La generació que ara té entre 50 i 70 anys és una de les més nombroses (iStock/RyanJLane)

Ens cuidaran els robots? Les residències busquen alternatives per atendre els "boomers"

La patronal dels geriàtrics catalans viatjarà al Japó per valorar la utilització d'assistents tecnològics davant la falta de personal i l'entrada massiva de ciutadans a la tercera edat

Enllaç a altres textos de l'autor

Mar Riera

Periodista de la secció de Societat de Catalunya Ràdio

@marrierasola

La generació del "baby boom" s'està fent gran. Aquest sector de la població --que ara té entre 50 i 70 anys-- és un dels més nombrosos i el seu envelliment planteja reptes importants. La previsió és que, d'aquí al 2050, es doblaran els ciutadans de més de 85 anys, uns càlculs que l'Institut d'Estadística de Catalunya ja admet que potser es queden curts. Una situació de desequilibri demogràfic que es veurà aguditzada per la baixada de la natalitat i de la població activa.

Davant d'aquest creixement exponencial, els experts avisen que el greu problema de manca de personal obligarà a repensar tot l'actual model de cures i a buscar solucions tecnològiques.

I hi ha una opció que comença a agafar força: el futur de les residències de gent gran pot passar pels robots.
 

Molta gent i poques mans

L'increment sostingut de l'esperança de vida --a Catalunya, ara mateix, ja és de 83 anys i mig-- està tensionant els centres residencials per a gent gran.

En declaracions a Catalunya Ràdio, la presidenta de l'Associació Catalana de Recursos Assistencials (ACRA), Cinta Pascual, explica que estan "desesperats".

Falten infermeres i auxiliars de geriatria i això fa que, segons apunta, calgui buscar noves maneres de treballar.

Per això, aquesta mateixa tardor, responsables d'aquesta patronal de les residències viatjaran al Japó. Allà, l'esperança de vida encara s'enfila una mica més, fins als 84 anys --és la més alta del món-- i ja compten amb l'ajuda d'alguns robots cuidadors.

"Anirem a una residència japonesa on hi ha 8 o 9 robots. Imagina't com estem. Però és que és el futur, no hi ha més."

De moment, la manca de treballadors continua condicionant el funcionament dels centres i s'agreuja, especialment, aquests mesos d'estiu. Els geriàtrics asseguren que no poden competir amb les ofertes de feina del Departament de Salut, tot i l'increment salarial impulsat pel govern a les residències públiques.

Algunes fins i tot opten per tancar habitacions o plantes per la manca de personal. Asseguren que aquesta és l'única manera de garantir la qualitat: "Prefereixo no tenir gent que tenir un mal servei", sentencia Pascual.

Gent gran fent exercicis en un centre de dia (3Cat)

Vistiplau del govern

El Departament de Drets Socials ha finalitzat, aquest mes de maig, la primera planificació territorial dels serveis residencials i d'atenció diürna amb la vista posada entre els anys 2030 i 2040.

L'executiu calcula que, abans d'aquest horitzó, caldrà crear 35.000 places noves de residències per a la gent gran, on actualment la llista d'espera per accedir-hi és de més d'un any en 6 de cada 10 centres.

Per facilitar la gestió d'aquest envelliment massiu de la població, des del govern veuen bé la possible implantació de robots en l'àmbit assistencial i apunten que el futur va cap aquí.

El secretari de Drets Socials i Famílies, Lluís Torrens, considera a més que aquesta tecnificació de les cures també ha de permetre fer més atractiu aquest sector com a sortida professional, per exemple, per a la gent jove.

"Ens interessa molt que la implantació d'eines tecnològiques --ja sigui robòtica, IA, domòtica, etc.-- no només serveixin per millorar la qualitat de l'atenció o reduir tasques, sinó per millorar les condicions laborals dels treballadors del sector."

L'objectiu també és que aquestes eines tecnològiques permetin que les persones grans es puguin quedar el màxim de temps possible a casa seva.

Els principals reptes són adaptar els robots a les necessitats de cada persona, que pot tenir demències o malalties cròniques, i que aquesta tecnologia estigui al servei del cuidador humà, que sempre haurà d'estar al darrere. 

Primeres proves a Barcelona

A Barcelona ciutat, l'Ajuntament i la Generalitat ja ha fet una prova pilot amb robots en domicilis particulars que fan tasques d'assistència a les persones grans.

Són els anomenats ARI (Assistent Robòtic Intel·ligent) i calculen que abans, d'acabar l'any, en distribuiran un miler més que ja estaran equipats amb eines d'intel·ligència artificial.

A Barcelona, ja s'han començat a provar alguns robots geriàtrics
A Barcelona, ja s'han començat a provar alguns robots geriàtrics (3Cat)

Quan la IA arribi als ARI, permetrà "interactuar amb la persona i comprendre quines són les seves necessitats". Així ho ha assegurat, en una entrevista al "Catalunya migdia", el director d'Innovació i Planificació Estratègica de l'àrea de Drets Socials de l'Ajuntament de Barcelona, Carlos Echevarría, que afirma que, en qualsevol cas, els robots no seran una substitució de la tasca dels professionals.

"El que fan és estar atents a la persona quan no hi ha una cuidadora o familiar que pugui tenir cura d'ella. No és una substitució, sinó un complement tant per la persona com per la professional que la cuida."

Només a la capital catalana, es calcula que hi resideixen, aproximadament, unes 350.000 persones de més de 65 anys, de les quals 90.000 viuen soles. 

 

ARXIVAT A:
TecnologiaResidències gent gran
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut