El passaport Covid, en implantació progressiva a Espanya durant tot el juny
El País Valencià ja emet el Certificat Digital UE Covid, que a Catalunya encara trigarà uns dies a arribar
El País Valencià, Navarra, Aragó, Extremadura i Andalusia han començat a emetre aquest dilluns l'anomenat passaport Covid, el certificat digital de la Unió Europea que facilita la mobilitat entre països durant la pandèmia. És gratuït i és en forma de codi QR.
Per informar d'aquest Certificat Digital UE Covid, que és com es diu oficialment, i de la pandèmia, han comparegut el director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries del Ministeri de Sanitat, Fernando Simón, i el secretari general de Salut Digital, Informació i Innovació, Alfredo González.
"El procés ha començat avui i la implantació serà progressiva i en període de proves durant tot el mes de juny, però tots els certificats emesos des d'avui són plenament vàlids", ha afirmat González. Viatjar per la UE sense aquest certificat serà possible però "més lent", perquè es poden demanar mesures addicionals com controls o quarantenes, ha advertit.
Per González, és un "pas decisiu en l'obertura del país a la mobilitat internacional segura":
"Gràcies al certificat digital podem incrementar la mobilitat segura a Europa i acollir més visitants, fent compatible la reactivació del turisme amb la màxima seguretat sanitària, convertint Espanya en una destinació segura."
El secretari de Salut Digital ha destacat que Espanya "s'ha avançat més de 20 dies" de la data en què serà obligatori, l'1 de juliol. "Espanya es converteix en un dels primers països de la UE capaç d'emetre i reconèixer aquests certificats", ha subratllat.
Les comunitats autònomes s'encarreguen d'expedir els certificats, però també es pot demanar al Ministeri de Sanitat en format electrònic, de manera que cal tenir un certificat digital o ser usuari del sistema cl@ve.
A Catalunya caldrà esperar uns dies
A Catalunya encara no està disponible. Obrint l'aplicatiu La meva salut des del navegador ja es poden veure les icones per demanar el certificat, a través de l'apartat Informes i resultats, però quan es clica per demana el certificat, un missatge informa que no estarà disponible fins d'aquí a uns dies.
Des del Departament de Salut han informat que s'està treballant en la implantació del document i han remarcat que el Parlament Europeu encara té pendent aprovar-ne el reglament, que s'ha de publicar al Document Oficial de la Unió Europea.
En qualsevol cas, el Ministeri preveu que en els pròxims dies i setmanes les comunitats que ho tenen pendent habilitin l'opció.
Tres supòsits per obtenir el passaport Covid de la UE
El passaport Covid facilita la mobilitat a les persones en tres supòsits: que tinguin la pauta completa de la vacuna des de fa com a mínim 14 dies, que hagin superat la malaltia dins dels últims sis mesos o que acreditin amb una prova PCR o un test d'antígens que són negatius.
El document té una validesa d'un any després de la data de vacunació.
Segons les recomanacions que va fer l'executiu de Brussel·les, la PCR ha de ser amb una antelació màxima de 72 hores i el test ràpid d'antígens, de 48 hores, tot i que cada país té marge per canviar aquests paràmetres.
La posada en marxa oficial del passaport Covid a la UE no serà fins l'1 de juliol, però a Espanya ja s'ha començat a activar en el marc d'una prova pilot. I coincideix amb l'obertura de fronteres als turistes d'arreu vacunats sense cap prova ni quarantena, amb l'excepció del Brasil, l'Índia i Sud-àfrica.
Entre les comunitats que han començat a tramitar els certificats hi ha el País Valencià, que els emet en les dues llengües oficials i en anglès. En aquest cas, es pot demanar online, a través de GVASalut o el portal del pacient, o bé de forma presencial, amb cita prèvia als centres de salut.
En el cas d'Extremadura, en les primeres hores ha emès 1.476 certificats Covid, corresponents a 1.297 usuaris. En aquesta comunitat només es poden tramitar de forma virtual, però el document PDF es pot descarregar per poder-lo tenir imprès.
Simón veu possible treure's la mascareta al carrer aquest mes
Preguntat per si mantenia la idea que al juliol es permetrà anar pel carrer sense mascareta, Simón ha augurat que aquest canvi podria arribar fins i tot abans:
"Crec que pot ser una molta bona data [el juliol] però podria ser fins i tot abans, al llarg d'aquest mes, per plantejar deixar d'utilitzar les mascaretes com a mínim als exteriors."
Sobre el fet que, des d'aquest dilluns, els països de l'espai Schengen en tinguin prou amb test d'antígens negatiu per entrar a Espanya, l'epidemiòleg considera correcta la mesura i argumenta que "la probabilitat d'error és molt baixa". És una iniciativa molt aplaudida pel sector turístic, tenint en compte que les PCR són més cares.
Simón ha afegit que l'impacte a Espanya de la variant delta del coronavirus, originada a l'Índia, no justifica per ara que calgui prendre "mesures massa radicals", tot i que ha admès que cal vigilar-la atentament per si calgués fer-ho.
La informació científica disponible indica que podria ser més transmissible i generar més hospitalitzacions, ha reconegut, tot i que "no està demostrant encara tanta perillositat" i, sobretot, "hi ha molt poca evidència, si és que n'hi ha de sòlida, que realment s'escapi a la immunitat" que dona la vacuna.
Què fer si la segona dosi t'enxampa de vacances
En el cas de les persones que el procés de vacunació de la Covid els coincideixi amb les vacances, el director del CCAES ha explicat que poden deixar per una mica més endavant la segona dosi. "Ha de passar un temps mínim respecte a la primera, però no passa res perquè es posi una mica més tard, i entenc que les comunitats donen marge per adaptar la data", ha afirmat.
Una altra opció és posar-se la segona dosi en una altra comunitat. Llavors, però, "és important que, si és possible, disposin de la targeta de desplaçament, perquè es pugui fer el registre de la forma adequada", ha dit. La conclusió és que, si no han de passar gaire dies entre les vacances i la segona dosi, s'opti per modificar la cita a la comunitat autònoma de residència.
Simón no veuria malament vacunar "la Roja"
Simón ha revelat que ell es va vacunar dimecres passat. Ho ha dit quan li han preguntat sobre si veuria convenient que es vacunés la selecció espanyola masculina de futbol, després del positiu de Sergio Busquets.
La seva opinió personal és que vacunar els futbolistes podria ser "una excepció perfectament valorable", tot i que ha matisat que no tenia clar si ell hauria proposat que es fes, com sí que hauria vacunat el president espanyol o els responsables de Salut a l'inici de la campanya.