Enfrontaments en el desnonament d'una nau de Badalona amb més de 100 persones vulnerables
Molts dels desnonats havien estat a la nau incendiada del barri del Gorg on van morir quatre persones
El tercer intent sí que ha tirat endavant i el centenar llarg de persones que vivien a la nau del carrer Progrés de Badalona ja han estat desnonades.
Algunes havien començat a sortir-ne voluntàriament a mig matí, portant pertinences com maletes, bosses, carros de ferralla i bombones de butà.
Els mediadors dels Mossos d'Esquadra ja havien advertit a les entitats que donen suport als migrants que el desnonament es faria i que, si els ocupants de la nau no sortien per voluntat pròpia, els agents entrarien per la força.
No ha servit de res, doncs, el recurs d'urgència presentat per la defensa davant del Tribunal Europeu dels Drets Humans (TEDH), amb seu a Estrasburg, apel·lant a la "situació claríssima de vulnerabilitat" dels ocupants de la nau.
L'advocada Sònia Olivella ha lamentat que es pugui deixar persones vulnerables "al carrer sense haver-los proporcionat una solució habitacional digna".
Poc abans del migdia un ampli desplegament d'agents antiavalots dels Mossos ha aconseguit situar-se davant de l'entrada de la nau, després de fer-ne fora el grup de persones que s'hi havien concentrat per donar suport als migrants.
S'han viscut moments de nervis, crits i algun enfrontament entre els agents i els concentrats. Les entitats havien fet una crida a la resistència pacífica.
A partir d'aquest moment, buidat l'espai davant de la nau, s'hi ha vist entrar nombrosos agents dels Mossos per acabar de desallotjar les persones que no n'havien sortit voluntàriament. També agents de la policia local de Badalona i alguns vigilants de seguretat privada.
A la nau hi vivien entre 100 i 150 persones, la majoria de les quals subsaharians que viuen de recollir ferralla.
Es dona la circumstància que molts havien viscut abans a la nau del barri del Gorg, també a Badalona, incendiada el desembre del 2020 i on van morir quatre persones.
Des de l'Ajuntament de Badalona, David Torrents, regidor de Serveis Socials, ha assegurat que la voluntat és que ningú es quedi al carrer i que instal·laran els ocupants de la nau en allotjaments temporals com albergs o hostals.
Per evitar el desnonament també s'havia demanat a la Sareb, propietària de la nau, un ajornament, amb el compromís dels ocupants que marxarien al cap de tres mesos, quan ja no faci fred i hagi passat la situació pandèmica actual.
- ARXIVAT A:
- MigracionsHabitatge