ERC guanya per primera vegada en unes eleccions generals a Catalunya
Gabriel Rufián celebra la victòria davant d'una foto d'Oriol Junqueras (EFE)

ERC guanya per primera vegada en unes eleccions generals a Catalunya

El PSC queda com a segona força a les eleccions 2019, caiguda dels comuns, JxCat i Ciutadans es mantenen i patacada del PP

Marta CarnicéActualitzat

Triomf històric d'Esquerra Republicana, en unes eleccions generals. Amb 15 escons i 1.014.462 vots, ERC ha guanyat els comicis del 28A a Catalunya per primera vegada a la història, tant en escons com en vots, segons el 99,93% dels vots escrutats; de fet, ha estat la formació més votada en 748 dels 947 municipis catalans i ha obtingut 6 diputats més que en les darreres eleccions del 26J de 2016. Un triomf que coincideix amb la segona millor participació en unes eleccions generals a Catalunya: d'un 77,55%.

Els republicans s'han acabat imposant per 1,3 punts en percentatge de vot al Partit dels Socialistes, que es queda en segona posició, amb 12 escons i 957.782 vots, i trenca així la forta davallada dels darrers comicis.

 

En Comú Podem ha tingut una de les caigudes més importants, ha quedat en tercera posició amb 7 escons i 614.196 vots, amb un percentatge de vot del 14,90%, de manera que perdria gairebé la meitat dels vots i el lideratge dels partits amb representació a Catalunya a la cambra baixa.

JxCat es manté i queda en quarta posició amb 7 escons també, però amb 497.276 vots. Malgrat perdre un escó dels que va obtenir l'antiga Convergència, Junts per Catalunya obté el 12,05% dels vots a Catalunya i millora els resultats que apuntaven els sondejos.

Ciutadans també es manté, amb 5 escons, i 476.819 vots mentre que la irrupció de Cayetana Álvarez de Toledo no hauria obtingut l'efecte esperat i el PP ha tingut un fort cop en passar de 6 a 1 escó i obtenir els pitjors resultats de la història amb el suport del 4,8% de votants, 200.080 vots.

Un escó que també obté la ultradreta de Vox per la demarcació de Barcelona amb 148.417 vots, el 3,60% de percentatge.

Front Republicà, per contra, s'ha quedat a les portes d'entrar a la cambra baixa en no arribar al 3% dels vots necessaris (2,74% en percentatge de vot).

Amb aquests resultats, l'independentisme se situaria al voltant del 40% dels vots.

 

A la demarcació de Barcelona, el PSC s'endú la victòria per la mínima i s'ha acabat imposant a ERC per només 1,7 punts, tot i que a Barcelona ciutat finalment s'ha acabat imposant Esquerra.

 

Els republicans s'han consolidat en primer lloc a la demarcació de Girona.

A la demarcació de Lleida, ERC també s'ha acabat imposant:

 

 

 

A les comarques de Tarragona, Esquerra ha guanyat per primera vegada.

A Catalunya, ERC ha estat el partit més votat en 748 dels 947 municipis com Lleida, Reus i Girona, a banda de Barcelona. La segona formació que ha guanyat en més localitats catalanes és JxCat, amb 103 municipis.

 

 

Aquest cop Catalunya envia 48 escons al Congrés dels Diputats, enlloc dels 47 de les darreres eleccions.

ERC ha aconseguit també 11 escons al Senat, els mateixos que el 2016, i continuaria sent la tercera força en aquesta cambra, per darrere del PSOE i el PP i per davant del PNB. JxCat, per la seva banda, n'obtindria dos.

 

El sondeig de TV3 i Catalunya Ràdio ja preveia el triomf d'ERC

A primera hora del vespre, el sondeig de TV3 i Catalunya Ràdio ha conclòs que Esquerra Republicana guanyaria les eleccions generals del 28A a Catalunya en escons i el Partit dels Socialistes ho farien en vots. Totes dues forces tindrien una forta pujada respecte els comicis del 26J de 2016.

Es tracta de la sisena vegada que els catalans tornen a les urnes en només quatre anys. Als comicis del 26J, el 2016, Units Podem va obtenir 12 diputats. Esquerra Republicana, quedava en segon lloc amb 9 diputats, igualant els resultats de les eleccions del 21D de 2015, els millors resultats de la seva història en unes eleccions generals fins ara. Ja a més distància quedaven CDC i el PSC, amb 8 i 7 escons respectivament. El PPC obtenia 6 diputats i Ciutadans, 5.

ARXIVAT A:
Eleccions 28A
Anar al contingut