Un activista mostra a Glasgow la pancarta "El clima està canviant. Per què nosaltres no?" (Reuters/Dylan Martínez)

Entre la "victòria fràgil" i el "bla, bla, bla": les reaccions a la cimera de Glasgow

Els països més rics valoren que s'hagi assolit un pacte, mentre que els grups ecologistes parlen obertament de fracàs

Actualitzat

La Cimera de Glasgow ha estat menys històrica del que es pretenia, en el que s'ha definit com un "acord imperfecte".

La resolució final limita a un grau i mig l'escalfament global, però rebaixa el compromís de reduir els combustibles fòssils, i no concreta les ajudes als països que patiran els efectes de la crisi climàtica.

La posició que s'ocupa en el planeta marca la divisió. Els més queixosos són els països més vulnerables i els grups ecologistes ho veuen obertament com un fracàs, mentre que els més rics valoren que, malgrat tot, s'hagi arribat a un pacte.

John Kerry en un gest de preocupació durant la cimera (Reuters/Phil Noble)

Els més positius

Sobre la reducció gradual del carbó, el representant dels Estats Units a la COP26, John Kerry, ha destacat als micròfons de TV3 que "és el principi". "És un acord molt fort, ens hem convençut i la Xina està d'acord amb nosaltres", ha afegit.

Alok Sharma, el president d'aquesta Cimera del Clima, admet que li hauria agradat "haver aconseguit preservar el llenguatge sobre el carbó que es va acordar inicialment", però també valora que s'hagi acordat reduir-lo gradualment, cosa que no estava garantida al començament de la trobada de Glasgow.

En un missatge a twitter, Sharma ha parlat d'una "victòria fràgil" i ha dit que "cal continuar treballant junts per mantenir viu el grau i mig d'escalfament":

El vicepresident de la Comissió Europea, Frans Timmermans, qualifica de "substancial" que es facin passos concrets per eliminar el carbó de les nostres necessitats energètiques i ha fet una comparació gràfica: "És com passar d'or de 24 quirats a 18 quirats, però encara és or".

Els delegats en una foto de grup durant la cimera de Glasgow (Reuters/Yves Herman)

Els més crítics

Lluny de les interpretacions més optimistes, el científic de Bangladesh Saleemul Huq marxa enfadat de la cimera de Glasgow: "És un fracàs abjecte perquè no ha estat capaç d'afrontar-se a la qüestió de pèrdues i danys. No importa què més facin. Aquest era el nostre problema. Els països pobres vam venir aquí per això. I se'ns ha donat una bufetada per part de la presidència".

"No pots demanar que els països més vulnerables facin més si no els atorgues finançament, i aquest és un punt molt negatiu de la cimera", en paraules de l'ambientòloga Anna Pérez-Català. "Hem fet alguns passos, però no a l'alçada de la urgència del problema", ha afegit, en una entrevista al canal 324, aquesta especialista en canvi climàtic.

"No crec que la gent jove accepti una altra cimera com aquesta", resumeix la directora executiva de Greenpeace Internacional, Jennifer Morgan.

Activistes de l'ONG Extinction Rebellion han fet un funeral simbòlic per la COP al cementiri de Glasgow (EFE/Guillermo Garrido)

La popular Greta Thunberg ha resumit la seva decepció recordant una expressió que ja havia fet servir: "bla, bla, bla" i ha afegit, en un tuit, que "El treball real continua fora d'aquestes sales. Mai ens donarem per vençuts".

En el mateix sentit, Marine Pouget, de l'Oficina Internacional del Clima, considera "molt poc ambiciós" l'acord final: "Aspiràvem als 2,4 graus i tenim un text molt pobre. Tot i que menciona la reducció del carbó, al final només hem aconseguit començar a sortir dels combustibles fòssils".

Mentre els periodistes esperaven les declaracions finals del president de la cimera, que ja s'havia acabat, un activista ha irromput a la sala i ha aconseguit desplegar una pancarta abans que la policia el fes fora: "El clima està canviant. Per què nosaltres no?".

ARXIVAT A:
Crisi climàtica
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut