En vigor la fase d'alerta per sequera que rebaixa restriccions al Ter-Llobregat: consulta el mapa
Aquest divendres s'ha publicat al DOGC la mesura, així com el relaxament de les restriccions a Darnius-Boadella
Aquest divendres ha entrat en vigor el canvi en la situació de sequera al sistema Ter-Llobregat: recula de la fase d'excepcionalitat a la fase d'alerta, tal com va aprovar el govern la setmana passada a causa de les pluges en les últimes setmanes, que han omplert les reserves.
La decisió ja s'ha publicat al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC), de manera que es redueixen les restriccions en 202 municipis, on viuen prop de 6 milions de persones, principalment a l'àrea de Barcelona. Darnius-Boadella, a l'Alt Empordà, recula un grau dins de la fase d'emergència, i passa del II a l'I.
Les pluges de les últimes setmanes han fet que les reserves dels pantans del sistema Ter-Llobregat dupliquin les de fa tres mesos --ara estan al 38,5%--, i aquestes bones dades han permès al govern aixecar part de les restriccions per sequera. També han millorat les de l'àmbit Darnius-Boadella, que estan al 23%.
Al Ter-Llobregat, l'aixecament de mesures implica que el límit del consum diari augmenta de 230 a 250 litres per habitant, i que es relaxen les restriccions d'aigua en usos com ara el reg agrícola, la ramaderia, la indústria i els usos recreatius que impliquin reg, com ara el golf.
Es retorna així a l'alerta, una fase a què es va entrar el novembre del 2022.
A Darnius-Boadella, el pas a emergència implica que la dotació diària passa de 180 a 200 litres per habitant als 17 municipis que en formen part.
Amb aquests canvis, hi ha 13 municipis (35.007 habitants) en situació de normalitat; 52 (785.232 habitants) en prealerta; 255 (més de 6 milions d'habitants) en alerta; 293 (678.728 habitants) en excepcionalitat; i 17 (151.516 habitants) en emergència I.
Consulta la fase en què es troba el teu municipi
En aquest mapa pots consultar en quina fase del pla de sequera es troba actualment cadascun dels municipis que abasteixen les conques internes catalanes.
Ni el mapa ni el llistat posterior inclouen els municipis de l'àrea de Ponent, que s'abasteixen per la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre i queden, per tant, fora de l'àmbit competencial de la Generalitat.
Taula de la situació municipi a municipi
A més de situar-los en el mapa, en aquesta taula es pot fer una cerca municipi a municipi on es mostra la fase del pla de sequera en què es troba cada localitat i la conca que l'abasteix.
Cal tenir present que Catalunya es divideix en dues demarcacions, pel que fa a la gestió de l'aigua, i l'ACA només té plenes competències en les conques internes, com la de Ter-Llobregat o Darnius-Boadella.
Les conques intercomunitàries --que afecten els rius que travessen diverses comunitats autònomes, com són el riu Ebre, el Segre, les dues Nogueres i la Garona-- les gestiona conjuntament amb l'Estat, i els barems i nivells d'alerta no són iguals en cada cas.
Així queden les restriccions al sistema Ter-Llobregat
La situació d'alerta permet disposar d'una dotació d'aigua per habitant i dia de 250 litres. Així mateix, es relaxen les mesures d'estalvi, que queden així:
- Reducció de la dotació de reg agrícola en un 25% o la substitució de part dels cabals destinats a reg agrícola per aigües regenerades (en excepcionalitat era del 40%).
- Reducció del 10% dels consums d'aigua en usos ramaders (en excepcionalitat era del 30%).
- Reducció del 5% dels consums d'aigua dels usuaris industrials (en excepcionalitat era del 15%).
- Reducció del consum d'aigua en els usos recreatius (5% en usos assimilables a urbans i 30% en reg).
- Ja no està prohibit l'ús d'aigua per al reg de jardins i zones verdes de caràcter públic o privat. Sí que s'estableix una reducció de les dotacions per a reg de parcs i jardins i la prohibició d'omplir fonts ornamentals i llacs artificials. També es permet la neteja --pública-- de carrers amb mànegues d'aigua, però amb el mínim consum possible.
- Ja no està prohibit el reg de gespa.
- Es relaxen les restriccions per omplir piscines, tot i que segueix havent-hi limitacions.
Així queden les restriccions al sistema Darnius-Boadella
La situació d'emergència I permet disposar d'una dotació d'aigua per habitant i dia de 200 litres. Així mateix, es mantenen les mesures d'estalvi següents:
- Reducció de la dotació de reg agrícola en un 80% (es podrà autoritzar només el reg de supervivència de conreus llenyosos).
- Reducció de l'ús de l'aigua per a usos ramaders del 50%.
- Reducció del 25% dels consums d'aigua dels usuaris industrials.
- Reducció del consum d'aigua en els usos recreatius (25% en usos assimilables a urbans).
- Queda prohibit l'ús d'aigua per al reg de jardins i zones verdes de caràcter públic o privat (excepte el reg de supervivència d'arbres o plantes en jardins públics si es fa amb aigua regenerada o freàtica).
- Queda prohibit el reg de gespa en tots els casos, excepte en superfícies destinades a pràctica federada d'esport, o aquell reg que es faci reutilitzant aigües de pluja recollides de les teulades o bé aigua regenerada de les depuradores. Ja no és obligatori el tancament total de les dutxes en equipaments esportius.
- Es prohibeix la neteja de carrers, clavegueram, paviments, façanes o edificis amb aigua potable.
- ARXIVAT A:
- SequeraCrisi climàtica