Porcs en una granja d'Alcarràs (ACN)

Energia renovable feta a partir de purins fa funcionar un cotxe i un camió al Pla d'Urgell

Una explotació converteix el biogàs dels purins en biometà equivalent al gas natural, que es pot utilitzar en vehicles i a la xarxa
Actualitzat

Una barreja de purins i matèria orgànica es converteix en combustible per a vehicles a Vila-sana, al Pla d'Urgell. És una iniciativa pionera a tot l'Estat d'una explotació que converteix el biogàs dels purins en biometà. Ara, gràcies a una planta pilot de tractament, s'aconsegueix un biometà d'una puresa del 98%.

Ja s'està provant en turismes i en camions de recollida de brossa, però també es podria injectar a la xarxa de gas natural que proveeix les llars, segons John Chamberlain, de Naturgy, empresa que gestiona aquest prototip.

"És un producte equivalent al gas natural, amb la diferència que és un gas natural verd, gas natural renovable. Es pot injectar a la xarxa i els clients poden utilitzar-lo com a gas natural sense notar cap diferència"

 

 

Seat ha provat el combustible obtingut en cotxes de gas natural comprimit, que a finals d'aquest any acabaran el procés de proves. El responsable de projectes de gas de Seat, Andy Shephard, n'està content:

"Funciona perfectament i hem rodat més de 100.000 quilòmetres sense problema. És el futur com a combustible d'automoció. En el cas d'aquests cotxes, no només el vehicle està fabricat aquí, sinó també el combustible. En el futur, poden funcionar amb combustible autòcton i no cal que vingui de l'altra punta del món"

 

 

Els responsables de l'explotació Porgaporcs, de Vila-sana, confien poder fer arribar el gas a la xarxa, que passa a uns 700 metres de la planta.

Aquesta planta de biogàs funciona des del 2006 amb purins porcins i ecosubstrats que provenen de residus de la indústria agroalimentària. Amb la retallada dels ajuts a les energies renovables, els responsables d'aquesta planta van haver de buscar alternatives a la venda del biogàs i va ser llavors quan van decidir entrar al projecte LIFE Methamorphosis, cofinançat per la Unió Europea, amb un consorci d'empreses.

A tot l'Estat hi ha unes 300 plantes que produïen biogàs. Segons els promotors d'aquesta tecnologia, si aquest gas es converteix en metà podria cobrir la demanda energètica del 40% de les llars de l'Estat.

VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut