Els advocats de Puigdemont demanaran a la justícia europea que li retorni la immunitat
Boye confia que la resolució d'aquest cas a Itàlia serà més ràpida del que ho va ser a Alemanya
La defensa de l'expresident Carles Puigdemont demanarà al Tribunal General de la Unió Europea (TGUE) que lil retorni la immunitat, després que la policia italiana el va detenir ahir a l'aeroport de l'Alguer. Ho farà com a mesura cautelaríssima.
L'advocat de Puigdemont, Gonzalo Boye, ha explicat en una roda de premsa que els jutges italians hauran de decidir si tramiten o no l'euroordre del Tribunal Suprem. De moemtn, han decidit ja que l'expresident quedi en llibertat en les pròximes hores, però no podrà abandonar l'illa de Sardenya mentre deliberin sobre el cas.
Boye confia que la resolució d'aquest cas a Itàlia serà més ràpida del que va passar a Alemanya i ha afirmat que podrien presentar aquest mateix divendres la petició a la justícia europea a Luxemburg.
"Estem acabant l'escrit i preveiem que trigaran entre com a molt 24 i 72 hores per resoldre-les. No hi ha un termini establert al reglament".
El lletrat ha opinat que la resolució del Tribunal General de la UE, que és pública, és "suficient" perquè Itàlia pugui prendre la decisió que correspongui.
Ha admès que els jutges de Sàsser poden consultar tant el Suprem, com l'Advocacia de l'Estat o la justícia europea abans de prendre una decisió sobre aquest cas, que ell ha definit com un "marrón" per a la justícia italiana. "Si jo fos el jutge italià, em llegiria molt la resolució del 30 de juliol [del TGUE] per no fer el ridícul dies o hores després", ha afirmat.
Preguntat si es pot considerar que Puigdemont no hi havia viatjat a Sardenya en qualitat d'eurodiputat, Boye ha afirmat, amb un contundència, que "no hi va anar a tocar la guitarra". I ha afegit que estarà "encantat" de resoldre el debat en un tribunal.
Comín: "Itàlia té un pres polític il·legal"
Boye ha comparegut al costat de l'eurodiputat Toni Comín, que ha anunciat la convocatòria d'una manifestació diumenge al migdia al centre de Barcelona i ha denunciat que la detenció és "il·legal":
"Itàlia, arrossegada per l'estat espanyol, té un pres polític que és un pres il·legal."
"Esperem que els jutges italians corregeixin l'error que ha comès la policia italiana", ha afegit.
L'eurodiputat ha qüestionat que es pugui dialogar amb Espanya amb aquests precedents:
"Un missatge a la comunitat internacional: com es pot negociar amb un estat que vulnera de manera sistemàtica i descarada l'estat de dret."
Per ordre del Tribunal Suprem espanyol
La justícia italiana ha detingut Puigdemont atenent l'ordre del Tribunal Suprem espanyol, que defensa que l'euroordre contra ell continua activa.
La detenció del president Puigdemont, que ha passat la nit en una presó de Sardenya, ha desencadenat una allau de reaccions. El president Aragonès ha anul·lat la seva agenda oficial per seguir el desenvolupament de tot plegat, ha convocat el Consell Executiu i després farà una compareixença.
Des de les nou del matí, hi ha una concentració de rebuig a la detenció a l'avinguda Diagonal de Barcelona. Convocats per l'ANC amb el suport d'Òmnium Cultural i dels partits independentistes, els manifestants tenien la intenció de trobar-se davant del consolat italià, però el dispositiu policial els ho ha impedit.
I a l'Alguer, aquest matí, grups nacionalistes sards s'han concentrat per demanar l'alliberament del líder de Junts davant del tribunal de Sàsser.
- ARXIVAT A:
- Carles Puigdemont