Així s'ha viscut el simulacre d'alerta que han rebut gairebé 5 milions de mòbils

Aquest dijous s'ha fet el cinquè i últim simulacre de Protecció Civil per provar i donar a conèixer el sistema d'alertes per mòbil a la població de Catalunya

RedaccióActualitzat

A les 10 del matí d'aquest dijous han sonat la majoria de telèfons mòbils al Vallès Oriental, el Maresme i a Sant Adrià de Besòs, Badalona i Santa Coloma de Gramenet i a les 11 els de la ciutat de Barcelona.

A les 12 del migdia ha arribat el torn dels del Vallès Occidental, i a la una als del Baix Llobregat i de l'Hospitalet de Llobregat. Fins a 5 milions de mòbils en un sol dia estava previst que sonessin.

Ha estat el cinquè i últim simulacre de Protecció Civil -i el que ha arribat a més gent- per provar aquest nou sistema d'alertes i també perquè la població el conegui i s'hi acostumi.


Molta gent ho sabia, però l'estridència del so ha sorprès

Malgrat que el govern ho ha anunciat els últims dies i molta gent estava avisada, també ha agafat per sorpresa a alguns, a qui els ha sobtat el so estrident de l'alarma, molt diferent dels altres que acostumen a fer els telèfons mòbils.

Aquest és el moment en què la majoria de telèfons de les persones que eren a la terrassa d'un bar de Granollers han sonat alhora:

 

En la primera onada, a les 10 del matí, hi ha hagut moltes persones que ho han rebut amb tranquil·litat, però a altres, per la situació en què estaven, els ha resultat molest o fins i tot els ha provocat un ensurt considerable, i ho han explicat a les xarxes socials:

 

Alguns usuaris han explicat a Twitter/X que els seus telèfons no han sonat:

Tècnic de Protecció Civil enviant l'alerta als mòbils del Vallès Oriental, aquest dijous a Mollet (ACN)

En la segona onada, a les 11 a la ciutat de Barcelona, hi ha hagut usuaris que l'alarma els ha sorprès en un moment que els ha costat d'apagar-la. També hi ha hagut tota mena de casuístiques:


A les 12, l'hora en què el simulacre s'ha fet al Vallès Occidental, a alguns els ha sonat el telèfon per segona vegada:

 

En l'onada de la una del migdia, al Baix Llobregat i a l'Hospitalet de Llobregat, les reaccions han estat similars a les anteriors, però amb alguna casuística nova:

 

Valoració molt positiva del simulacre per part d'Interior

Després del simulacre fet a Barcelona, el conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena, ha comparegut davant la premsa per assegurar que gairebé el 90% dels telèfons han rebut l'avís d'alarma.

Ha precisat que entre el Vallès Occidental, el Maresme i el Barcelonès, això ha suposat uns 3 milions de persones, i ha detallat la utilitat que tindrà aquest sistema quan calgui recórrer-hi en cas d'emergència, catàstrofe o accident greu:

"Això no és una informació de servei, això no serveix per informar els ciutadans que la setmana vinent hi haurà una operació tornada molt complicada o que hi haurà més o menys pluges, serveix per comunicar a ciutadans d'un lloc concret una acció concreta que han de fer: evacuar, confinar, o el que sigui."

Una turista rep l'alerta de Protecció Civil al mòbil, aquest dijous al mercat de la Boqueria de Barcelona (ACN)

També reben l'avís els que estan de pas

Per això el missatge també arriba a totes aquelles persones que estiguin de pas a la zona afectada, és a dir, ciutadans que sense viure a la zona es trobin en aquell moment al lloc on s'enviaran els missatges.

Aquest podria ser el cas de turistes o persones que viatgin per carretera. Així mateix, si no es vol rebre les alertes s'haurà de posar el telèfon en mode avió o apagar-lo.

És el que ha passat aquest dijous a les cues per entrar a la Sagrada Família quan han començat a sonar tots els mòbils, com es pot veure en el vídeo d'aquest tuit de Protecció Civil:


Els telèfons més antics cal configurar-los

Segons el govern, els dispositius d'última generació tenen per defecte activada la recepció de les alertes. És a dir, serien els telèfons Android amb una versió de programari 11 o superior i els iOS amb una versió a partir de 15.6.

En el cas dels mòbils més antics, cal configurar-los per rebre els avisos. És per això que el Departament d'Interior ha difós instruccions sobre com activar aquesta funció, amb un tutorial per fer-ho segons la marca de mòbil que es tingui.


Enquesta per avaluar la prova

Per avaluar el sistema d'alertes, el govern ha habilitat una enquesta perquè els ciutadans informin si han rebut el missatge o no, en quin idioma i de quina companyia són, entre altres preguntes. Aquesta enquesta és anònima, no recull dades personals i s'ha activat aquest dijous al matí.

Amb aquest simulacre, el govern ha completat la implantació de l'eina a telèfons intel·ligents de tot Catalunya després de les quatre proves que ja s'havien fet: el 28 de febrer a l'Alt Pirineu i Aran i a Lleida; el 12 d'abril a les Terres de l'Ebre, Tarragona i el Penedès i el 27 d'abril a Girona i la Catalunya Central.

La quarta va ser el 13 de juny, dia en què es va repetir el simulacre a les vegueries de Tarragona, les Terres de l'Ebre i el Penedès, ja que a la primera prova menys de la meitat de la població prevista va rebre l'avís.

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut