En marxa el gran estudi serològic per saber l'abast del coronavirus a Espanya
- TEMA:
- Coronavirus
Aquest dijous finalment s'ha començat a fer a CAPs de Catalunya l'estudi de seroprevalència per saber l'abast del coronavirus SARS-CoV-2 a Espanya, que es preveu que estigui acabat cap al 21 de juny.
El coordina l'Institut Carlos III de Madrid i depèn del Ministeri de Sanitat. Durant un mes i mig, a 90.000 persones de 38.000 llars d'arreu d'Espanya els faran sis tests en 3 tongades.
L'objectiu és tenir estadístiques fiables de quin percentatge de població ha tingut el virus i ha desenvolupat anticossos, informació que serà molt útil per planificar el desconfinament:
Selecció aleatòria
La selecció de les persones l'ha fet aleatòriament l'INE. Els tests els van començar a fer dimecres en algunes comunitats autònomes, i els resultats definitius no se sabran fins al juny.
Els participants reben un trucada i han d'anar al CAP perquè els facin dos tests cada vegada: un de ràpid amb una gota de sang, del qual saben el resultat quan marxen, i un altre de més segur.
És el que han fet en Jordi París i la Sara Irles aquest divendres, una parella que ha estat escollida i no que ha tingut inconvenient a prestar-s'hi:
Jordi París: "Ens preguntàvem si ho havíem passat i no ho sabíem perquè no havíem tingut símptomes. Ara sabem que, de moment, no. I això pot voler dir que encara ho podem passar, el neguit sempre hi serà."
Sara Irles: "Tenia curiositat, però ja em pensava que sortiria negatiu perquè hem estat confinats i no hem sortit durant tot aquest temps."
10.000 a Catalunya
A Catalunya seran gairebé 10.000 persones les que participaran en aquests tests: ara, la primera tanda, i d'aquí a 15 dies o tres setmanes, la segona, i 15 dies o 3 setmanes després, la tercera.
Les primeres conclusions provisionals, amb les dades de la primera tanda, estaran disponibles al final de la primera tanda, quan, segons les previsions del govern espanyol, serem a la fase 1 de la desescalada.
Segons la doctora Cristina Carbonell, però, amb els primers tests fets a Catalunya ja tenen la impressió que hi ha poca gent que hagi tingut el virus:
"El resultat de l'estudi hauria de permetre modificar el desconfinament, perquè el que estem veient és que hi ha gent negativa, potser més del que ens pensàvem, per tant aquesta gent que és negativa continua sent gent susceptible de contagiar-se."
La incògnita de la immunitat
A més d'extreure'ls sang per a la segona anàlisi de cada tanda, als participants també els fan una enquesta per saber si han pogut tenir símptomes i obtenir informació que pugui ser rellevant per a l'estudi.
Un dels objectius principals de l'estudi és veure com evoluciona la immunitat davant el coronavirus, una de les incògnites principals que hi ha ara mateix amb el SARS-CoV-2.
Els tests ràpids ja donen informació sobre dos tipus d'anticossos, un és la immunoglobulina M, IgM, que és la primera que genera el cos i que mostra que la persona està en fase d'infecció i requereix tractament.
IgM i IgG
També detecta la immunoglobulina G, IgG, que són les defenses que apareixen més tard i que mostren que la persona ja ha passat la infecció i ha desenvolupat una protecció.
Segons Belén Enfedaque, directora assistencial d'Atenció Primària de l'ICS a Barcelona, també poden sortir positives totes dues:
"Si el que mostra el test són les IgG elevades, que són les defenses que apareixen més tard, el que significa és que aquella persona ha passat la infecció i ha desenvolupat la protecció."
"Si surten totes dues, vol dir que la persona està en una fase en què s'està curant i estan apareixent les defenses tardanes. En aquest cas, també s'hauria de fer una visita per saber en quin moment de la infecció es troba."
Reticències a Aragó
En la trucada telefònica en la qual els informen que han estat escollits, els participants els conviden a participar-hi de manera voluntària i els citen al CAP i, si no poden anar-hi, els visiten a casa.
Segons ha assegurat el govern de l'Aragó, alguns dels escollits en aquesta comunitat s'han resistit a participar-hi perquè quan han rebut la trucada del 061 no s'han cregut que fos un iniciativa oficial seriosa.
- ARXIVAT A:
- Coronavirus