ERC admet converses amb Junts per la investidura de Sánchez i Díaz apel·la a la Constitució
Les negociacions per formar govern a Espanya no han començat formalment, però Esquerra sí que admet converses amb Junts sobre la investidura de Pedro Sánchez.
Davant d'un escenari polític enrevessat, la portaveu del partit, Raquel Sans, ha assegurat, en una entrevista al 3/24, que Esquerra treballarà per evitar una repetició electoral:
"Sí, hi ha converses amb Junts per Catalunya i sí, hi ha voluntat d'entesa amb Junts per Catalunya, per tant, en aquest context el que necessitem és el màxim de discreció i el màxim d'entesa per poder evitar aquesta repetició electoral, que per nosaltres és important."
Els republicans, que consultaran a la militància qualsevol acord sobre la investidura, busquen una unitat estratègica fora dels focus dels mitjans i recosint confiances:
"És clau, aquests 14 diputats independentistes són claus, i també la necessitat de poder parlar amb els altres actors, en aquest cas Junts per poder treballar i negociar conjuntament."
Després de saber-se que el PSOE ha perdut un escó a Madrid i que Pedro Sánchez ja no en tindria prou amb una abstenció de Junts per ser investit, Carles Puigdemont ha fet una extensa piulada en què assegura que "qui cregui que exercint pressió o practicant directament el xantatge polític obtindrà algun benefici tàctic, es pot estalviar l'esforç".
Puigdemont també remarca que la "clau" que ha aconseguit Junts amb aquest resultat no és més que un poder efímer:
"Tenir la clau és circumstancial. Un dia la tens i l'endemà no, i no ho podem perdre mai de vista. Això no ens pot fer caure ni en les presses davant la por de perdre-la, ni en la sobreactuació davant d'un poder que és inevitablement efímer."
Per contra, l'expresident de la Generalitat apunta que el que realment importa és "un conflicte polític molt seriós i profund".
El partit, que no té por d'una repetició electoral, ha posat la pilota a la teulada de Pedro Sánchez i li reclama com a condicions per negociar una possible investidura l'amnistia i el referèndum.
Díaz crida a la calma i insta a respectar la legalitat
Sobre aquestes peticions, la líder de Sumar, Yolanda Díaz, demana als partits que estiguin a l'altura per aconseguir un govern progressista i aposta per dialogar amb Junts amb discreció dins del màxim respecte a la Constitució.
Ho ha dit en una entrevista al diari italià La Repubblica, en què també fa una crida a la calma:
"Vull transmetre tranquil·litat: la situació és complexa, però la política és diàleg i arribar a acords, fins i tot amb formacions que no pensen com nosaltres."
Preguntada sobre quins marges de diàleg hi ha amb Carles Puigdemont i Junts, Díaz ha posat èmfasi que "el diàleg és la clau de tot":
"Ha de ser serè i basat en el respecte. Hem de moure'ns amb discreció, analitzar el punt de partida, tots sabem que el nostre punt de vista és diferent del seu, i veure quines possibilitats hi ha de trobada. És la nostra responsabilitat trobar la manera d'arribar a un acord."
Díaz ha recordat que Sumar ja ha encarregat a l'exdiputat Jaume Asens que estableixi un diàleg amb les formacions catalanes i ha incidit que treballaran "amb discreció". En aquest sentit, ha refusat valorar les condicions que Junts ha plantejat com a punt de partida.
"No valoraré cap posició, a mesura que avancin les converses podrem expressar-nos", s'ha limitat a dir, recalcant, això sí, que "en democràcia ha d'existir sempre el màxim respecte a la legalitat vigent, i per descomptat a la Constitució".
En la mateixa línia, el primer secretari dels socialistes, Salvador Illa, ha demanat a Esquerra i a Junts que afrontin la negociació amb "realisme i pragmatisme", buscant un acord dins del "marc de convivència":
"Hi ha un marc de convivència que hem de respectar i, dins d'aquest marc de convivència, hem de mirar com es pot avançar."
El PP, disposat a parlar amb Junts
En aquest tetris de suports i exigències també n'hi ha per la banda de la dreta. Aquest dissabte, el vicesecretari de Coordinació Autonòmica i Local del PP, Pedro Rollán, no ha descartat que el partit parli amb Junts.
El popular entén que és la seva formació la que ha d'aspirar a una investidura i conformar el futur govern espanyol, i per això diu que el PP està disposat a parlar "amb totes i cadascuna de les formacions polítiques sempre que estiguin dins del marc de la constitució espanyola".
També li han preguntat sobre possibles negociacions per a una investidura amb una altra força com Bildu, i Rollán s'ha mostrat contundent.
"El PP, ja ho dic per endavant, no es recolzarà amb Bildu absolutament per a res", ha remarcat.
Coalició Canària demana tanda
Mentrestant, Coalició Canària, amb un sol diputat, assegura que no donarà suport a un govern de Feijóo amb Vox i, per tant, també li complica les negociacions als populars.
El vot de la diputada electa de Coalició Canària al Congrés, Cristina Valido, serviria a Pedro Sánchez per ser investit president sense necessitat d'aconseguir el vot a favor de Junts, mentre que no seria suficient perquè prosperés una hipotètica investidura d'Alberto Núñez Feijóo.
Sobre els últims moviments en el taulell de joc, el socialista Patxi López assegura que el canvi d'escons provocat pel recompte del vot exterior no altera la qüestió de fons.
És a dir que Junts ha de prendre la mateixa decisió: si s'alinea al costat del PP i VOX i permet un govern de la dreta amb la ultradreta o bé fa pinya amb la resta de forces progressistes per evitar-ho.
De fet, fonts del PP critiquen precisament que Pedro Sánchez vulgui unir tots els partits nacionalistes i independentistes a favor seu, i mantenen que Alberto Nuñez Feijóo té previst presentar-se a la sessió d'investidura com a candidat a la presidència perquè ha guanyat les eleccions amb 16 escons i 330.000 vots per sobre dels socialistes.
En joc la presidència de Meritxell Batet
Però abans de la investidura hi haurà una altra batalla: el 17 d'agost es constitueixen les Corts i amb aquests suposats blocs, 171 diputats progressistes i 172 de dretes, també canvia l'equilibri de forces a la mesa del Congrés.
El bloc de dretes pot aconseguir la presidència de la cambra baixa si el PSOE no aconsegueix un acord amb Junts en les properes setmanes.
Això trunca els plans de Pedro Sánchez d'esperar fins al setembre per negociar suports, i haurà de posar fil a l'agulla aquest mateix agost per convèncer Junts i veurem si també ERC, que de moment no ha ofert al PSOE cap xec en blanc i vol consultar la decisió a la militància.