Una plantació de marihuana localitzada a Guardiola de Berguedà
Una plantació de marihuana a Guardiola de Berguedà

Endesa atribueix a les plantacions de marihuana gairebé la meitat del frau elèctric de Catalunya

Un 42% de l'energia defraudada està associada al cultiu de cànnabis i la filial de xarxes assegura que desconnecta setze plantacions a la setmana

Redacció/ACNActualitzat

La filial de xarxes d'Endesa ha desconnectat de la xarxa elèctrica catalana 425 connexions il·legals que alimentaven plantacions de marihuana. Això són més de setze desconnexions cada setmana.

Endesa ha afirmat que la xifra posa de manifest la magnitud d'un problema persistent que amenaça la seguretat dels veïns i la qualitat del subministrament.


Incendis i talls de subministrament

Durant els primers sis mesos de l'any s'han detectat 11.170 casos de frau elèctric, quasi un 30% més que en el mateix període de l'any passat. Un 42% de tota l'energia elèctrica defraudada correspon a plantacions de marihuana, que es connecten il·legalment a la xarxa. Estem parlant d'un total de 94,5 milions de quilowatts/hora, que equivalen al consum anual d'una ciutat com Girona. 

Endesa ha alertat que els sistemes de ventilació i il·luminació utilitzats per accelerar el creixement de les plantes funcionen les 24 hores del dia mitjançant connexions il·legals que causen estralls a la xarxa. Provoquen, entre d'altres, interrupcions de subministrament o incendis en línies subterrànies o centres de transformació, i també en habitatges.

Imatge de la plantació de marihuana intervinguda en una nau industrial de Tortosa
Una plantació de marihuana intervinguda en una nau industrial de Tortosa (Mossos d'Esquadra)

Davant d'aquesta situació, la companyia ha incrementat la potència en alguns punts de la xarxa per evitar les interrupcions en el subministrament, però ha lamentat que les incidències es mantenen.

La companyia denuncia que els inspectors i tècnics d'e-distribució pateixen risc físic quan fan la seva feina i ha assegurat que en algunes zones han de treballar amb la cara coberta o anar acompanyats de policies. 

Des de començaments d'any, els tècnics d'e-distribució han fet unes 90.000 inspeccions a Catalunya sobre el terreny per detectar les manipulacions de la xarxa.

ARXIVAT A:
EnergiaDroguesMarihuana
Anar al contingut