"Ens està sobtant molt": un repunt de vespa asiàtica posa en alerta Sant Sadurní d'Anoia

Des de principi d'any ja s'han hagut de fer intervencions en sis eixams i ara a la tardor és quan se'n veuen més

Actualitzat

És tres vegades més grossa que l'autòctona i la seva picada equival a la de tres vespes. Es tracta de la vespa asiàtica. L'espècie invasora que en els últims anys s'ha fet un lloc al nostre país.

Malgrat els esforços per erradicar-la, sembla que aquest insecte té una capacitat reproductiva que li permet fer-se ben visible. És el que està passant a Sant Sadurní d'Anoia.

Aquest municipi de l'Alt Penedès fa campanyes anuals des del 2019 per aconseguir que la vespa asiàtica desaparegui. Fins l'any passat la seva presència havia anat a la baixa. El 2023 es va intervenir en quatre nius i es van poder exterminar més de 8.000 exemplars.

Un niu de vespa asiàtica, situat a sota d'un pont a l'accés de Sant Sadurní d'Anoia (3Cat)

Ara bé, en el que portem d'any ja s'han detectat sis nius i tot just som als inicis de la tardor, que és quan es fan més visibles. Un repunt més que destacat que suposa un autèntic maldecap per a la població, que la pateix, i per a l'Ajuntament, que fa mans i mànigues per eliminar-la del municipi.

El principal motor econòmic de Sant Sadurní d'Anoia és la vinya. Tot el poble està envoltat per quilòmetres i quilòmetres de cultiu. Des del poble, no cal caminar gaire per arribar a veure's envoltat de ceps.

Hi ha casos en què apliquen els principis de la biodinàmica als seus camps i, per equilibrar i reforçar la biodiversitat, compten amb diversos ruscs d'abelles. La principal font d'aliment de les vespes asiàtiques.

Una vespa asiàtica atrapada en una trampa electrificada que hi ha al voltant de ruscs d'abelles (3Cat)

Joan Ferrando, que és l'apicultor que gestiona els ruscs de les vinyes del celler Raventós i Blanc, ha instal·lat una mena de reixes electrificades al voltant dels ruscs. Les abelles convencionals són molt petites i poden travessar-les sense problemes, però la vespa asiàtica s'hi pot quedar atrapada. Tot i així, la trampa no és suficient i només serveix per frenar lleument els estralls que està causant aquesta espècie invasora a les seves abelles.

"Si no tingués aquestes trampes ja no quedaria cap abella aquí. És la impotència de no poder actuar, de no poder fer res més. Veus com captura les teves abelles i estàs amb les mans lligades."

Tot i tenir "les mans lligades", mentre enregistrem aquest reportatge en Joan en mata una davant nostre amb les mans. Ens explica que les vespes asiàtiques l'han picat tantes vegades que, per instint, ha acabat aprenent a caçar-les d'una manotada. Està desesperat.

Parlem amb Jordi Gual, que és el tècnic de Medi Ambient de l'Ajuntament de Sant Sadurní. Ens explica que estan invertint molts esforços per fer front a aquest insecte: "Fem actuacions al llarg de l'any. Cap al febrer fem trampes per capturar les vespes reines, que tot just surten de la hibernació. Cada reina pot fer un niu nou".

"Ara mateix, però, en plena tardor, és quan es conformen els nius secundaris, que són els més grossos. Llavors ja no són actuacions preventives, sinó correctives."

Les actuacions correctives que s'estan fent des del final de l'estiu impliquen disparar amb un fusell càrregues d'insecticida congelat cap al niu. Un cop es desfaci, el verí anirà matant tots els exemplars fins que l'eixam quedi totalment anul·lat.

Els operaris de l'empresa que dona aquest servei porten unes setmanes de feina intensa.

Una de les tècniques per erradicar els nius de vespa asiàtica és mitjançant càrregues d'insecticida congelat que es disparen amb un fusell (3Cat)

Una feina que es tradueix tant en intervencions a l'entorn agrari, com, per exemple, per salvar les abelles d'en Joan, com a l'entorn urbà.

Parlem amb Sílvia del Fresno Marimon, la tècnica de Salut Pública de l'Ajuntament de Sant Sadurní d'Anoia: "Aquest any n'estem trobant en llocs inusuals. Infraestructures com una torre elèctrica, a sota d'un pont, en fanals i també en jardins de cases particulars."

"Fins i tot, hem tret nius embrionaris, que són a la fase més primerenca, d'una de les escoles del poble. Ens està sobtant molt."

Es fa difícil concretar una única causa per explicar aquest repunt de la presència de vespa asiàtica a Sant Sadurní d'Anoia. D'una banda, és evident que els efectes de la sequera i els posteriors aiguats de l'estiu hi han influït.

La desforestació d'aquests últims anys sense pluja fa que els nius siguin molt més visibles. I, precisament, aquest insecte invasor sempre mira de fer els eixams a prop de fonts d'aigua, com rius, rieres i torrents, perquè la necessiten per fabricar el material amb què construeixen els nius.

Un niu de vespa asiàtica, enganxat a una torre elèctrica del municipi de Sant Sadurní d'Anoia (3Cat)

D'altra banda, fonts de l'Ajuntament admeten que, aquest any en particular, algunes actuacions han començat amb un lleu retard per un desajust entre el consistori i la Generalitat a l'hora de concretar la metodologia d'erradicació de la vespa asiàtica com a conseqüència d'haver plantejat una estratègia molt més ambiciosa que l'aplicada en anys anteriors.

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut