El cànnabis i la tecnologia són les principals addiccions en els joves
1 de cada 5 joves atesos pel Projecte Home és addicte a les pantalles (iStock)

Enganxats a les pantalles, l'addicció que cada cop porta més joves al Projecte Home

La dependència per la tecnologia ja és la segona addicció entre els joves de la llista de l'informe del Projecte Home

L'abús a les pantalles, als videojocs i a les apostes en línia en els adolescents i els joves han augmentat els darrers anys. Segons l'informe presentat aquest dimarts pel Projecte Home, el 2022 una de cada cinc demandes d'ajuda van ser per aquest tipus d'addiccions, anomenades comportamentals.

En concret, el 20,8% de les consultes entre adolescents i joves va tenir a veure amb la tecnologia. El 2021 les addiccions comportamentals representaven el 13% dels casos.

El cànnabis continua sent la substància més consumida entre els joves (58,4% dels casos de petició d'ajuda). Segons l'estudi d'un grup de professionals de l'Hospital Clínic de Barcelona, l'edat mitjana d'inici de consum de cànnabis a l'estat espanyol és de menys de 15 anys.

L'alcohol ocupa el tercer lloc de la llista amb el 10,1%, seguit de la cocaïna, amb un 6,5%; les amfetamines, un 2,6%, i "altres" que representen l'1,3%. 
 

1 de cada 5 joves atesos és addicte a les pantalles

L'ús del mòbil, l'ordinador o d'internet és una quotidianitat, però el seu abús pot ser un risc per la salut, sobretot pels joves. 

Segons les dades del Projecte Home, l'addicció és més alta entre adolescents. Els joves atesos que tenen entre 13 i 17 anys representen un 28,6%.

El 19% són els joves majors d'edat addictes a les pantalles, però sobretot a les apostes en línia

En contrast, si ens fixem en el conjunt de persones del Projecte Home que han estat ateses per dependències a la tecnologia, la xifra cau al 3,6%.

Més de la meitat dels joves atesos (51,9%) tenen una patologia dual, és a dir, a més de l'addicció hi ha diagnosticat un trastorn mental. 


Triguen 17 anys a començar el tractament

En la presentació de la memòria anual, la directora tècnica, Cristina Vidal, ha constatat l'augment de la mitjana d'edat de les persones ateses, passant de ser dels 37 anys als 44.

La majoria són homes, un 82,4% respecte al 17,6% de les dones. Segons l'entitat, aquesta diferència mostra les majors dificultats per accedir als tractaments per les dones. 

De mitjana, els usuaris del Projecte Home tarden 17 anys a començar el tractament.

L'entitat compta amb set centres a Catalunya (Barcelona, Montgat, Montcada i Reixac, Tarragona, Tortosa, Tremp i Balaguer), durant el 2022 va atendre 1.486 persones i va tenir 2.731 persones demandants d'ajuda.

El cànnabis i la tecnologia són les principals addiccions en els joves
La directora tècnica, Cristina Vidal, i el director de l'Àrea de Gestió i Comunicació, Jordi Feu, a la presentació de l'informe (Laura Fíguls / ACN)

La cocaïna la droga que encapçala la llista

Les drogues amb més demandes de tractament és la cocaïna (46,9%) i l'alcohol (38,4%). Les altres substàncies mostren una demanda molt més baixa: l'heroïna (4,2%), els cànnabis (3,7%), les addiccions comportamentals (3,6%), les amfetamines (2,2%) i "altres" (1,0%). 

El Jaume és un testimoni de superació i perseverança que en els últims mesos ha estat al Projecte Home per addicció a l'alcohol i a la cocaïna. Ho va perdre tot i ara agraeix haver fet el pas per demanar ajuda. Ara, ha rebut l'alta després de 22 mesos de teràpia:

"No en necessito més i per sort tinc una feina amb què puc viure. Una vida en aquest moment sense l'alcohol i espero que així sigui per sempre més".  


En els majors de 50 anys el consum és més cronificat

Un 21,1% de les persones ateses pel Projecte Home té més de 50 anys. Segons l'entitat, amb aquest increment hi ha un major recorregut en el consum, el qual es troba més cronificat i agreuja aspectes de la salut física i mental.

L'alcohol és la causa principal de petició d'ajuda (55,2%), tant en homes (46,2%) com en dones (82,9%). El 31,2% de les persones de més de 50 anys han demanat ajuda per addicció a la cocaïna.

En aquesta franja d'edat, segons el Projecte, destaca el canvi dels suports familiar. Normalment, són els pares, però són persones d'edats molt avançades. També els fills, els quals solen tenir menys disponibilitat. És per aquest motiu que busquen tractaments que siguin més flexibles per adaptar-se a les seves necessitats. 

En aquests casos, la reinserció laboral és més difícil, tot i que Vidal destaca que les persones que superen una addicció tenen molta capacitat de resiliència i d'autogestió

Les dones representen un 24,8% del total d'atesos en aquesta franja d'edat, més que en la mitjana general. Des de l'entitat atribueixen aquest fet com una forma de "liberalització". "S'han alliberat de les càrregues familiars i que d'alguna manera poden dedicar-se a elles mateixes", explica Vidal.

 Però també com una reducció de la invisibilitat de l'addició davant la família perquè s'ha agreujat i necessita l'ajuda de professionals. 

 

ARXIVAT A:
TecnologiaDroguesCànnabis
Anar al contingut