(EFE/ Juanjo Martín)

Yolanda Díaz defensa l'actuació de Sumar pel cas Errejón, però demana perdó: "Hem fet tard"

La vicepresidenta segona del govern assegura que el dimarts de la setmana passada va tenir coneixement de les denúncies públiques, dimecres va parlar amb Errejón i dijous estava expulsat
Sergi Pont Sànchez Actualitzat
TEMA:
Íñigo Errejón

El grup parlamentari de Sumar s'ha reunit aquesta tarda al Congrés dels Diputats per abordar l'afer Errejón, que ha obert una crisi dins de la coalició que lidera la vicepresidenta segona del govern, Yolanda Díaz.

Un cop acabada la reunió del grup de Sumar al Congrés, Yolanda Díaz ha comparegut en roda de premsa per donar explicacions sobre l'actuació del partit davant les denúncies per agressions sexuals de l'exportaveu del grup al Congrés.

La vicepresidenta del govern ha defensat l'actuació del seu partit, però ha reconegut que han trigat massa a tenir coneixement del cas: "Sé que hem arribat tard i per això els demano disculpes".

Díaz ha assegurat que no en sabia res i que, en cas d'haver-ho sabut, hauria actuat abans:

"Si hagués tingut coneixement abans d'uns fets tan greus, hauria actuat amb la mateixa contundència que ho he fet ara."

La líder de Sumar ha defensat que ha actuat amb contundència i celeritat per forçar la dimissió d'Errejón: "dimarts a la nit se'm comunica el que va publicar la periodista Cristina Fallaràs, dimecres parlo amb Errejón i dijous està expulsat de totes les seves responsabilitats".
 

"Em va reconèixer actituds masclistes i vexatòries"

La fundadora de Sumar ha relatat com va tenir coneixement de les denúncies públiques contra Errejón i els passos que va seguir els dies posteriors.

Díaz ha explicat que dimarts a última hora la van posar al corrent d'una denúncia molt greu contra Íñigo Errejón i la formació política va iniciar una investigació interna del cas. Dimecres a la tarda es va posar en contacte amb Errejón, que "va reconèixer actituds masclistes i vexatòries contra les dones".

Dijous, sempre segons declaracions de Yolanda Díaz, va tornar a parlar amb Íñigo Errejón i el va expulsar de totes les seves responsabilitats públiques: "li vaig demanar l'acta de diputat i el cessament immediat de totes les seves responsabilitats orgàniques".

La líder de la formació d'esquerres ha admès que l'esclat del cas "trenca la confiança de molta gent" amb el partit, però assegura que davant d'una situació així, tornaria a demanar l'expulsió d'Errejón "una i mil vegades".
 

"Si les víctimes volen que ens personem, ens personarem"

Quan li han preguntat si Sumar està estudiant emprendre accions judicials contra Errejón, Yolanda Díaz ha dit que la seva prioritat ara és "defensar les víctimes" i ha afegit que les acompanyaran com elles ho demanin: "Tot el que les dones vulguin que fem, ho farem. Si volen que ens personem, ens personarem".

En aquest sentit, Yolanda Díaz ha subratllat que per activar els protocols interns contra casos d'assetjament cal que hi hagi una denúncia: "lamentablement, ningú va denunciar", ha afegit. És per això que ha demanat a les víctimes que denunciïn: "sí que val la pena i serveix actuar". A la vegada, ha admès que cal millorar els mecanismes de prevenció: "l'única manera d'evitar-ho és fer-ho molt millor".

Sobre l'acusació que es va publicar a Twitter per una presumpta agressió sexual d'Errejón en una festa a Castelló, des de Més Madrid expliquen que ho van posar en coneixement de Yolanda Díaz. Ella ha afegit que en va parlar amb la secretària general de Podem, Ione Belarra, i amb Més Madrid, que va acabar donant per tancat el cas:

"Més Madrid va obrir una investigació i després van informar el meu equip que la investigació s'havia tancat. El meu equip em va informar després que la dona havia eliminat el tuit."


El Congrés confirma al jutge que Errejón ja no és diputat

El Congrés dels Diputats ha contestat aquest dilluns al jutjat d'instrucció de Madrid que Íñigo Errejón ja no és diputat. La cambra baixa ha donat resposta a la pregunta del jutge d'instrucció que ha de decidir sobre la denúncia presentada per l'actiu Elisa Mouliáa, en què acusa el ja exportaveu de Sumar al Congrés de tres agressions sexuals.

El jutge fa aquest primer pas en relació amb els fets denunciats per Mouliáa, que podrien ser constitutius d'un delicte d'agressió sexual, castigat amb penes d'entre un i cinc anys de presó.

La denúncia es remunta a uns fets del 2021, que van passar tots en una sola nit. La denunciant assegura que Errejón la va acompanyar a una festa i que a l'ascensor la va agafar de manera violenta i li va fer un petó que la va deixar sense respiració. La denúncia recull que més tard la va tancar en una habitació, la va empènyer damunt del llit i la va agredir sexualment, i parla també d'un tercer episodi de tocaments.

Mouliaá ha estat, de moment, l'única que ha sortit de l'anonimat. Però en els últims dies han proliferat a les xarxes les denúncies públiques contra Errejón.

 

ARXIVAT A:
Íñigo Errejón Yolanda Díaz Podem Congrés dels Diputats Sumar
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut