ERC avança en la negociació amb el PSC, però tem que la militància tombi un preacord
Els republicans temen que les bases acabin tombant un pacte amb els socialistes per la "desconfiança" amb el PSOE, fet que suposaria la fi de les negociacions
Les negociacions són intenses i avancen a bon ritme, tant que ja es dona gairebé per fet que la setmana vinent podria ser la definitiva. ERC i PSC fa dies que han accelerat els contactes per tancar com més aviat millor un acord que faci Salvador Illa president de la Generalitat amb l'interrogant sobre si les bases republicanes l'acabaran avalant.
El termini, autoimposat pels republicans, venç dimecres, però encara queden punts per consensuar. La pedra angular és el model de finançament. Els republicans insisteixen que no acceptaran el consorci tributari que proposen els socialistes, recollit a l'Estatut, però creuen que hi ha marge per posar-se d'acord.
"El terra d'ERC és molt alt i el sostre del PSC és molt baix, però hi ha marge per poder-se entendre."
En una entrevista al canal 324, la portaveu d'Esquerra, Raquel Sans, s'ha mostrat optimista amb la possibilitat d'arribar aviat a un preacord amb el PSC que, probablement, es coneixerà la setmana vinent, però ha subratllat que encara queda camí per recórrer: "Crec que hi ha moviment i voluntat d'entesa i un acord és possible, però no estem en aquest punt."
Per això, els dos partits mantenen un "diàleg constant" fins a última hora amb l'interrogant sobre si la militància republicana, que té l'última paraula, donarà el vistiplau al preacord. A hores d'ara, la formació ho té tot a punt per celebrar la votació, en cas necessari, el mateix 1 d'agost.
Dubtes sobre l'aval de la militància
La cúpula d'Esquerra no amaga que la "desconfiança" de les bases amb el PSOE i "el paper d'Illa amb el 155" podria fer trontollar el pacte.
"El que em fa dubtar que la militància pugui avalar o no un preacord és la desconfiança amb el PSOE, la sensació que de vegades s'arriba a acords i queden en paper mullat."
Si les bases acaben rebutjant el preacord amb el PSC, el partit no es planteja continuar negociant, de manera que un no definitiu de la militància republicana a la investidura d'Illa suposaria la "fi del trajecte": "Existeixen altres majories i voldríem donar marge al PSC per poder mirar en altres direccions."
Ara bé, tot i la "desconfiança" de les bases per la "manca de compliments del PSOE", Sans considera possible vèncer aquest "recel". Tal com ha recordat, els socialistes sí que "s'han mogut en casos essencials", com en la derogació del delicte de sedició del Codi Penal o amb la llei d'amnistia.
Per això, ha dit, és cabdal que els compromisos a què s'arribi no depenguin de la "bona voluntat" de Pedro Sánchez, sinó que es mantinguin en el temps, amb independència de qui governi La Moncloa.
"Som molt conscients que si el senyor Pedro Sánchez ha fet moviments en clau de l'amnistia o de la derogació de la sedició ha sigut perquè necessitava els vots d'ERC i som conscients que ara necessiten els nostres vots. Si un dia deixen de necessitar-los, no pot ser que això no quedi blindat. La negociació no la fem per a Esquerra Republicana, la fem per al país".
Una situació "complexa i delicada" en cas de repetició electoral
Un altre dels elements que està sobre la taula és el paper d'ERC en cas de repetició electoral. La cúpula del partit confia que la militància tingui aquest escenari en compte a l'hora de valorar l'eventual preacord per investir Illa.
Especialment, en un moment de profunda crisi interna, sense un candidat clar, amb una direcció en interinatge i la polèmica encara oberta per l'estructura de comunicació B del partit.
"La independència és més fàcil quan tens la clau de la caixa que quan no i això és un pas que la militància pot valorar en positiu (...). En una hipotètica repetició electoral, quin seria l'escenari que quedaria? Seríem capaços de capgirar-ho? És una reflexió que s'ha de fer."
Una situació "complexa i delicada" a què s'haurà d'afrontar la militància d'Esquerra, que en els pròxims dies podria tenir la clau per decidir el nou president de la Generalitat.