Els experts demanen promoure dins la comunitat educativa iniciatives dirigides a reduir la pressió social cap a l'edat d'adopció del primer mòbil (ACN/Eli Don)

Endarrerir el primer mòbil fins als 16 anys, la recomanació del Col·legi de Metges de Barcelona

L'òrgan ha encarregat un document a un grup d'experts amb una sèrie de propostes per "protegir" infants i adolescents dels usos perjudicials de les tecnologies digitals
Redacció/Agències Actualitzat
TEMA:
Educació

Un grup d'experts impulsat pel Col·legi de Metges de Barcelona ha elaborat un document per "protegir" els infants i adolescents dels riscos de l'exposició digital excessiva o prematura i combatre l'accés a continguts que puguin danyar-ne la salut física i mental.

El text que han presentat els especialistes de l'òrgan col·legiat recullen mesures concretes dirigides a diferents agents econòmics i socials, com administracions públiques, desenvolupadors d'apps, operadors de telefonia i també famílies.

D'entre aquestes mesures, destaca la d'endarrerir el primer telèfon mòbil intel·ligent fins als 16 anys o evitar l'exposició a pantalles abans dels 6 anys.

Els experts també apel·len a la responsabilitat d'altres actors, com ara els operadors de telecomunicacions, a qui insten a oferir serveis com ara xarxes wifi amb filtres preactivats per a menors, o bé, al govern i centres educatius, a qui reclamen més recursos per detectar situacions de risc.

Un dels tècnics que han participat en l'elaboració de les propostes és Lluís Mulero, ciberactivista, que creu que tota la càrrega que han d'afrontar les famílies per protegir els fills de continguts no adients s'ha de repartir.

"Parlem clar: es tracta d'una qüestió que se'ls fa bola, a les famílies. La intenció del document de treball és revertir aquesta distribució de responsabilitats i passar-les també als desenvolupadors de les aplicacions i a les companyies de telecomunicacions."

 

El paper de les famílies: preservar espais i moments sense pantalles

El grup d'experts recomana a les famílies endarrerir el primer "smartphone" fins als 16 anys. El document posa com a exemple el moviment "Wait until 8th", dels Estats Units, per intentar evitar la compra d'aquests dispositius, almenys fins als 14 anys.

En cas de necessitar una eina de comunicació en casos d'emergència abans d'aquesta edat, el redactat proposa considerar telèfons no intel·ligents.

Un cop facin ús d'aquest dispositiu, recomanen abans configurar-hi sistemes de protecció parental dirigits a filtrar continguts i aplicacions accessibles, i gestionar els límits de temps d'ús dels dispositius.

El document també recomana no exposar a pantalles els infants de menys de 6 anys (Unsplash)

Al document hi figuren altres mesures com ara no exposar a pantalles els infants de menys de 6 anys, i que quan s'hi iniciïn, a partir d'aquesta edat, ho facin acompanyats d'un adult.

També proposen restringir les pantalles en espais, com els dormitoris, o en determinats moments, com ara durant els àpats, en l'estona de fer els deures o abans d'anar a dormir.

També es recomana establir un "contracte tecnològic" amb l'infant, que estableixi els límits, l'ús, i les obligacions per part del menor. D'aquesta manera, es vol evitar que el dispositiu es converteixi en una "moneda de canvi" o una eina de càstig.

La responsabilitat de les operadores i les escoles

Però els experts reconeixen que les famílies han estat "soles" a l'hora de protegir els infants davant els potencials riscos de les tecnologies i demanen "revertir" la distribució d'aquesta càrrega per corresponsabilitzar gegants tecnològics, com desenvolupadors de les aplicacions i les companyies de telecomunicacions.

El document insta els operadors a implementar mesures com ara filtres de continguts per bloquejar l'accés a servidors de pornografia, apostes i jocs d'atzar, drogues o violència, entre altres.

Una opció serien les conegudes com "SIM menors" o les xarxes "wifi mode-menors", per configurar els dispositius especialment per a infants i adolescents.

Pel que fa a l'àmbit educatiu, els experts donen suport a la prohibició dels telèfons intel·ligents a les escoles i demanen promoure espais lliures de mòbils als menjadors, patis i altres activitats com sortides dels instituts i centres d'educació postobligatòria.

A més, demanen promoure dins la comunitat educativa iniciatives dirigides a reduir la pressió social cap a l'edat d'adopció del primer telèfon intel·ligent i abordar l'alfabetització digital.

 

 

ARXIVAT A:
Educació Infància
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut