. "Les UCI no poden suportar més del que estan suportant", va avisar Simón.

ARXIVAT A:
Salvador IllaMiquel IcetaPedro SánchezEleccions Parlament Catalunya 2021
Anar al contingut