Sánchez defensa la singularitat en el finançament per a Catalunya pactat entre ERC i PSC
"És bo per a Catalunya i bo per a Espanya", el president del govern espanyol afirma que l'acord reivindica la "solidaritat interterritorial" mentre el PP qualifica el pacte de xantatge independentista
Pedro Sánchez ha defensat que el preacord subscrit per ERC i el PSC és "bo per a Catalunya i bo per a Espanya". Sánchez ha subratllat que l'acord reivindica la "solidaritat interterritorial" i ha reivindicat que el text parla de com garantir el finançament per dotar d'uns bons serveis públics per a Catalunya.
El secretari general dels socialistes ha recordat que el text ha estat avalat gairebé per unanimitat de l'executiva del PSOE, amb només una abstenció, i ha defensat que pugui establir un sistema de finançament "singular" per a Catalunya atenent també a les singularitats del territori.
Pedro Sánchez ha fet aquestes declaracions des del Palau de l'Almudaina de Palma, després d'entrevistar-se amb Felip VIè.
Les declaracions de Sánchez subratllen el que ja havia anunciat el PSOE aquesta tarda de dimarts, que es fa seu el preacord entre el PSC i ERC per a la investidura de Salvador Illa i que hi "dona suport plenament i es compromet a impulsar-lo i fer-lo efectiu".
L'executiva federal del partit aquest dimarts ha acabat amb el vistiplau cap a l'entesa i els socialistes apunten que incorporaran el principi d'acord a l'espai de negociació que ja tenen obert amb els republicans a Madrid:
"El PSOE incorporarà aquest preacord a l'espai de negociació que manté amb ERC i que compta amb un mecanisme internacional d'acompanyament, verificació i seguiment amb la finalitat de treballar conjuntament per a garantir el seu ple compliment".
Hores després que la direcció d'Esquerra validés el preacord, les parts implicades ja han començat a explicar-ne les línies mestres.
En diverses entrevistes al llarg d'aquest dimarts al matí, la portaveu d'ERC Marta Vilalta ha donat per fet que el nou sistema de finançament es podrà aplicar.
El preacord entre Esquerra i el PSC aclareix, almenys una mica, el panorama de cara a la investidura, a l'espera que les bases republicanes hi donin o no el seu vistiplau.
Aquest migdia s'ha publicat la lletra petita del preacord, hores després que el fessin públic els republicans. Abans que es coneguessin els detalls, diverses veus ja l'han criticat.
Des de dins del PSOE, amb alguns barons, i també a les comunitats governades pel PP que són la majoria i que ja s'hi han mostrat en contra.
L'altra part signant, el PSC ha trencat el silenci molt tímidament aquest migdia amb un comunicat on ha explicat que reunirà l'Executiva del partit en sessió extraordinària aquest dissabte 3 d'agost, just després que s'hagi pronunciat ERC.
En el comunicat mantenen que "estem davant d'una oportunitat única i des del PSC es confia en un resultat positiu per a la ciutadania."
Des dels socialistes, a més, mantenen que continuaran treballant per "avançar en la negociació amb les forces progressistes per tal que Catalunya tingui un Govern com més aviat millor."
El govern espanyol lloa "el triomf de la política i el diàleg"
Mentrestant, el govern espanyol ha qualificat la negociació de "revolucionària". Pilar Alegría, portaveu del govern espanyol, ha mostrat cautela amb els processos interns de cada partit i satisfacció pel preacord.
"Es el triomf de la política, el diàleg, l'acord, la negociació i, per sobre de tot, de la satisfacció del govern d'Espanya"
L'executiva del partit s'ha reunit a la seu del carrer Ferraz, enmig de crítiques d'alguns barons del partit.
Qui s'ha pronunciat abans de la reunió és el president de Castella-la Manxa, el socialista Emiliano García-Page qui, just després que el PSOE hagi avalat l'acord entre PSC i ERC, ha convocat una "declaració institucional important" per a aquest dimecres.
Una declaració de la qual no han transcendit més dades i que arriba després que, en el seu perfil de Twitter, el baró hagi denunciat "el silenci eixordador" entre les seves files davant l'entesa amb ERC, que considera "intolerable":
A estas horas de la noche, el atronador silencio ante el grave atentado a la igualdad anunciado por ERC me tiene perplejo. O es un asentimiento intolerable, o un sentimiento de estupefacción como la que tenemos la inmensa mayoría de los españoles.
Emiliano García-Page (@garciapage) July 29, 2024
També ha carregat contra l'acord el secretari general del PSOE a Aragó, Javier Lambán. Ha titllat l'acord d'"inadmissible", i considera que suposa una "fallida brutal de la igualtat entre tots els espanyols".
"Com a socialista, com a demòcrata i com a espanyol, em resulta inadmissible", ha afegit Lambán.
En la mateixa línia s'ha expressat el secretari general del PSOE d'Extremadura, Miguel Ángel Gallardo.
PP: "Sánchez ha enganyat ara ERC"
El portaveu del PP al Congrés, Miguel Tellado, ha dit que Pedro Sánchez haurà de respondre davant de la ciutadania per la injustícia que suposa, diu, el nou finançament singular que ha pactat amb Esquerra Republicana de Catalunya.
"Sánchez haurà de respondre davant la ciutadania per tota les seves injustícies. I aquest model de finançament singular ofert a Catalunya és una injustícia. Ha enganyat ja a Junts i ara pretén fer-ho amb ERC amb un acord que és impossible de complir."
Des del PP català, Alejandro Fernández ha defensat que els actuals models lingüístics i de finançament "ja els van pactar PSC i ERC" i que el resultat ha estat "menys diners que mai" i "menys ús social del català que mai":
Conviene no olvidar que los actuales modelos lingüístico y de financiación ya los pactaron PSC y ERC.
El resultado para Cataluña es bien conocido: menos dinero que nunca, menos uso social del catalán que nunca, pero eso sí, más multas por rotular en español que nunca. Alejandro Fernández (@alejandroTGN) July 29, 2024
Aquest dimarts, la nova portaveu del govern del PP d'Andalusia, Carolina España, ha titllat de "clarament inconstitucional" el preacord entre ERC i el PSC.
Considera que és el "primer pas" per a la independència de Catalunya, i lamenta que l'executiu de Pedro Sánchez encara no s'hi hagi pronunciat "obertament".
Més contundent ha estat la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso. En un tuit, ha acusat Sánchez d'"apuntalar la dictadura bolivariana i trencar la caixa comuna dels espanyols".
Junts tampoc es pronuncia i Compromís posa condicions
Per dur a terme les modificacions legislatives de la LOFCA, cal una majoria absoluta al Congrés. Per això són imprescindibles els vots que van permetre la investidura de Sánchez.
És el cas, per exemple, de Junts, que ha reunit aquest matí de manera extraordinària la seva executiva, però no entrarà a valorar el preacord d'ERC amb el PSC fins que no sàpiga els detalls del text.
Els vots de Junts no seran els únics que caldrà seduir per tirar endavant les reformes legals necessàries. La portaveu de Compromís al Congrés, Àgudea Micó, ha assegurat que no hi donarà suport si no s'aborda "la singularitat valenciana", maltractada històricament, diu, pel sistema de finançament autonòmic.
"Si s'obre la possibilitat d'una reforma, per tenir el suport de Compromís caldrà abordar els problemes de la Comunitat Valenciana i les altres comunitats infrafinançades", ha assenyalat Micó, afegint que l'acord d'investidura de Sánchez ja incloïa una revisió del sistema de finançament.
La decisió, en mans de les bases
El preacord, presentat al vespre després d'una reunió maratoniana de la direcció d'ERC, ha rebut el suport "pràcticament per unanimitat" de l'executiva del partit, defensava la portaveu, Raquel Sans.
Però tot queda en mans de les bases d'Esquerra. En una consulta vinculant que se celebrarà aquest divendres, gairebé 8.700 militants republicans han de decidir si avalar el pacte i possibilitar la investidura de Salvador Illa com a president de la Generalitat o bé tombar-lo i, molt probablement, anar a noves eleccions a la tardor.
De moment, encara no s'ha pronunciat sobre el pacte Oriol Junqueras, en plena crisi interna del partit. Vilalta ha dit al Canal 3/24 que espera que "sàpiga valorar aquest gran acord per a Catalunya".
"Esperem que pugui sumar-se a aquest acord", ha afegit, abans de defensar que ERC és una formació "assembleària" en què les decisions es prenen "entre tots".
Sobre com serà la pregunta de la consulta a la militància, ha apostat perquè aquesta sigui el més "clara i senzilla" possible.