Energia sostenible amb el fred del GNL: com funciona aquest sistema pioner estrenat a Barcelona

Barcelona té la primera xarxa urbana capaç d'aprofitar l'aigua refredada pel gas liquat per donar energia sostenible a edificis industrials, comercials i residencials

Enllaç a altres textos de l'autor imgauto48

Esther Ortega

Redactora de la secció d'Economia de TV3

Actualitzat

Recentment s'ha presentat a Barcelona un sistema pioner per reaprofitar el fred residual que es genera a la planta regasificadora d'Enagás i utilitzar-lo per refredar tota mena d'edificis.

Es tracta d'un projecte d'eficiència energètica únic al món, impulsat per l'Ajuntament de Barcelona i desenvolupat per la multinacional francesa Veolia i Enagás.

La innovació permet produir fins a 131 GWh d'energia, local i sostenible, equivalent al consum d'una ciutat de les dimensions de Reus, la desena en població de Catalunya, amb més de 100.000 habitants.
 

Com es genera el fred i com es reaprofita?

El gas que transporten els metaners i que descarreguen en els grans dipòsits de la planta que Enagás té al port de Barcelona, arriba en estat líquid, és l'anomenat gas natural liquat (GNL).

És la manera més eficient de transportar-lo a llargues distàncies quan l'ús d'un gasoducte no és viable. En estat líquid el gas natural es manté a una temperatura de 160 graus sota zero. Ara bé, per arribar a empreses i llars ha de tornar al seu estat gasós, s'ha d'escalfar, i la manera tradicional de fer-ho és amb aigua de mar, amb un procés d'intercanvi tèrmic que de retruc refreda l'aigua marina. Un fred que fins ara es perdia, perquè finalitzat el procés l'aigua s'abocava novament al mar.

El nou sistema presentat permet aprofitar aquest fred. Enagás ha construït el que anomenen una "caixa de fred" que permet recuperar aquesta aigua a baixes temperatures dins un circuit i evitar la seva congelació, i Veolia, gràcies a un entramat de tubs, ha fet possible que aquesta aigua a -20 graus viatgi des de la planta d'Enagás a una central de la Zona Franca des d'on es distribueix ja a -10 o +5 graus, en funció de les necessitats.

Al port de Barcelona arriben els grans vaixells que porten gas liquat (iStock/alexandrumagurean)

"Tenim clients que són en una xarxa de -10 graus per a conservació d'aliments i després tenim d'altres clients que utilitzen la xarxa a 5 graus, que és bàsicament per a climatització dels edificis", explica Xavier Gil, gerent d'Ecoenergies Barcelona.

Els clients van des de la Fira de Barcelona, oficines de la Generalitat, o centres industrials però també residencials, com el barri de la Marina del Prat Vermell.

El sistema encara està obert a nous clients de la zona com va deixar clar Estelle Brachlianoff, consellera delegada de Veolia, a la presentació: "Encara podem fer molt més i si hi ha algú que estigui a pocs kilòmetres d'aquí, 5, 6, 7 kilòmetres i es pregunta si pot beneficiar-se de part d'aquest fred, la resposta és que sí." 

El projecte, com va recordar Laia Bonet, primera tinent d'alcalde de Barcelona, "evitarà l'emissió de més de 32.000 tones de CO₂ l'any, l'equivalent a 110 vols d'anada i tornada de llarga distància entre Barcelona i Nova York".
 

El proper pas, Mercabarna 

Dins aquest radi d'acció, a només 5 kilòmetres de la planta regasificadora, es troba Mercabarna, una de les pròximes infraestructures que està previst que es connecti a la xarxa.

L'objectiu és que també el mercat de fruites, hortalisses i el del peix puguin refrigerar les seves càmeres amb aquest fred. Per això també s'ha signat ja un acord d'intencions. 
 

De Barcelona al món

Veolia i Enagás han signat també un contracte per estendre aquest sistema a altres plantes regasificadores tant a Espanya com al món. "Aquest és un projecte que ens enorgulleix per les seves possibilitats de ser replicat a altres plantes del món", va expressar Arturo Gonzalo, conseller delegat d'Enagás.

Un sistema que, com explica Xavier Gil, té garantit el sentit i la viabilitat tot i l'electrificació per la qual s'aposta a Europa, perquè "no tots els processos industrials es podran substituir amb hidrogen, hi ha processos d'alta temperatura que necessitaran encara el gas natural". 

"Es necessita una seguretat de subministrament de tot el sistema energètic  i el gas natural continuarà sent un dels pilars en el futur on sempre hi haurà un mínim de consum per donar seguretat al sistema."

 

ARXIVAT A:
Medi ambientEnergiaSostenibilitat
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut