Milers de manifestants al final del recorregut de la manifestació de la Diada (ACN/Jordi Borràs)
ANÀLISI

Entre la Diada i els cinc anys de l'1-O: on es troba l'independentisme?

El curs polític ha arrencat amb retrets i dubtes sobre l'estabilitat del govern, just abans del debat de política general del 27 de setembre
Actualitzat
TEMA:
Procés català

Junts reclama a Esquerra que compleixi amb l'acord de govern. Esquerra demana a Junts que "resolgui les seves diferències internes".

Els republicans culpen Junts de desestabilitzar el govern amb els seus debat interns. Junts acusa Esquerra "d'una dinàmica unilateral d'incompliment del pacte de govern".

Esquerra acusa alguns líders de Junts de "posar al davant els interessos personals i arrossegar el país pel pedregar", segons deia Oriol Junqueras en el consell nacional del partit d'aquest dissabte. Junts replica que no furguin dins de Junts, que la posició és unànime, i Jordi Turull "demana al president Aragonès que actuï com a president d'un govern de coalició i no de partit."

Els socis de govern porten dies amb aquests retrets mutus a les portes del debat de política general, el debat que marca les línies del nou curs polític. Retrets que han posat sobre la taula el perill d'una crisi de govern amb la sortida dels consellers de Junts.

Aquesta setmana hi ha hagut una cimera entre ERC i Junts per resoldre la crisi de confiança (ACN)

Jordi Turull, secretari general de Junts, aclareix que sortir o no del govern no és ara el debat, que toca complir l'acord que van firmar amb Esquerra per fer president Pere Aragonès. Un acord, segons Turull, que dona moltes possibilitats d'avançar cap a la independència. I afegeix: "Després ja prendrem decisions... primer, el primer plat."

EI president, Pere Aragonès, de viatge aquesta setmana a Nova York i Washington, ha dit en diverses entrevistes que confia en tots els seus consellers i que vol esgotar la legislatura. Aragonès també va avançar que en el debat al Parlament anunciaria "una proposta àmplia per l'autodeterminació més enllà de l'independentisme."

La CUP, fora del govern, però que va votar la investidura de Pere Aragonès, parla d'inacció de l'executiu i assegura que Catalunya viu una situació de bloqueig i desorientació. La picabaralla entre Esquerra i Junts, afegeixen, impedeix donar resposta a l'emergència social, econòmica i energètica que viu el país.

Anna Gabriel en l'acte de cloenda de la Universitat d'Estiu de la CUP (ACN/Albert Segura)

Reflexions dels cupaires durant la seva escola l'estiu que, aquest diumenge, ha tancat Anna Gabriel en el seu primer acte públic des de la tornada de l'exili.


El pes del 52% independentista

Aquestes són les postures de les tres potes de la majoria del 52% de la legislatura. Una majoria que es va veure al Parlament amb la investidura de Pere Aragonès, això sí, amb dos acords per separat, un d'Esquerra amb la CUP i l'altre dels republicans amb Junts. I que ja no s'ha repetit en altres votacions.

Per exemple, els pressupostos es van aprovar amb els vots d'ERC, Junts i Comuns. En el debat de política general de l'any passat ERC i Junts van tombar una proposta de resolució de la CUP per fer un referèndum unilateral aquesta legislatura, i l'aval a la taula de diàleg, una proposta d'Esquerra, es va aprovar amb PSC i Comuns.

Els dies que queden fins al debat (comença el 27 de setembre) seran d'intenses negociacions entre els partits independentistes si, aquesta vegada, es vol aprovar una resolució conjunta sobre el full de ruta independentista.  

Durant tot l'estiu ha predominat el silenci després de la polèmica suspensió de la presidenta del Parlament, Laura Borràs, amb els vots d'Esquerra, la CUP i el PSC. El setembre ha arrencat carregat de retrets i amb fites importants. Veurem com arriba l'independentisme al debat de política general i com arriba a l'1 d'octubre, cinc anys després d'una jornada que va fer la volta al món.

ARXIVAT A:
Procés català ERC Junts CUP Independència
NOTÍCIES RELACIONADES
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut