Milers de persones es manifesten contra la massificació turística a Barcelona
Més de 140 entitats veïnals, socials i ecologistes reclamen avançar cap al decreixement turístic a la capital catalana i també a Girona
Milers de persones s'han manifestat a Barcelona per reclamar posar límits al turisme, una activitat econòmica que els convocants vinculen a les actuals dificultats d'accés a l'habitatge, a l'expulsió del veïnat cap a altres barris o municipis i a la precarització dels habitants, entre altres problemàtiques.
Simultàniament, també hi ha hagut una protesta a Girona pel mateix motiu, amb unes 400 persones que han recorregut els carrers del Barri Vell per posar fi a la massificació turística a la ciutat.
A la capital catalana, el portaveu de l'Assemblea de Barris pel Decreixement Turístic (ABDT), Daniel Pardo, ha resumit la situació minuts abans que comencés la protesta a la Rambla:
"El malestar pel turisme està molt més estès, és molt més transversal i profund. Els impactes són ja innegables i afecten pràcticament tothom."
Sota el lema "Prou, posem límits al turisme", més de 140 entitats veïnals, socials i ecologistes reclamen avançar cap al decreixement turístic i un canvi de model econòmic, per tal que el turisme deixi de ser-ne un dels pilars centrals: "Té uns impactes socials i ambientals que cap ciutat es pot permetre."
La manifestació ha congregat unes 3.000 persones, segons la Guàrdia Urbana, i 15.000, segons l'organització.
Les entitats expliquen que Barcelona rep anualment 31 milions de visitants, una xifra que multiplica per 20 els habitants de la ciutat i que la converteix en una de les "més turistitzades a escala global".
Més enllà de la gentrificació, el manifest destaca la contaminació que provoca la indústria turística, la mercantilització del patrimoni local, la pèrdua d'identitat i la pressió que significa per a serveis públics com el transport, la sanitat i la neteja.
Alguns dels lemes corejats han estat "Els vostres velers ens apugen els lloguers", "No a la turistització" i "Miris on miris, tot són guiris". L'oposició a macroesdeveniments com la Copa Amèrica, l'exhibició d'F1 o la desfilada de Louis Vuitton al Park Güell també ha protagonitzat la protesta.
L'alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, ha reaccionat a la protesta amb un missatge a X en què ha reiterat que "el compromís de limitar la massificació turística" és "ferm", i ha detallat diverses mesures implementades, com l'augment de la taxa turística o el recent anunci de revocar les llicències als 10.000 pisos turístics que hi ha actualment.
La nostra voluntat i el compromís de limitar la massificació turística i les seves conseqüències a la ciutat és ferm. Ho demostren les mesures que hem pres i que continuarem implementant.
Jaume Collboni (@jaumecollboni) July 6, 2024
En el marc del Pla Viure d'habitatge, suprimirem més de 10.000 pisos turístics perquè
Són unes paraules que ja havia pronunciat amb anterioritat i que contrasten amb l'aposta de l'Ajuntament pels macroesdeveniments, entre els quals la sortida del Tour de França el 2026, que és un dels anuncis més recents d'aquest tipus.
Precinte d'algunes terrasses a la Barceloneta davant la mirada dels turistes
El manifest llegit al final de la protesta proposa 13 mesures per "fer decréixer el turisme massiu" de manera "immediata", entre les quals reduir l'activitat i la infraestructura tant del port com de l'aeroport, anar tancant progressivament terminals de creuers, que no s'obri cap més allotjament turístic a la ciutat i eliminar els pisos turístics, així com regular de manera definitiva el lloguer temporal i d'habitacions.
Limitar els macroesdeveniments --i que es consultin a la ciutadania amb una votació vinculant--, controlar el consum d'aigua del sector turístic, millorar les condicions laborals i recuperar el comerç de proximitat són algunes de les altres mesures que proposen.
La protesta s'ha desplaçat fins al barri de la Barceloneta, on davant les mirades curioses dels turistes alguns manifestants han precintat diverses terrasses amb una cinta que deia "Precinte popular, Barcelona per les veïnes". També han precintat el comptador que marca els dies que falten per a la Copa Amèrica.
Posteriorment, els Mossos han acordonat una de les terrasses i els turistes s'han retirat de les taules.
Durant la mobilització de Barcelona, un grup de manifestants ha precintat les terrasses d'alguns establiments on hi havia turistes en senyal de protesta https://t.co/2OKvDmtNMw pic.twitter.com/WxaaXXsGM4
324.cat (@324cat) July 6, 2024
Girona reclama més fermesa a l'Ajuntament
A Girona, més de 40 entitats també han posat el focus en la situació de l'habitatge i han reclamat a l'Ajuntament que vagi més enllà de les mesures actuals. Ho ha explicat Jordi Mateu, portaveu de la Plataforma pel Decreixement Turístic de Girona:
"S'ha d'anar un pas més enllà i cal reduir els pisos turístics, fer una aposta per acabar amb els lloguers de temporada i fer polítiques per revertir els impactes negatius del turisme."
La marxa ha reunit unes 400 persones que han sortit de la plaça del Vi i han fet diverses parades en blocs on hi ha pisos turístics, on han penjat cartells per demanar habitatge per al veïnat. Un dels lemes corejats ha estat "Volem més Girocletes, no turistes en xancletes".
La Plataforma pel Decreixement Turístic critica que la ciutat s'ha convertit en un aparador i reclama que la taxa turística es destini a "revertir-ne els impactes negatius" i que s'acabi "la barra lliure" als comerços del sector de la bicicleta.
El manifest de la capital gironina destaca que la protesta no busca anar en contra del turista individual:
"No estem contra el turista; som afectades i estem emprenyades amb un model econòmic basat en el turista i no en les necessitats de les persones."
Aquestes dues manifestacions se sumen a les que hi ha hagut els últims mesos en altres ciutats com Màlaga, o a les illes Canàries i a les Balears, que també van situar el focus en la precarització de la població i els problemes per accedir a l'habitatge, derivats del turisme de masses.
- ARXIVAT A:
- Turisme