En Rocco dormint ajagut en en un sofà
En Rocco ha trobat una nova llar després d'haver hagut de tornar a la gossera per necessitat (Llys Nini Rspca)
Gal·les

En Rocco, un gos que ha après llengua de signes després de quedar-se sord

Ser constant i fer gestos senzills és la clau per poder-se comunicar amb l'animal, segons la seva cuidadora

RedaccióActualitzat

Es diu Rocco, és un staffordshire bull terrier de gairebé 8 anys i ara es comunica amb els seus cuidadors amb llengua de signes.

Aquest gos va anar a parar a una protectora de Penllergaer, a Gal·les, el febrer del 2020, i la cap de la gossera, Sally Humphries, ha explicat la seva història a la BBC.

A causa de la falta d'una atenció decent, estava més prim del compte, tenia problemes a la pell, tenia infeccions d'oïda recurrents i era parcialment sord. Tot i això, les cures que va rebre van permetre que es recuperés aviat i pogués deixar el centre al cap de tres mesos.

Es va adaptar molt bé a la família que l'havia acollit, però la mala sort va fer que hagués de tornar a la protectora, Llys Nini, el juliol de l'any passat, perquè un dels amos havia mort i l'altre tenia greus problemes de salut.

En Rocco, un gos blanc i negre de raça Staffordshire Bull Terrier
En Rocco, amb sordesa, entén les instruccions dels seus cuidadors en llengua de signes (Llys Nini Rspca)

En Rocco tampoc estava bé. Una infecció a l'oïda el va deixar sord del tot. "Ens va saber molt greu quan vam saber el que havia passat i el pobre Rocco va haver de tornar a la protectora", ha explicat Humphries.

Lluny de desanimar-se, va començar a buscar un altre sistema per comunicar-se amb el gos:

"Hem passat els últims mesos ensenyant-li una llengua de signes especial a la qual s'ha adaptat molt bé. Llegeix els senyals que fem amb la mà i el cos. Per exemple, els polzes cap amunt volen dir 'bon noi'."

Aquest senyal, el del polze enlaire, és el primer que va aprendre. Cada vegada que feia una cosa bé i buscava el contacte ocular amb l'encarregada de tenir-ne cura, veia també el senyal.

La cuidadora explica que molts animals ja estan pendents d'aquest llenguatge corporal, més que no pas del que se'ls diu. "La clau és ser constant i assegurar-se que tries un senyal simple per a cada conducta que intentes ensenyar, perquè sigui el més senzill possible d'entendre", afegeix.

En Rocco entén instruccions bàsiques com "seu", "jau" o "quiet" i continua sent un gos sociable i afectuós.

Dues persones acaronen el gos Rocco
Instruccions en llengua de signes com "jau" o "bon noi" ja són familiars per a en Rocco (Llys Nini Rspca)

Des de la protectora es va fer una crida per trobar-li una nova família i es va recomanar que fos amb gent jubilada o que teletreballi, per evitar l'angoixa de la separació. També encaixaria en famílies amb infants de més de 7 anys i amb jardí que sigui segur.

En Rocco ja ha trobat una nova família amb qui viure i, gràcies a la llengua de signes, la comunicació amb la mascota és un èxit. 

 

ARXIVAT A:
Maltractament animal
Anar al contingut