Entitats ecologistes declaren al jutjat que una tala d'arbres a Àger vulnera lleis i normatives

ACN Balaguer - Els representants d'Ipcena i de l'Associació de la Vall d'Àger per a la defensa dels Animals i el Medi Ambient (DAIMA) declaren aquest dimarts al jutjat de Balaguer per la denúncia que van interposar al mes de febrer contra l'ajuntament d'Àger. En concret, els ecologistes van denunciar el consistori arran d'una tala d'arbres que es va fer per protegir la Col·legiata de Sant Pere. Abans d'accedir als jutjats, Joan Vázquez, d'Ipcena, ha explicat que l'actuació va vulnerar lleis i normatives urbanístiques, entre altres, talant arbres "protegits". Per la seva part, Marisa Vernet, de DAIMA, ha acusat l'ajuntament de manca de transparència i de "negar" l'accés a informació sobre el procés, del qual ha afegit que també va afectar animals.

En la denúncia, les entitats exposen que l'ajuntament d'Àger és autor d'un suposat delicte urbanístic. Detallen que l'actuació va suposar la "tala total d'una pineda de cinquanta exemplars, exceptuant un únic arbre, que tenien més de 60 anys i se situaven als peus de la Col·legiata de Sant Pere d'Àger, una zona verda i, per tant, protegida de qualsevol altre ús pel gaudi de la població".

Així, defensen que la tala suposa una "infracció de les normes subsidiàries urbanístiques del municipi, vulnera el pla especial de protecció de la zona i també la llei d'urbanisme, ja que va comportar la desaparició d'una arbreda protegida pel planejament urbanístic". A més, consideren que hi ha un "suposat delicte d'ordenació del territori i l'urbanisme" de l'article 320 del Codi Penal.

D'altra banda, Vernet ha denunciat que el consistori ha actuat amb "secretisme, de manera poc democràtica i poc transparent", fins al punt que els ha "negat" accés a la informació en el període legal establert. Per això, en la denúncia també inclouen que "la negació per part de l'ajuntament d'Àger de dret d'accés a la informació, recollit a la normativa Catalana, Espanyola i Europea, suposa un delicte que va contra la igualtat dels ciutadans davant la llei". La presidenta de DAIMA ha afegit que la tala dels arbres va afectar també diverses espècies d'aus i una colònia de gats que hi havia a la zona.

Anar al contingut