Natàlia Garriga saluda abans d'entrar al TSJC per declarar com a investigada en la causa de l'1-O, el març del 2022 (ACN/Blanca Blay)

Envien a judici Josep Maria Jové, Lluís Salvadó i Natàlia Garriga per l'1-O

Tots tres eren alts càrrecs de la Conselleria d'Economia l'any 2017: a Salvadó i Jové se'ls acusa de suposats delictes de desobediència, malversació, prevaricació i revelació de secrets

Més exalts càrrecs del 2017 hauran d'anar a judici pel referèndum de l'1 d'octubre. Ara són dos diputats d'Esquerra en actiu, Josep Maria Jové i Lluís Salvadó, i la consellera de Cultura, Natàlia Garriga. Llavors treballaven amb Oriol Junqueras a la Conselleria d'Economia.

Després de sis anys d'instrucció judicial, el TSJC veu suposats delictes de desobediència, malversació, prevaricació i revelació de secrets en les accions de Jové i Salvadó, mentre que en el cas de Garriga només hi veu desobediència.

Garriga, Jové i Salvadó van ser detinguts el 20 de setembre del 2017, en l'operació ordenada pel jutjat d'instrucció número 13 de Barcelona per avortar la logística de l'1-O que va donar motiu a l'escorcoll de la seu del Departament de Vicepresidència i Economia.

Tots tres denuncien una persecució de les clavegueres de l'Estat.

A Twitter, Jové ha escrit: "La repressió fa un pas més. Amb en @LlSalvado i la @natalia_garriga ens acusen d'organitzar l'1-O. És la injustícia atacant la democràcia. Treballar per un país lliure i socialment just és una causa noble i un dret, i seguirem lluitant per fer-ho realitat". 

També ha reaccionat Garriga, que ha assegurat: "No deixarem mai de treballar per un país complet i lliure."


Salvadó també ha denunciat "sis anys de persecució judicial i de les clavegueres":

Lluís Salvadó és diputat d'ERC en actiu (CCMA)

Suport d'Aragonès

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha reivindicat la legitimitat de l'1-O i ha denunciat la repressió en un acte a Granollers, on ha estat escridassat per una quinzena de manifestants de l'ANC.

"Ni l'1 d'octubre va ser un delicte, ni lluitar per la independència és un delicte. Per tant, seguirem utilitzant tots els instruments que tinguem a l'abast, tota la confiança que la ciutadania ens dona a través del vot, per acabar amb la repressió i per defensar la independència del nostre país, per seguir avançant pas a pas cap a l'amnistia i el dret a l'autodeterminació."

Aragonès també ha tingut paraules de suport per al delegat del govern a Lleida, Bernat Solé, que deixa el càrrec després que el Suprem hagi confirmat la sentència d'inhabilitació d'un any per haver permès el referèndum quan era alcalde d'Agramunt.
 
Solé és el primer alcalde condemnat amb sentència ferma per l'1-O, però encara n'hi ha una desena pendents de judici.

El president del grup parlamentari d'ERC, Josep Maria Jové, intervenint a la sessió de control al president (ACN/Mariona Puig)

La reacció de Junts

Jové, Salvadó, Garriga i el delegat del govern a Lleida i exconseller d'Exteriors, Bernat Solé, han rebut el suport a través de les xarxes socials del secretari general de JxCat, Jordi Turull, i de l'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont.

En un missatge en el seu compte de Twitter, Puigdemont ha afirmat que "condemnar per raons polítiques" Solé i perseguir Jové, Salvadó i Garriga "és incompatible amb l'estat de dret" i "un abús" que "cap tribunal europeu empara".

Per la seva banda, Turull ha assegurat que l'Estat i la cúpula judicial estan "desbocats per imposar que a Catalunya la política la determinin les togues i no les urnes", i ha afegit que "l'1-O no va ser un delicte, va ser democràcia". 

A més, la presidenta de JxCat, Laura Borràs, ha avançat aquest divendres que la seva formació votarà en contra de l'aplicació de l'article 25.4 del reglament del Parlament per suspendre els diputats d'ERC Josep Maria Jové i Lluís Salvadó.

Borràs ha donat per fet que el Parlament aplicarà l'article 25.4 a Jové i Salvadó, processats per malversació, en ser un delicte "associat" a la corrupció.

 

ARXIVAT A:
Procés català
Anar al contingut