Agents enduent-se una concentrada a Castellgalí
Agents enduent-se una concentrada a Castellgalí (CCMA)
Madrid

"Era provocació rere provocació", diu el cap del dispositiu de l'1-O a Castellgalí

El responsable de seguretat de l'operatiu a l'Escola Sant Miquel d'aquest municipi del Bages afirma que "mai havia vist tants mòbils gravant, només en un concert d'adolescents"

Irene VaquéActualitzat

El responsable de l'operatiu de la Guàrdia Civil durant l'1-O a l'Escola Sant Miquel de Castellgalí, al Bages, ha afirmat al Suprem que els concentrats els provocaven amb l'objectiu que els agredissin i poder-ho gravar.

El testimoni, amb el TIP M39892T, ha definit l'actitud dels concentrats com una "provocació rere provocació":

"Els meus homes marxen, entre càntics i insults. La gent posa el ritme, volen que marxem, però no volen, perquè quan anem als cotxes un es tira al capó, un altre per sota les rodes... No volien que marxéssim, estaven fent constantment el que han fet sempre: provocació i provocació rere provocació."

També ha dit que hi havia "un nombre desproporcionat de gent gravant":

"He estat en moltes concentracions i mai havia vist una cosa semblant. Un nombre desproporcionat de gent gravant. Moltíssima gent gravant; gravar, gravar, provocar, perquè també provocaven amb la fustigació i la provocació, intentaven que algun guàrdia civil perdés el control, agredís algú i captar la imatge. Mai havia vist tants mòbils gravant, en tot cas, en un concert d'adolescents."

 

Els agents lesionats, contusions i un dit trencat

El tribunal ha escoltat aquest dimecres a la tarda una desena de guàrdies civils. Cinc agents van quedar ferits en col·legis electorals de l'1-O a Sant Cebrià i Sant Iscle de Vallalta, tots dos al Maresme. La majoria van tenir contusions, però un en va sortir amb un dit petit de la mà trencat.
 

Una imatge de l'1-O a Sant Cebrià de Vallalta

L'agent, amb el TIP L30567B, ha explicat que li ha quedat una "petita deformació" i que no sap amb què va rebre els cops a la mà al casal d'avis de Sant Iscle:

"Quan arribem a la porta d'accés del centre de votació, la gent comença a pegar-me a l'escut. Surto per apartar la gent, i rebo cops al dit, que em fan una fractura."

 

"Vaig rebre diversos cops secs, no sé si amb un paraigua o amb un anell, però va ser una cosa rígida."


Un altre testimoni, un tinent de la Guàrdia Civil responsable del dispositiu de l'1-O al CAP de Sant Andreu de la Barca, amb el TIP B11602Z, ha parlat d'un manifestant que va fer una "tècnica d'estrangulació" a un agent:

"Vaig veure una persona amb una dessuadora vermella que va agredir un guàrdia, el va tirar a terra i li va aplicar una tècnica d'estrangulació."

Un altre agent, que va intervenir a Callús, va rebre un cop als genitals. Els testimonis van anar al metge, en els casos que s'han explicat, dos o tres dies més tard. Un d'ells ha comentat que l'havien enviat a un centre de Sant Andreu de la Barca però que el servei estava saturat i no el van atendre fins l'endemà, a Barcelona. 

 

Mossos en "actitud festiva" i un concentrat intenta agafar l'arma

Un altre agent, amb la identificació TIP C70834I, ha comentat que la parella de Mossos que el dia 1 d'octubre era al CEIP El Pi Gros de Sant Cebrià de Vallalta tenien una "actitud festiva":

"Posteriorment vaig veure que hi havia un binomi dels Mossos, bastant apartat, i en actitud festiva."

Aquest mateix agent ha explicat que un dels manifestants va intentar prendre-li la pistola:

"Em van estirar un cable antifurt que va lligat a la pistola, el van arrencar, cal fer bastanta força. I va agafar l'arma per l'empunyadura i van intentar estirar-la. La funda tenia un sistema que fa que només pot treure l'arma d'una manera determinada. Gràcies a Déu, no van aconseguir trobar el mecanisme."

 

 

 

ARXIVAT A:
Judici procés
Anar al contingut