Laura Borràs en una imatge d'arxiu (ACN)

ERC, Junts i CUP defensen la sobirania del Parlament i Borràs manté l'escó a l'espera de la JEC

La majoria independentista de la mesa, que té fins divendres que ve per respondre a la JEC, ha acordat demanar un informe als lletrats per redactar les al·legacions
Redacció Actualitzat
TEMA:
Laura Borràs

La mesa del Parlament ha encarregat un informe als lletrats de la cambra per redactar les al·legacions que presentaran a la Junta Electoral Central (JEC) sobre el cas de Laura Borràs. Així ho ha acordat la majoria independentista --amb els vots d'ERC, Junts i la CUP--, amb el vot en contra del PSC.

La intenció és respondre a la Junta amb les mateixes al·legacions que ja es van presentar en els casos de Quim Torra i Pau Juvillà: defensa del Parlament i del seu reglament, que només preveu retirar l'escó als diputats en casos en què la sentència és ferma, cosa que no passa amb la presidenta de Junts. 

El termini que ha donat la JEC per presentar-les acaba divendres que ve, 28 d'abril. Així ho van comunicar a la vicepresidenta de la cambra Alba Vergés --que té les funcions de presidenta després que se suspengués Borràs com a diputada.

Li va donar 10 dies per comunicar quines mesures adopta, tenint en compte la jurisprudència que exposa la Junta. Això és la interpretació de la Llei Electoral amb què van retirar l'escó a l'expresident Quim Torra i a l'exdiputat de la CUP Pau Juvillà. En tots dos casos, la JEC va rebutjar les al·legacions del Parlament i va entendre que, com que la llei diu que els condemnats són "inelegibles", la seva situació ja els fa incompatibles per ser diputats i, per això, van aplicar el que es va anomenar "inelegibilitat sobrevinguda". És a dir, que els podien retirar l'escó encara que la sentència no fos ferma.

Una interpretació que ha estat avalada pel Suprem en tots dos casos: Torra i Juvillà.

Tot fa pensar que passarà el mateix amb Laura Borràs. El TSJC la considera culpable d'un delicte de prevaricació i d'un delicte de falsedat en document oficial, a més d'inductora d'un delicte continuat de falsedat en document mercantil durant la seva etapa com a directora de la Institució de les Lletres Catalanes (ILC), per la qual cosa l'ha condemnada a quatre anys i mig de presó i a tretze d'inhabilitació.

La mesa s'ha reunit aquest dimarts al matí (Parlament)

L'equip de Laura Borràs també està preparant les seves al·legacions per presentar-les a la JEC, que li va donar el mateix termini de 10 dies per fer-ho.
 

Borràs hi veu una contradicció

La presidenta suspesa del Parlament, Laura Borràs, ha carregat contra la mesa perquè entén que la seva decisió és contradictòria. "El que sobta és que la mesa que ara vol fer veure que està respectant drets, me'ls va vulnerar amb una aplicació fraudulenta de l'article 25.4", ha dit des de Montpeller en referència a la decisió de suspendre-la com a diputada en obrir-se el judici contra ella.

Borràs ha recordat que quan presidia el Parlament també es van presentar al·legacions a la JEC pel cas de l'exdiputat de la CUP Pau Juvillà i s'ha mostrat sobtada pel fet que, aquesta vegada, el PSC hi hagi votat en contra.

"Així funciona l'Estat quan avança, trepitjant drets i fent que cada vegada sigui més fàcil vulnerar-los. Per això hauríem d'estar tots units i no permetre que es vulnerin els drets de ningú amb independència de les forces polítiques", ha afegit.

ARXIVAT A:
Laura Borràs Parlament de Catalunya
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut