Equiparen els metges residents de l'ICS i la concertada: 17 euros l'hora per guàrdia

L'increment de sou als MIR de l'Institut Català de la Salut arriba sis mesos després que als dels centres concertats del sistema públic
Actualitzat
TEMA:
Salut

El govern ha aprovat un decret per augmentar un 23% el que es paga als metges residents, els MIR, de l'Institut Català de la Salut per fer guàrdies. Són metges ja llicenciats i amb les oposicions aprovades que es formen treballant en una especialitat durant quatre o cinc anys.

Això vol dir que, si fins ara un resident de primer any cobrava 14 euros l'hora de guàrdia en un dia laborable, ara en rebrà 17,51, com els de la concertada. El que van percebent va augmentant gradualment a mida que passen els anys. Així, els residents de quart i cinquè any de l'ICS cobraven 21 euros i passaran a obtenir 26,2 euros per hora en dia feiner:

 

Pel que fa als festius, fins ara, els residents de quart i cinquè any cobraven 23,72 euros per l'hora de guàrdia i ara passaran a cobrar-ne 28,64, que és, doncs, el preu màxim per guàrdia que pot cobrar un resident.

Aquest increment de sou afectarà 2.773 residents de l'ICS i serà efectiu amb efectes retroactius des de l'1 de juny; els residents dels centres concertats que també treballen al sistema públic ja el percebien des de l'1 de gener.

En aquest sentit, els metges MIR de l'Institut Català de la Salut denuncien que hi ha un greuge comparatiu amb els de concertada, que han estat sis mesos cobrant més que ells. I es pot donar el cas que hi hagi residents treballant al mateix hospital, colze a colze i fent la mateixa feina, però que un estigui contractat per l'ICS i l'altre per la concertada.

Els que menys cobren de l'hospital

El delegat sindical MIR de Metges de Catalunya i resident de tercer any, Sergi Morelló, denuncia que els metges en formació són els que menys cobren en un hospital:

"Zeladors, administratius i auxiliars d'infermeria cobren més."


I la resident de segon any Paula Alfonso Izquierdo hi afegeix:

"Em sento menystinguda, infravalorada i ningunejada. No sento que la formació que tinc es correspongui amb la valoració econòmica que es fa."


En el sou d'un resident, les guàrdies tenen un paper cabdal, ja que són el complement més important. És per això que es tracta d'un col·lectiu sovint considerat "mà d'obra barata" en comptes de metges amb formació de la seva especialitat. En aquest sentit, el conseller de Salut, Manel Balcells, defensa que ja no ho seran.

"El que grinyolava era fer moltes guàrdies a baix preu. Ara faran menys guàrdies (quatre al mes) i a bon preu. No volem mà d'obra barata, volem formació especialitzada de gran nivell."

Una doctora amb un dels metges residents del CAP Bages (ACN)

Guàrdies de 24 hores a urgències

Durant els quatre o cinc anys que dura la residència segons l'especialitat, generalment és obligatori que els metges MIR facin guàrdies a urgències, normalment de 24 hores seguides, i n'han de fer unes quatre al mes, sumades a la jornada habitual.

En aquest sentit, la resident de segon any Paula Alfonso Izquierdo posa de relleu:

"L'esforç físic i mental és enorme i no atendrem igual de bé a la persona que arriba quan portem 23 hores que quan portem una hora."


I el resident Sergi Morelló hi afegeix:

"Et porta a unes situacions molt límit. M'agradaria saber si vostè li agradaria venir a urgències a les cinc del matí i que l'atengui una persona que porta 23 hores treballant. És molt frustrant, perquè a vegades t'hauria agradat atendre de manera diferent i no has pogut, no t'han deixat."


A més, teòricament els metges residents haurien d'estar supervisats per un metge adjunt, però denuncien que la pressió assistencial és tan forta que generalment no és així perquè no arriben a tot: "Un adjunt no té la capacitat de ser cinc persones a la vegada", sentencia Morelló.

 

 

ARXIVAT A:
Salut
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut