Els socis de govern, sense cap proposta conjunta d'estratègia independentista al Parlament
- TEMA:
- Parlament de Catalunya
Malgrat que tant Esquerra com Junts han manifestat la confiança que mantenir que la coalició és possible, el pols es manté. Les diferències entre els socis s'han evidenciat en les votacions de les propostes de resolució, les conclusions del debat de política general, que aquest divendres ha acabat al Parlament.
D'entrada, entre les 21 propostes que havien presentat conjuntament els encara socis --que han tirat endavant--, cap feia referència a l'estratègia independentista. Així, cada grup ha presentat les seves.
En tot cas, hi ha hagut una mena de fair play: Esquerra ha votat les propostes de Junts, i Junts les d'Esquerra, en defensa de l'1 d'Octubre, del dret a l'autodeterminació i la fi de la repressió.
Esquerra no havia posat negre sobre blanc la que va ser la gran proposta del president en la primera jornada del debat: l'acord de claredat, que planteja pactar un referèndum amb l'Estat inspirant-se en la via canadenca.
La idea, però, sí que l'han plantejat els comuns en una resolució que ha rebut el suport d'Esquerra, però no pas de Junts, que s'ha abstingut en la votació. Els vots dels comuns i els republicans no han sumat prou per tirar-la endavant, i la proposta --que demanava "convocar una taula de partits catalana per impulsar un acord de claredat i presentar-lo posteriorment a la taula de diàleg-- ha quedat rebutjada.
El sentit del vot també ha estat diferent en el cas de Ia proposta de la CUP, que reclamava donar per acabada la taula de diàleg. En aquest cas, Esquerra hi ha votat en contra, mentre que els diputats de Junts s'han abstingut.
La qüestió de confiança, rebutjada
Pel que fa a les conclusions que Junts ha plantejat en solitari, manté que cal implementar el resultat del referèndum de l'1-O, però ni es mencionaven les tres condicions que reclamen als seus socis, ni tampoc la qüestió de confiança que ha deixat el govern penjant d'un fil.
Sí que reclamava que Aragonès se sotmetés a aquesta qüestió de confiança abans d'un mes una de les propostes del PP. En tot cas, la cambra l'ha tombat, amb els vots en contra de Junts i ERC, així com els de la CUP, el PSC i ECP. Els grups de Vox i Ciutadans s'han abstingut a la iniciativa dels populars i, per tant, s'han quedat sols votant-hi a favor.
A favor del traspàs de Rodalies
Entre les propostes conjuntes d'Esquerra i Junts que han tirat endavant hi ha la que insta el govern a acordar amb La Moncloa el traspàs de Rodalies abans que s'acabi el 2022. Ha tirat endavant, la seva, i una altra dels socialistes en el mateix sentit.
El ple també ha manifestat el seu suport al Pacte Nacional per a la indústria 2022-2025, signat el passat 9 de setembre, i ha constatat la necessitat de l'impuls de la indústria a Catalunya, establint nous objectius estratègics i assolint-los. Es tracta d'una resolució conjunta del PSC, ERC, Junts, En Comú Podem, Cs i PP, que ha rebut els vots en contra de Vox i la CUP.
Aragonès aposta per la continuïtat
El debat ha començat amb una intervenció del president Aragonès, que ha apostat per la continuïtat de la coalició de govern amb Junts, a qui ha demanat que decideixi com més aviat millor si també ho vol.
Des de Junts, Albert Batet ha anunciat que, acabat el debat, li farien arribar la proposta "amb concrecions, garanties i terminis sobre el compliment de l'acord de govern".
El termini que s'han fixat ells mateixos per negociar amb el president s'acaba diumenge al vespre. En tot cas, la decisió definitiva la prendrà la militància en una consulta que es farà els dies 6 i 7 d'octubre.
- ARXIVAT A:
- Parlament de Catalunya Junts ERC