"Era un far que guiava", l'emotiu record dels grans xefs catalans a Fermí Puig
Carme Ruscalleda, Joan Roca i Ferran Adrià homenatgen el cuiner mort aquest divendres als 65 anys
La cuina catalana està de dol per la mort de Fermí Puig aquest divendres als 65 anys, i les mostres de condol per la seva pèrdua s'han succeït en les darreres hores des de sectors de la política, la cultura i, evidentment, la gastronomia del país.
"Jo sempre l'he considerat un far que guiava", l'ha definit Carme Ruscalleda després de conèixer la notícia del seu decés. Fermí Puig no venia d'una família de restauradors, com la majoria de la seva generació, i va aprendre amb la pràctica i molta feina. Considerat tot un referent, així l'ha recordat la xef de l'emblemàtic Restaurant Sant Pau:
"És un home que ha treballat tantíssim per la cultura de la cuina catalana, no només en la vessant professional, sinó en la vessant domèstica. Donava ànims i idees perquè sigui fàcil la cuina. Fins i tot feia aquell acudit, ara que hi ha tants "ramen house", per què no fem un "escudella house"? Com ell, jo penso que hem de defensar la qualitat tant en una fulla de julivert com en una gamba."
Des d'El Celler de Can Roca, el xef Joan Roca s'ha afegit a la llista d'amics i companys de professió que han demanat la Creu de Sant Jordi, amb caràcter pòstum, com a reconeixement a la tasca de Fermí Puig durant més de 40 anys de carrera entre fogons.
"Tots li teníem molt afecte per aquesta bonhomia, per la seva manera de ser i sobretot per la seva saviesa. Les converses amb el Fermí eren sempre enriquidores, apreníem moltíssim, i alhora era molt generós. Arribem tard, però els mèrits hi són tots, per rebre-la, perquè representa el país i la cuina, i el sentir de pertinença a una cultura extraordinària, que és la catalana; i des de la vessant culinària ha fet molta feina i molt bona."
Un altre dels grans noms de la cuina catalana lligat de forma indiscutible al de Fermí Puig és Ferran Adrià. Tots dos van treballar junts a El Bulli a principis dels anys 80. De fet, va ser Puig qui va proposar a Adrià treballar-hi, quan tots dos van coincidir fent la mili a Cartagena. La història ja és coneguda i qui en va acabar marxant per seguir voltant va ser Fermí Puig, però entre ells va quedar-ne l'amistat i el reconeixement mutu, tal com demostra l'homenatge que Ferran Adrià li ha fet a les xarxes socials.
Si hay una persona importante en mi carrera, ha sido Fermí Puig. Con Juli Soler, imaginaron el inicio de mi carrera en elBulli.
Ferran Adrià (@ferranadria) July 20, 2024
Estarás siempre en nuestros corazones. pic.twitter.com/5NlvNBIHEh
Es va jubilar aquesta primavera
Després d'una vida dedicada a la cuina, fa dos mesos que el xef Fermí Puig va tancar el restaurant del carrer Balmes de Barcelona que duia el seu nom i es va jubilar.
Fermí Puig havia començat treballant al restaurant Montse Guillén de Barcelona, abans d'anar a parar a El Bulli, i va ser un dels primers xefs catalans que va liderar un gran restaurant d'hotel, el luxós restaurant Drolma, que va obrir el 1999 a l'Hotel Majestic i que va obtenir una estrella Michelin. Es recuperava així una relació entre hotels i restaurants, que és la norma a totes les grans capitals mundials, normalitat que aquí s'havia trencat amb el franquisme.
A més, va ser un gran defensor dels productes de la terra que tant caracteritzen la cuina catalana, per la qualitat gastronòmica, però també pel que té de reivindicació d'una cultura nacional sòlida i antiga. Precisament això l'unia també a qui va ser un gran amic, Santi Santamaria, xef d'El Racó de Can Fabes.
És la cuina catalana la base de l'oferta del seu últim restaurant i que duu el seu nom. El va obrir amb diversos socis, també al centre de Barcelona.
Aquest vespre a partir de les 22.15, el 33 emetrà el programa "Mestres de mestres" dedicat a Fermí Puig, amb diverses personalitats de l'alta cuina que el recordaran pel seu caràcter generós i la defensa que sempre va fer de la cultura culinària catalana.
- ARXIVAT A:
- GastronomiaObituari