Entrem a l'UCI del Vall d'Hebron: "Mai havíem vist una malaltia amb tants crítics"
Un equip de TV3 ha pogut entrar a l'hospital més gran del país i veure'n el dia a dia ara que la situació és extremadament complicada pel coronavirus
Tots els professionals que treballen en el sistema sanitari, a tots els nivells, fa setmanes que s'han d'adaptar a una nova realitat que els posa al límit. Els protocols han anat variant per motius obvis: el SARSCoV-2 és un virus desconegut i la incertesa és molta. I els pacients que ingressen estan molt greus.
Un equip de TV3 ha pogut entrar a l'hospital més gran del país --Vall d'Hebron-- i veure el dia a dia que ara s'hi viu.
Entrar avui al Vall d'Hebron és trobar-se un hospital completament diferent del de fa un mes. La primera diferències és que hi ha un control al vestíbul. També s'han creat circuits específics perquè hi passin els pacients amb Covid-19. Tot el personal, protegit i conscienciat del risc de contagi. I preparats perquè aquesta situació excepcional s'allargui encara un temps més.
Vanesa Estudillo és infermera de l'UCI de l'Hospital Vall d'Hebron. Reconeix que mai havien pensat que poguessin "viure una cosa similar" i que estan "força impactats".
"Mai penses que et pugui venir aquí, i un cop et peta aquí, som gent molt potent, som gent que podem molt, però som gent també que se'ns ha de cuidar molt."
A tots els pacients amb sospita de Covid se'ls fa una radiografia de tòrax, que permet prendre decisions ràpides abans de tenir el resultat del PCR.
Manel Escobar, director clínic de Diagnòstic per la Imatge de Vall d'Hebron, reconeix que no havien vist mai "una malaltia capaç de generar tant pacient crític". Explica a l'equip de TV3 com es veu una radiografia d'un malalt amb coronavirus:
Escobar:
"Tot això negre, que és el que s'hauria de veure en condicions normals, que és l'aire del pulmó, està substituït per totes aquestes zones blanques, que és la pneumònia produïda pel Covid-19."
Ricard Ferrer, cap de Medicina Intensiva, creu que és el repte professional més important que ha viscut. I Antoni Roman, director assistencial de l'hospital, avisa que encara queda molt per superar la crisi del coronavirus:
"Si això és un partit de futbol, no estem segurs si estem al minut 10..., segurs que no hem arribat a la mitja part".
Llits d'UCI multiplicats per quatre
L'UCI de Vall d'Hebron és una de les més grans d'Espanya. Hi ha ingressats els pacients més crítics. Té 56 llits, ara clarament insuficients. Amb un esforç ingent, han aconseguit ampliar-los fins a gairebé 200. I el pla és tenir-ne, com a mínim, 350.
Manel Escobar explica que un pacient pot estar ingressat en una planta i "en qüestió d'hores, o pocs dies, pot anar evolucionant malament i acabar a l'UCI". I aquí està el gran repte: disposar de prou llits d'UCI per a tants malalts.
"Van coincidir dos dies amb 24 ingressos a l'UCI el mateix dia."
Ricard Ferrer descriu la situació que han viscut a l'hospital: "Van coincidir dos dies amb 24 ingressos a UCI el mateix dia, cada hora arribava un malalt gravíssim que havíem d'intubar i buscar-li un espai. Això ens obligava a tenir espais disponibles nous perquè cada un que obríem l'omplíem ràpidament. El que fèiem era avançar-nos molt, perquè, a mesura que en vas omplint un, vas preparant el següent i que la malaltia no t'atrapi."
L'opció ha estat crear uns espais diàfans on el personal d'infermeria té visió directa dels pacients. Poden estar dins de la zona un màxim de dues hores. Surten, i durant dues hores més, fan suport des de fora. Així successivament, en torns de 12 hores. Com que tots els pacients tenen la mateixa malaltia, no hi ha perill que s'encomanin entre ells.
El cap de Medicina Intensiva argumenta que aquest sistema permet que l'ús dels EPI (Equip de Protecció Individual) sigui molt més eficient, perquè no s'han de vestir i desvestir per visitar cada malalt, sinó que poden visitar diversos pacients al mateix temps. Assegura que també redueix el risc d'infecció dels professionals perquè "posar-se i treure's EPI sempre és una maniobra de risc".
En el cas dels metges, els torns són de 24 hores. Fan equips mixtos, un intensivista amb altres especialistes. El material de protecció no és l'únic que escasseja.
Ferrer: "Estem triplicant, quadriplicant, el consum dels fàrmacs més habituals -alguns d'ells ara no en tenim- i hem de substituir-los per uns altres, però probablement, aquests estocs s'aniran recuperant i haurem de tornar a adaptar els protocols."
De fet, tots els protocols es van adaptant dia a dia. També els de final de vida. Ara intenten que la persona no mori en soledat i la família faci un millor dol. Vanesa Estudillo, infermera de l'UCI, reconeix que l'única cosa que poden garantir "és que en aquest moment final, estiguin a peu de passadís, al vidre" per a la seguretat de tots.
Les UCI continuaran tensionades, perquè encara hi ha més ingressos que altes. Però ja s'està notant que les entrades per Urgències s'estan reduint. Ricard Ferrer dona un missatge d'optimisme. Assegura que els únics contagis que estem veient són a dins de nuclis familiars.
"Estem arraconant el virus, ja només es reprodueix dins de nuclis molt tancats."
Ferrer creu que la tornada a la normalitat també haurà de ser d'"una forma molt esglaonada i amb la màxima seguretat", perquè els potencials pacients que puguin contagiar estiguin el més "arraconats possible".
- ARXIVAT A:
- Coronavirus Salut