"Encara som a temps d'aturar-ho": els experts alerten del risc de rebrot generalitzat
La platja de Barcelona, aquest divendres (EFE)

"Encara som a temps d'aturar-ho": els experts alerten del risc de rebrot generalitzat

Admeten que el sistema de vigilància no ha funcionat i demanen tornar a l'actitud de les primeres setmanes de la pandèmia

RedaccióActualitzat

En algunes de les zones on aquest dissabte s'han aplicat restriccions, autoritats i experts reconeixen que hi ha transmissió comunitària. Això vol dir que ha fallat el sistema de vigilància per tallar les cadenes de contagis.

Tothom era conscient que hi hauria brots que caldria anar controlant, però s'esperaven sobretot a la tardor. L'epidemiòleg Antoni Trilla admet que la situació s'ha intensificat molt abans del que preveien, i també que el sistema no estava preparat:

"Ha fracassat al Segrià, a l'Hospitalet probablement mig, mig, i a Barcelona no ho sabem encara, però si ja s'han perdut les cadenes de contacte, el virus ja ha passat la nostra primera línia de defensa, i podem admetre que aquesta línia de defensa no era la millor que podríem tenir."

Aquesta primera línia és la detecció de casos i el rastreig dels contactes. Si fallen, passa el que ja es veu ara a Barcelona: una escalada de contagis, sobretot l'última setmana, situa el risc de brot en un clar vermell.

 

Diverses persones en una sessió de ioga, aquest divendres, a l'espigó del Gas de Barcelona (EFE)


Reduir les trobades al mínim

Segons la biofísica de la UPC Clara Prats, els brots de l'Hospitalet fan que la situació a l'àrea metropolitana sud també sigui preocupant:

"En el punt on estem ara, on veiem que comença a haver-hi transmissió comunitària, com més aviat es prenguin algunes mesures, millor, poc agressives potser encara, però de limitació d'aglomeració de persones sobretot, la veritat és que podrien evitar que haguem de passar a mesures de control més dràstiques."

La consellera de Salut, Alba Vergés, insisteix una i altra vegada que els brots comencen quan s'ajunten durant una bona estona unes quantes persones que habitualment no conviuen:

"La gent s'està contagiant sobretot a les trobades familiars i a les trobades socials, i activitats socials. Si no baixem aquesta activitat social, si no ens estem a casa i sortim per allò que és imprescindible només, no aconseguirem això."

Tothom pot contagiar tothom

Per això el focus es posa en la prohibició de les trobades de més de 10 persones. La recomanació de reduir la mobilitat és per evitar que els contagis s'escampin per tot Catalunya.

En aquest sentit, Antoni Trilla reclama una reflexió personal abans de prendre cap decisió:

"Intenta pensar que tu pots contagiar qualsevol i que qualsevol et pot contagiar a tu."

La platja de Nova Icària, aquest divendres a Barcelona (EFE)


Degoteig d'ingressos hospitalaris

Els hospitals, per ara, aguanten bé, però segons explica Clara Prats que reflecteixen les estadístiques, ja han començat a notar un degoteig d'ingressos:

"Ara el que tenim és una primera línia de foc que és on s'estan fent els diagnòstics i el primer que veurem és la saturació de l'atenció primària, en el moment que veiem que el nombre d'ingressos augmenta significativament, ja hem fet tard."

És el que clarament ja ha passat al Segrià on, tal com explica José Luis Morales, coordinador de la planta de Covid-19 de l'Hospital Arnau de Vilanova de Lleida, els joves ja estan contagiant la gent gran:

"La majoria de PCR positives corresponen a gent jove, però la majoria de malalts que han d'ingressar són gent gran. Ens fa pensar que, a nivell comunitari, els joves estan contagiant la gent més gran."

"Encara hi som a temps"

Per evitar que la situació es descontroli, cal córrer més que el virus. És el que explica Clara Prats que s'està intentant a l'àrea metropolitana de Barcelona:

"Els números estan augmentant però encara estan en un nivell raonable, tot i que la velocitat d'augment ens preocupa una mica, però pensem que encara som a temps d'aturar-ho."

 

 

 

ARXIVAT A:
Coronavirus
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut