Enderroquen a Montcada les barraques d'una vintena de persones: "On anem, sota un arbre?"

Les excavadores han eliminat les construccions i els horts que hi havia en un terreny privat que és zona inundable

RedaccióActualitzat

Estaven fetes de retalls de fustes, plàstics i cartells publicitaris i hi vivien una vintena de persones. Entre elles, alguns menors. Però, a primera hora del matí, les excavadores les han tirades a terra.

Són les barraques que hi havia en dos solars ocupats a la vora del riu Besòs, a Montcada i Reixac, a la zona del torrent de Vallençana, a tocar de la depuradora.

L'enderroc, que ha començat a primera hora del matí, ha eliminat les construccions i els horts que hi havia en aquests terrenys privats, que són zona inundable.

Coincidint amb la demolició, hi ha hagut un petit incendi que s'ha sufocat de seguida. I, mentre les excavadores ja treballaven, diverses persones encara treien totes les seves pertinences, enmig d'escenes de desesperació.

L'incendi que s'ha declarat a la zona de les barraques, que s'ha apagat de seguida (ACN / Albert Segura)


Qui hi vivia? Les cares de la vulnerabilitat

Els que hi vivien són l'última baula de la crisi de l'habitatge. Com l'Ester, que cobra 600 euros. "Per una habitació, me'n demanen 500. Aleshores, com visc? Com menjo? Com em vesteixo?", es pregunta.

I afegeix amb contundència:

"Per a ells, les barraques són una molèstia. Per a nosaltres, és el lloc on vivíem. On anem, sota un arbre?"

La policia local i els Mossos van desplaçar-se fins al lloc aquest dilluns per notificar-los la demolició. Els afectats es queixen de la falta d'alternatives i que només els han ofert una nit d'alberg.

Alguns asseguren que tornaran a plantar la tenda en un altre lloc. De fet, molts venien d'altres assentaments de Montcada, on hi ha mig miler de barraques.

Un dels habitants de les barraques que s'han enderrocat a Montcada i Reixac (ACN / Albert Segura)

D'altres van arribar a la barraca després de ser desnonats de casa seva. Com el Masmoudi, que fa vuit mesos que era a l'assentament. "Aquí hi vivíem molt malament, hi fa molt de fred", relata. Però pronostica un futur encara pitjor:

"Ara, estem perduts."

És el mateix desànim que inunda en José, visiblement enrabiat. Explica que li va costar molt de construir, la barraca, i que ja fa uns anys que hi vivia. On anirà, ara?

"No ho sé. Sota un pont... Això no té perdó."


La propietat reclama els terrenys

Al maig, la policia local va notificar als usuaris que s'iniciava un procés judicial per fer-los fora, després que els propietaris dels terrenys ho demanessin i els habitants de les barraques es neguessin a marxar-ne.

Un procés judicial que ha culminat aquest dimarts amb l'enderroc de les edificacions.

La policia ha enretirat alguns objectes, com bidons i bombones de butà, abans de l'enderroc (ACN / Albert Segura)

500 barraques a Montcada i Reixac

L'Ajuntament de Montcada i Reixac té comptabilitzades 500 barraques al municipi, concentrades sobretot al pla del Besòs. Alguns les utilitzen com a habitatges i d'altres hi tenen horts i hi van puntualment.

El consistori qualifica de "molt greu" el problema i reclama ajuda a les institucions supramunicipals.

"No tenim tots els mitjans necessaris per fer aquesta neteja", explica el regidor de Territori i Mobilitat, Andreu Iruela, que concreta que treballen amb el Consorci del Besòs per consensuar un pla d'erradicació del barraquisme. I subratlla:

"No podem ser el traster de Barcelona."

L'assentament de barraques del torrent de Vallençana, a Montcada i Reixac (ACN / Albert Segura)

L'Ajuntament denuncia reparcel·lacions il·legals

Iruela explica que han detectat pràctiques il·legals, com la reparcel·lació per part de tercers que venen els terrenys a gent que necessita un espai: "Hi ha un negoci darrere d'aquestes situacions que també hem d'erradicar", diu Iruela.

Assegura que alguns d'aquests trossos es lloguen i d'altres es venen "a uns 3.000 euros la parcel·la". "Un negoci il·legal, evidentment", subratlla.

 

 

 

ARXIVAT A:
Habitatge
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut