Sánchez durant la roda de premsa d'aquest dilluns a La Moncloa (EFE/Chema Moya)

Sánchez diu que Catalunya ha girat full i que es reunirà amb Junqueras i Puigdemont

El president del govern espanyol diu que "no sap quan, però ho farà", i també presumeix de bones dades econòmiques
Redacció Actualitzat
TEMA:
Pedro Sánchez

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha declarat que no té "cap problema" a reunir-se amb els líders d'ERC i Junts, Oriol Junqueras i Carles Puigdemont, tot i que no ha concretat cap data.

En una roda de premsa, aquest dilluns, després de presidir l'última reunió del Consell de Ministres de l'any, Sánchez ha fet balanç econòmic i polític del 2024.

"La societat espanyola i catalana ha girat full del 2017", ha indicat.

Sobre una possible trobada amb Puigdemont, a qui el Tribunal Suprem no ha amnistiat, ha dit que "l'amnistia es produeix en el moment en què està avalada per les Corts".

Respecte a l'aliança entre Junts i el PP al Congrés la setmana passada, el president espanyol ha valorat que es tracta d'"una enorme hipocresia" per part dels populars:

"Crec que el que denota és una enorme hipocresia d'una oposició que ha mobilitzat molts militants i votants conservadors als carrers al crit de "l'amnistia trencarà Espanya."

I també ha atribuït a l'amnistia el vot comú entre populars i juntaires: "Quan Feijóo treu pit que pot arribar a acords amb Puigdemont, crec que també és un èxit de la llei d'amnistia".

Balanç econòmic

Sánchez ha destacat les xifres macroeconòmiques que situen l'estat espanyol al capdavant del creixement a la Unió Europea, amb una pujada del PIB del 3,3% aquest 2024.

"L'economia prospera per uns camins diferents dels que va fer servir abans, camins amb molt més recorregut i resiliència."

A més, ha celebrat la creació de 400.000 nous llocs de feina els últims 12 mesos, tot i que ha admès que l'atur continua en un "nivell massa alt" i la productivitat laboral continua sent baixa.

Sánchez ha exposat l'informe "Cumpliendo", que fa balanç polític i econòmic de l'any 2024 (EFE/Chema Moya)

A banda, el cap del govern espanyol ha detallat que s'han transferit més de 690 milions d'euros a centenars d'empreses i a unes 50.000 persones afectades per la dana al País Valencià, Castella-la Manxa i Andalusia.

En l'àmbit cultural, ha anunciat que La Moncloa concedirà el títol pòstum de la Gran Creu d'Isabel la Catòlica a l'actriu Marisa Paredes, que va morir fa cinc dies després d'una llarga trajectòria dedicada al cinema i el teatre.

Una majoria parlamentària fràgil

La setmana passada va quedar palès que l'executiu espanyol compta amb una majoria precària al Congrés dels Diputats: el bloc d'investidura es va esquerdar durant la votació de la reforma fiscal impulsada pel PSOE i Sumar.

Junts va sumar els seus vots als del PP, el PNB i Vox per tombar l'impost a les grans energètiques, tot i que Sánchez va salvar la major part del paquet de mesures fiscals.

Precisament, el Consell de Ministres ha aprovat aquest dilluns el gravamen a les energètiques per via d'un reial decret, tal com la vicepresidenta Montero va prometre a ERC, Bildu i el BNG.

En concret, ha decidit estendre l'impost fins al 2025, de manera que s'haurà de tornar a votar al Congrés a principis de l'any vinent.

La portaveu de Junts al Congrés, Miriam Nogueras, durant el ple del 17 de desembre (Europa Press/Fernando Sánchez)

Durant la roda de premsa, Sánchez ha matisat que la norma introdueix "un incentiu fiscal" perquè les inversions estratègiques per a la transició ecològica i descarbonització es puguin deduir de l'impost.

"Som conscients de la complexitat del Parlament, però sortim a guanyar", ha afirmat, i ha insistit que la legislatura "durarà fins al 2027".

Entre altres mesures, el govern espanyol també ha donat llum verda a allargar la bonificació del transport públic durant mig any i a suspendre els desnonaments a col·lectius vulnerables fins a finals del 2025, dues mesures pactades amb Podem.

En paral·lel a aquestes negociacions a diverses bandes, la coalició del PSOE i Sumar encara no ha aprovat uns nous pressupostos per al 2025, un dels principals reptes que haurà d'afrontar.

L'exministre José Luis Ábalos, abans de declarar dijous davant el Suprem pel cas Koldo (EFE/ Mariscal)

Altres fronts oberts per a Sánchez

El cap del govern espanyol ha comparegut enmig de l'ofensiva judicial contra la seva dona, Begoña Gómez, investigada per una suposada apropiació indeguda del programari de la Universitat Complutense.

"El temps posarà les coses al seu lloc", ha apuntat Sánchez aquest dilluns en ser preguntat per la qüestió.

El cas Koldo i les últimes declaracions de José Luis Ábalos també planen sobre l'executiu. Tant l'exministre socialista com Koldo García han negat haver cobrat comissions de l'empresari Víctor de Aldama.

I, a més, el suport dels diputats de Junts al govern espanyol continua en l'aire, després que Carles Puigdemont demanés a Sánchez que se sotmeti a una qüestió de confiança al Congrés.

Dimarts passat, la mesa de la cambra va ajornar la decisió de si accepta o no que es debati aquesta iniciativa. El líder de Junts va advertir que, si s'impedia la tramitació, es duria la legislatura al col·lapse.

ARXIVAT A:
Pedro Sánchez Govern espanyol
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut