ERC i Democràcia i Llibertat tindran grup propi al Congrés
Tant al Congrés com al Senat, ERC i Democràcia i Llibertat tindran grups parlamentaris propis. A la cambra baixa, les dues formacions esperen rebre el vistiplau de la mesa, però tant el PP com el PSOE ja s'hi han pronunciat a favor perquè consideren que compleixen el reglament de la cambra. El portaveu parlamentari del PP, Rafael Hernando, argumenta que Democràcia i Llibertat i Esquerra tindran grup perquè assegura que totes dues formacions superen el 15% dels vots de mitjana en el conjunt de Catalunya.
"Hem estudiat el cas, i les dues formacions sí que poden tenir grup parlamentari perquè compleixen els requisits", ha assegurat Hernando, tot i que a la circumscripció de Barcelona no hagin arribat al 15%, una de les condicions reglamentàries. El PSOE comparteix l'argument dels populars. La mesa del Congrés, on els vots de PP i PSOE sumarien majoria -cinc de nou-, és la que ha de validar la conformació del grup dels dos partits. La decisió es podria fer efectiva demà en la primera reunió de la mesa, sense esperar que es compleixi el termini de cinc dies hàbils que estableix el reglament per fer les propostes i sempre que ERC i DiL hagin registrat els seus escrits.
De fet, aquesta tarda, Democràcia i Llibertat ha presentat un escrit al Congrés per constituir-se com a grup parlamentari i ha elegit com a portaveu el que va ser el seu cap de llista el 20 de desembre, Francesc Homs. DiL ha fet aquest pas després que tant els populars i els socialistes li hagin garantit que li facilitaran la constitució com a grup.
Al Senat, el PSOE cedirà dos senadors tant a ERC com a DL per arribar als deu que exigeix el reglament per constituir un grup. La cessió de senadors és tradicional a la cambra alta i s'entén com un gesti de cortesia parlamentària.