Una reunió entre presidents abans de vacances, únic acord concret entre Vilagrà i Bolaños
- TEMA:
- Generalitat de Catalunya
El president de la Generalitat, Pere Aragonès, i el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, mantindran una reunió abans de les vacances d'estiu.
És el principal resultat de la reunió d'aquest dimecres a la tarda entre la consellera de la Presidència, Laura Vilagrà, i el ministre de la Presidència, Relacions amb les Corts i Memòria Democràtica, Félix Bolaños.
De moment, però, encara no hi ha data de la reunió ni lloc de la cita, a l'espera de coordinar les agendes de tots dos presidents. Tampoc s'ha avançat en les tres grans carpetes que prioritzava la Generalitat: Pegasus, infraestructures i repressió.
A banda de la trobada entre presidents, l'altre acord de la reunió ha estat el de "treballar noves garanties" per reprendre la negociació. En aquest sentit, Bolaños i Vilagrà s'han compromès a elaborar un acord marc que contindrà els "principis" i les "metodologies" de la taula de diàleg.
"La fi de la judicialització"
La reunió entre Vilagrà i Bolaños, que ha durat unes dues hores, s'ha fet quan fa un any de l'indult als líders independentistes empresonats per l'1-O. Després de la reunió, Vilagrà ha reclamat "abordar la fi de la judicialització del conflicte polític".
Segons la consellera de la Presidència, la trobada no era "una nova oportunitat per al govern de l'Estat", sinó una "oportunitat per a la política i per al procés de negociació", que considera "la millor via" per a la resolució del conflicte:
"Hem iniciat un procés d'obrir una agenda de desjudicialització del conflicte polític i ha de concloure en una agenda antirepressiva"
Vilagrà ha reclamat al govern espanyol "fets concrets", més enllà de "proclames" en un moment en què creu que "la repressió no s'atura". La consellera de la Presidència ha assegurat que, en les últimes setmanes, s'ha creat "una desconfiança creixent" cap al govern espanyol per fets com l'espionatge a líders independentistes; incompliments sobre compromisos de l'executiu de Sánchez; que els consellers Roger Torrent i Natàlia Garriga estiguin a les portes de judici i la possible revisió dels indults.
La Moncloa hi veu l'inici d'un "nou temps"
Segons Félix Bolaños, la reunió d'aquest dimecres obre un "nou temps" en les relacions entre tots dos governs, tot i que ha admès que mantenen "discrepàncies" sobre l'espionatge amb Pegasus.
"L'acció del govern espanyol de manera contundent per esclarir els fets i protegir els drets fonamentals de tots els espanyols, segons la consellera Vilagrà no és suficient", ha apuntat.
Bolaños ha definit la trobada com a "cordial, sincera i constructiva" i ha assegurat que ha servit perquè els dos governs reprenguin "l'horitzó de diàleg".
El ministre de la Presidència ha afirmat que "les dificultats no han de ser un pretext per abandonar el diàleg" i, com Vilagrà, ha criticat la judicialització de la política:
"Necessitem més política. Bona política. La que neix del diàleg i de l'acord. No volem que la política es judicialitzi"
Bolaños també ha rebatut les crítiques de Vilagrà al dèficit d'execució de les inversions. El ministre ha afirmat que el 2022 el ritme d'execució d'infraestructures "s'ha incrementat en un 36%" i que, en els quatre anys de Sánchez, Catalunya ha rebut un 40% més de recursos que en els quatre anys anteriors. "Els pressupostos del 2023 consolidaran aquesta tendència", ha augurat.
Junts alerta que la reunió "blanqueja" l'espionatge
El secretari general de Junts, Jordi Turull, ha criticat la reunió entre Vilagrà i Bolaños perquè creu que suposa "blanquejar" el cas d'espionatge a líders independentistes i l'actitud del govern espanyol sobre l'escàndol Pegasus.
Turull ha assenyalat que aquesta trobada no s'hauria d'haver produït perquè considera que La Moncloa no ha "assumit cap responsabilitat" respecte al cas de l'espionatge, per la qual cosa pensa que no s'han de normalitzar les relacions amb l'executiu de Pedro Sánchez:
"Som partidaris de congelar relacions fins que no s'assumeixin totes les responsabilitats que s'han d'assumir"
El secretari general de Junts creu que hi ha molts motius per no participar "directament ni indirectament d'una normalització que acaba sent un blanqueig dels qui es posen de perfil quan hi ha hagut episodis d'espionatge".
Junts demana que les relacions amb l'Estat s'acordin en el si del govern de la Generalitat i opina que els dos socis haurien d'"anar a l'una".
L'endemà que es conegués l'anomenat Catalangate, Pere Aragonès va anunciar que la Generalitat congelava les relacions amb el govern espanyol.