Ens arribarà l'onada que viu Europa? Vacunes i mascareta contenen l'expansió de la Covid

A Catalunya, el percentatge de població vacunada arriba gairebé al 75 per cent, clarament per sobre de la mitjana europea

Sílvia MateuActualitzat

El mapa de la Covid a Europa es va omplint del color vermell de l'alerta i tornen les restriccions al centre i al nord per frenar l'augment de contagis pel coronavirus, amb els no vacunats en el punt de mira.

El que està passant més al nord d'Europa fa que molta gent temi que sigui un avançament del que ens espera. Des del CSIC, el científic Saúl Ares creu que, en realitat, és al revés: Alemanya va per darrere del que ha passat a Espanya i es basa, sobretot, en el percentatge de població vacunada.

En un fil de twitter, argumenta que Alemanya ha relaxat les mesures i no ha avançat prou la vacunació, de manera que es podria comparar amb la situació d'aquí a l'estiu, amb l'agreujant del fred i la vida en interiors.

Espanya encara es manté bastant al marge de la situació general i des del BIOCOMSC, el grup que controla les dades de l'evolució a Catalunya, creuen que caldrà esperar un parell de setmanes per saber si hem de parlar d'una sisena onada.

A Catalunya, els contagis tornen a anar a l'alça, però de manera lleu. A més, l'alt percentatge de vacunats, gairebé el 75% amb la pauta completa, fa que hi hagi millors perspectives, en opinió dels experts.


Europa, epicentre de la Covid

El BIOCOMSC recull que la situació de la Covid és negativa a la majoria de països europeus, amb una velocitat de contagi superior a l'1,2 per cent.

Europa, doncs, torna a ser a l'"epicentre" de la pandèmia, segons advertia aquesta setmana l'Organització Mundial de la Salut, a través del seu director general per a Europa, Hans Kluge. L'OMS tem que s'afegeixin mig milió més de morts al continent fins al febrer, basant-se en la previsió d'una capacitat hospitalària amb "una tensió elevada o extrema".


Cercle als no vacunats

Àustria es prepara per imposar un confinament als no vacunats, que el primer ministre vol aplicar a partir de la setmana que ve. Abans ho haurà de negociar amb els governs regionals i amb el Parlament.

Als Països Baixos, el primer ministre també ha anunciat la imposició d'un confinament parcial, que afectarà sobretot bars, restaurants i botigues no essencials. Als esdeveniments esportius, no es permetrà la presència d' espectadors i també s'haurà d'afavorir el teletreball.

A Alemanya, la cancellera Angela Merkel ha demanat que tothom es vacuni, en un missatge de vídeo: "Demano urgentment a tots els que encara no s'hagin vacunat que, sisplau, reconsiderin la seva decisió". A partir de dilluns, Berlín només acceptarà als bars i restaurants persones vacunades o que s'hagin recuperat de la malaltia i no serà suficient presentar una prova diagnòstica negativa.

Cua per vacunar-se a Munich (Reuters/Lukas Barth)

A Hongria, les empreses poden exigir la vacunació als treballadors i deixar-los fora si s'hi neguen.

Romania ha instaurat el toc de queda per als no vacunats i el passaport covid és obligatori per entrar a gairebé tots els llocs públics.

França ha anunciat que, a partir del 15 de desembre, les persones de més de 65 anys hauran de demostrar que han rebut la tercera dosi de la vacuna per entrar a restaurants i esdeveniments culturals.


Mascaretes fins a l'abril

En contrast amb aquestes mesures més restrictives, el Regne Unit i Dinamarca no tenen mascareta obligatòria en interiors.

A Catalunya, l'obligació de dur mascareta en espais interiors és dels pocs elements que encara ens recorda que estem en pandèmia i tant el govern com els experts asseguren que la portarem durant mesos.

Tomàs Pumarola, cap del Servei de Microbiologia de l'Hospital Vall d'Hebron, ha dit al 324 que és molt important mantenir la mascareta, especialment en interiors: "com a mínim, fins que no passem la temporada de virus respiratoris típica que sol ser l'abril. Fins a l'abril això no ho hauríem de desescalar de cap de les maneres."

La setmana entrant es debatrà l'aplicació del passaport Covid a d'altres sectors, més enllà de l'oci nocturn.

Els experts també recorden que aquí encara no s'ha assolit la immunitat de grup i adverteixen que no es pot abaixar la guàrdia.

ARXIVAT A:
Covid-19Coronavirus
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut