Sánchez defensa l'amnistia i l'oficialitat del català en el comiat de la presidència de la UE
El president espanyol ha fet balanç dels sis mesos de presidència al Parlament Europeu, i ha coincidit per primer cop amb Puigdemont des del 2017
Pedro Sánchez ha defensat l'amnistia al Parlament Europeu, durant el debat en què ha fet balanç de la presidència de la UE, que Espanya ha ocupat els últims sis mesos. "Els indults han funcionat, la negociació i la normalització institucional estan funcionant i estic convençut que l'amnistia apuntalarà aquest noble objectiu", ha dit, subratllant el suport majoritari que té la llei al Congrés.
Responia les crítiques, entre d'altres, del portaveu dels populars europeus, Manfred Weber. L'endemà que la llei d'amnistia va passar el primer tràmit al Congrés, ha afirmat que "Europa està preocupada" i ha anunciat que instaran a obrir una comissió d'investigació a Europa.
No hi ha fet referència Carles Puigdemont, que coincidia per primer cop amb Sánchez en el mateix escenari des del 2017. Ha intervingut un minut, que ha dedicat a reivindicar l'oficialitat del català a Europa i, com ha fet després l'eurodiputat republicà Jordi Solé, ha retret al president espanyol que, durant la presidència de la UE, no hagi estat possible aprovar-la: "El problema d'Europa mai han estat les promeses, sinó l'incompliment de les promeses, perquè de l'incompliment neix la desconfiança", ha dit.
"President Sánchez, les oportunitats s'han d'aprofitar quan passen i si es deixen passar per por o per incapacitat, les conseqüències mai són agradables", ha conclòs.
? En directe: Carles Puigdemont intervé en el ple de l'Europarlament que ha obert Pedro Sánchez: "de l'incompliment neix la desconfiança"https://t.co/OsIUliw6GM pic.twitter.com/uqUsyszKLY
324.cat (@324cat) December 13, 2023
Sánchez ha respost a Puigdemont que seguiran "promovent l'ús de llengües cooficials" i l'ha interpel·lat a treballar per "millorar" la situació a Catalunya, com diu que ha passat amb el seu govern: "Està a les nostres mans fer-ho, i s'ha de fer per la via de la política, la negociació i la Constitució".
El president també ha defensat que "Espanya és una de les democràcies més plenes del món" i ha carregat contra el PP, a qui ha demanat que "trenqui el seu idil·li amb la ultradreta", "la veritable amenaça a la democràcia". A més, ha afirmat que a Espanya "hi ha lawfare quan el PP ha estat segrestant 5 anys la renovació del CGPJ".
Sánchez defensa la seva presidència
Abans, obrint el debat, Sánchez ha tret pit de la reedició del govern de coalició a Espanya --"Europa ha guanyat un aliat progressista amb Espanya", ha dit-- i de la presidència espanyola de la UE, que creu que "ha estat exitosa".
El president espanyol ha estat aplaudit quan ha celebrat l'acord de la COP28 per "deixar enrere" per primer cop els combustibles fòssils. I també quan ha fet una crida a l'alto el foc a Gaza i a la pau a Ucraïna, amb qui espera obrir les converses perquè entri en la Unió Europea abans que acabi l'any.
Sobre la guerra a Gaza, Ursula Von der Leyen, que ha intervingut després de Sánchez, ha afirmat: "Israel té dret a fer tot el que estigui a les seves mans per fer que el que va passar el 6 d'octubre no es torni a repetir i el deure per fer tot el que pugui per protegir la societat civil i no fer-la servir com a escut humà".
El gos que s'ha colat
I quan ha acabat de parlar Von der Leyen, hi ha hagut una anècdota que, entre la tensió de les intervencions, ha fet riure els europarlamentaris: un gos ha bordat entre els aplaudiments.
Aquest és el moment, que les xarxes han relacionat amb "perro sanxe", el malnom amb què van batejar el president del govern espanyol: