Enric Duran, conegut com el Robin dels bancs, diu que "tornaria a fer el mateix" perquè "va valdre la pena"
El programa "El suplement" de Catalunya Ràdio ha entrevistat Enric Duran, conegut com el Robin Hood dels Bancs
El programa "El suplement" de Catalunya Ràdio ha entrevistat Enric Duran, conegut com el Robin Hood dels Bancs. El 2009 va donar a conèixer que havia estafat 492.000 euros a 39 entitats financeres. Ell reivindica que va ser una acció de protesta i denuncia del sistema capitalista destinada a finançar els moviments socials. Des del 2013 està fugit de la justícia, que n'ha decretat l'ingrés a presó.
Duran explica a "El suplment" que malgrat totes les complicacions, "tornaria a fer el mateix". Diu, fins i tot, que "hi hauria coses que faria millor a nivell estratègic".
"Estic convençut que el que vaig fer va valdre la pena. Ho vaig fer assumint totes les conseqüències"
Duran manté que la seva acció "des del primer moment era una acció de desobediència civil". Assegeura que aquest esperit no l'ha abandonat i si cal tornaria a actuar:
"No descarto la desobediència civil ni tornar-me a arriscar quan sigui necessari"
De la política catalana, destaca que n'està al corrent i apunta que el procés podria portar una llei d'amnistia que el podria beneficiar:
"Estic molt pendent del que passa a Catalunya. Espero que es faci una llei d'amnistia"
La història d'Enric Duran
A l'inici de l'esclat de la bombolla immobiliària, el 2008, quan els bancs encara no havien tancat l'aixeta del crèdit, Enric Duran va anunciar que havia aplegat 492.000 euros de 39 entitats financeres. Duran va exposar l'estafa i va explicar que l'havia fet per denunciarla feblesa del sistema financer i la facilitat amb què concedien crèdits i com es dedicaven acrear diner a partir de la generació de deute.
Amb aquells diners, l'anomenat "Robin dels bancs", implicat en campanyes contra el deute extern i el Banc Mundial, va editar i distribuir uns 200.000 exemplars de la publicació "Crisi", on justament explicava el funcionament de bancs i caixes, i també va finançar projectes de canvi social dels moviments socials catalans.
Duran, que va fugir de l'Estat poc després de confessar l'estafa, va tornar al cap d'uns mesos i va ser detingut pels Mossos d'Esquadra al març del 2009 al rectorat de la Universitat de Barcelona, ocupat des de feia mesos per estudiants anti-Bolonya.
Al marça de 2013, després de passar mesos en presó preventiva, es va fer el judici. L'Audiència de Barcelona va acabar ordenant l'ingrés a presó d'Enric Duran després que no es presentés al judici.