Entren a Gaza els primers camions amb ajuda humanitària després de l'obertura del pas de Rafah
- TEMA:
- Guerra a Gaza
Al final ha estat aquest dissabte, a les 10 del matí (les 9 a Catalunya): el pas de Rafah entre Gaza i Egipte s'ha obert i ja s'han pogut veure els primers camions amb ajuda humanitària internacional entrant a la Franja, just dues setmanes després de l'atac de Hamas contra Israel en què van morir 1.400 persones.
Les previsions s'han complert i només han passat la frontera 20 camions, carregats amb medicaments, subministraments mèdics i aliments. També aigua, tot i que inicialment s'havia informat que no. En canvi, tal com s'havia avançat, no hi ha entrat combustible.
Al cap de gairebé tres hores, la frontera s'ha tornat a tancar.
Tres litres d'aigua per persona i dia
L'aigua l'ha entrada Unicef, el fons de l'ONU per a la infància, que, en un comunicat, ha explicat que ha pogut traslladar a Gaza "més de 44.000 ampolles d'aigua potable", una quantitat, però, que només és "suficient per a 22.000 persones durant un dia".
La directora executiva del fons de l'ONU per a la infància, Catherine Russell, també ha alertat que "gran part de les infraestructures de Gaza, inclosos els sistemes essencials d'aigua i sanejament, han quedat reduïdes a runa" durant les dues últimes setmanes i que "la capacitat de producció d'aigua està al 5% dels nivells normals, i els gairebé 2,3 milions d'habitants de Gaza sobreviuen ara amb 3 litres d'aigua per persona i dia".
L'exèrcit israelià ha dit aquest matí que l'ajuda que ha entrat a Gaza només es distribuirà al sud de la Franja, no al nord, d'on 700.000 persones ja han marxat arran de l'ultimàtum israelià. També ho ha confirmat la UNRWA, l'Agència de l'ONU per a la població refugiada de Palestina, que ha explicat que la faran arribar als hospitals del sud.
La xifra de 20 camions, donada per Joe Biden, president dels Estats Units, és considerada del tot insuficient per abastir als 2,2 milions d'habitants de la Franja, el 60% dels quals ja depenien de l'ajuda internacional abans de l'esclat de la guerra Hamas-Israel.
Guterres: "Gaza necessita molt més"
"La gent de Gaza necessita un compromís per a molt, molt més, un lliurament continu d'ajuda a Gaza a l'escala que es necessita", ha alertat el secretari general de l'ONU, António Guterres, en la seva intervenció a la cimera internacional que es fa a Egipte.
A la situació d'emergència humanitària habitual de la Franja, enquistada des de fa anys, cal afegir l'empitjorament causat per 10 dies consecutius de bloqueig imposat per Israel, que ha tallat el subministrament d'aigua, electricitat, aliments i subministraments mèdics a la Franja, i la destrucció i el desplaçament forçat de centenars de milers de persones causat pels bombardejos israelians.
L'anunci que s'obriria el pas l'ha avançat l'ambaixada nord-americana a Israel, que ha advertit de l'"entorn potencialment caòtic" que podria crear aquesta obertura. Uns 175 camions esperen des de fa dies per entrar a la Franja de Gaza, el territori que ha estat bombardejat implacablement per Israel, que ha promès "aniquilar" el moviment islamista palestí Hamas.
2 de cada 3 gazians, desplaçats interns
L'últim balanç de l'ONU parla d'1,4 milions de desplaçats, cosa que vol dir que gairebé dos de tres habitants de la Franja de Gaza han hagut de fugir de casa seva. D'aquests desplaçats interns, uns 544.000 estan acollits en refugis de la UNRWA, i uns 100.000 en esglésies, hospitals i altres edificis, també de la ciutat de Gaza, malgrat l'ordre d'evacuació de l'exèrcit israelià.
Pel que fa a la destrucció, segons les autoritats de Gaza, un 30% dels habitatges de la Franja han estat atacats pels bombardejos israelians. Uns 13.000 habitatges han estat destruïts, i 9.000 més han quedat inhabitables. A aquests cal afegir 121.000 habitatges amb danys lleus o moderats. L'ONU remarca que "barris sencers han quedat destruïts", en un informe que detalla 62 atacs a instal·lacions sanitàries que han causat la mort d'almenys 16 professionals sanitaris i han afectat 19 hospitals i 23 ambulàncies.
Els bombardejos també han afectat 193 escoles i altres edificis educatius.
António Guterres, secretari general de l'ONU, havia fet aquest divendres una crida desesperada perquè s'obrís el pas de Rafah perquè l'ajuda humanitària pogués entrar immediatament a Gaza: "Aquests camions no són només camions. Són salvavides. Són la diferència entre la vida i la mort per a molta gent de Gaza", va remarcar.
Un dels esculls importants per a l'entrega de l'ajuda humanitàries són les condicions imposades per Israel, com no permetre l'entrada de combustible. L'ONU ja ha assenyalat que sense combustible serà molt difícil repartir l'ajut.
"Un raig d'esperança"
L'alliberament de dues ciutadanes nord-americanes segrestades per Hamas ha portat "un raig d'esperança després de dues setmanes d'agonia" a la zona, ha assegurat Mirjana Spoljaric, presidenta del Comitè Internacional de la Creu Roja (CICR).
Hamas, a més, ha confirmat que continua en contacte "amb mitjancers" per alliberar més ostatges civils.
Spoljaric ha tornat a demanar a Israel i Hamas que "mantinguin un mínim d'humanitat inclús en el pitjor d'una guerra" i ha recordat que "la població de Gaza no pot continuar a l'espera d'una ajuda que necessiten de forma desesperada".
Cimera internacional a Egipte
Aquest dissabte es fa a Egipte una cimera de caps d'estat i dirigents internacionals per intentar frenar l'espiral de violència del conflicte entre israelians i palestins. Convocada pel president egipci, Abdel Fattah al-Sisi, abordarà la situació creada al Pròxim Orient per la guerra entre Hamas i Israel i la crisi humanitària a la Franja de Gaza.
Entre els assistents, el primer ministre del Canadà, Justin Trudeau; el president del govern espanyol en funcions, Pedro Sánchez; l'alt representant de Política Exterior de la Unió Europea, Josep Borrell; el secretari general de l'ONU, António Guterres, i representants de la Lliga Àrab, Turquia, el Marroc, el Regne Unit o Qatar. Israel no hi assisteix.
- ARXIVAT A:
- Guerra a Gaza Egipte ONU Gaza Israel