El govern farà una desescalada per trams revisables cada quinze dies
S'ha superat el pic de la corba epidemiològica, però no es pot dir el mateix de la corba assistencial
Conulta el pla amb què treballa el govern per fer la desescalada a partir de dilluns 23 de novembre
El govern negocia amb els sectors afectats el pla de reobertura previst per dilluns que ve. Les restriccions es revisaran cada quinze dies, en funció dels indicadors de transmissió del virus. La incidència continua a la baixa, però encara és lluny de ser la desitjada.
La consellera de Salut Alba Vergés i el conseller d'Interior Miquel Sàmper ha comparegut per valorar aquests indicadors i han avançat que el retorn a la normalitat es farà en tres o quatre trams, que es revisaran al cap de dues setmanes.
Vergés ha recordat que el dilluns 23 de novembre començarà el pla, i que es farà sempre d'acord amb als compromisos adquirits amb les parts implicades. "Serà un pla progressiu: no avançarem res més", ha insistit. "Ens plantegem aquest pla de reobertura d'activitat perquè estem tenint aquesta tendència, perquè l'estem consolidant, perquè així ho estan notant les dades i, a més a més, ho vetllarem dia a dia perquè, evidentment, no ens canviï i no tornem enrere i no tornem a fer una pujada."
Sí que ha estat clara Alba Vergés quan ha dit que aquest pla no ha d'implicar, necessàriament, modificacions en el toc de queda. Unes declaracions que van en sintonia amb el que va afirmar Sàmper la setmana passada quan li van preguntat per aquesta mesura. Pel conseller d'Interior, el confinament nocturn "ens haurà d'acompanyar molt temps".
El coordinador de la Unitat Covid-19 a Catalunya, Jacobo Mendioroz, ha demanat molta prudència: "Més enllà que pugui haver-hi més o menys sectors oberts, és extremadament important que totes les persones siguin conscients que estem en un moment encara de pandèmia amb molts casos." I ha afegit que "hem d'anar amb molta cura. Hem d'anar protegits, hem d'anar amb distància. No podem fer reunions multitudinàries, no podem tenir molta interacció social".
La pressió a les UCI, massa alta
Per ara, només la davallada de la velocitat de contagi es troba per sota del barem de risc de rebrot convingut per les autoritats sanitàries. Tant els contagis diaris com l'ocupació de les UCI es troben significativament per sobre de l'objectiu: 2.500 contagis cada 24 hores actualment contra els 1.000 estipulats i 587 persones a les UCI contra les 300 que hi hauria d'haver per tenir la pandèmia sota control.
A l'Hospital Sant Joan de Reus han hagut de duplicar la capacitat de les UCI per poder atendre tothom. Els professionals es queixen dels que encara no fan cas de les recomanacions. Un equip de TV3 hi ha pogut entrar, i aquesta és la realitat que hem pogut recollir:
Entre les mesures previstes per assolir aquests objectius hi ha la de dur a terme test d'antígens a les farmàcies, una aposta que, segons el coordinador de la Unitat de Seguiment de la Covid-19 a Catalunya, Jacobo Mendioroz, està pendent de l'elaboració d'un "document marc".
La davallada progressiva que també es fa patent en la disminució dels contagis diaris de coronavirus.
Cau la criminalitat però pugen els delictes telemàtics
En les dades que ha ofert Miquel Sàmper es fa palesa una davallada dels crims, una davallada que el conseller explica per les restriccions a la mobilitat i l'augment de la presència policial.
Les dades, segons la intendent dels Mossos d'Esquadra, Mònica Luis, contrasten amb l'increment dels delictes a internet. 254 delictes telemàtics diaris de mitjana actualment contra els 213 que es comptabilitzaven l'any passat.
"Atès que es fa un ús superior de les compres online, el delinqüent també s'adapta", explica Luis.
El còmput general de delictes ha baixat un 30% en la segona onada de restriccions a Catalunya, en passar d'una mitjana de 1.783 al dia al novembre de l'any passat a 1.247 diaris en l'última setmana, en part per la caiguda dels furts, que han passat de 583 al dia a 310.
El conseller ha insistit en la "importància" d'aquest descens dels delictes a Catalunya, com el que ja hi va haver durant la primera fase de l'estat d'alarma, ja que la mitjana de delictes al dia ha passat de 1.783 a 1.247 l'última setmana, una xifra que ahir diumenge va caure fins als 669 casos.
Per la seva banda, la intendent Luis ha remarcat que la distància social també ha contribuït a la davallada de furts, que requereixen en la majoria de casos d'aglomeracions i de contacte personal, i que han caigut d'una mitjana diària de 583 al novembre de l'any passat a 310 de mitjana diària l'última setmana.
Compliment de les restriccions
Més enllà de la caiguda dels delictes, en l'últim cap de setmana s'ha mantingut el compliment generalitzat de les restriccions pel coronavirus, si bé els Mossos d'Esquadra i les policies locals han imposat 2.738 denúncies per no respectar les mesures sanitàries.
Des que el 16 d'octubre es van iniciar les restriccions per la segona onada del coronavirus, els cossos de seguretat han interposat 31.044 denúncies a Catalunya per infraccions: 14.284 els Mossos d'Esquadra i 16.760 les policies locals.
A més, en tot aquest període s'han clausurat 549 locals, 27 el cap de setmana, i s'ha identificat 69.493 persones (7.259 el cap de setmana).
Paral·lelament, un cap de setmana més de confinament municipal s'ha detectat un repunt de la mobilitat cap a segones residències dijous: el trànsit va pujar un 8,6% a la primera corona i un 16% a la segona, mentre va caure divendres entre el 40 i el 35%, el dissabte entre el 80 i el 74% i el diumenge entre el 85 i el 79%.
El conseller Sàmper ha admès que el repunt de la mobilitat dels dijous cap a les segones residències suposa una "certa contradicció" amb el propòsit de les restriccions, tot i que ha precisat que, tot i això, l'important és que durant el cap de setmana la caiguda és generalitzada.
A més, com les dades epidemiològiques van cada vegada millor, el conseller ha indicat que per ara no es plantegen aplicar el confinament municipal de forma "més restrictiva" i anticipar el tancament perimetral, per exemple, des de dimecres.