Alguns diputats abandonen la sala abans de la intervenció de Vox en el debat d'investidura (Europa Press / David Zorrakino)
Alguns diputats abandonen la sala abans de la intervenció de Vox en el debat d'investidura (Europa Press / David Zorrakino)

ERC, Junts, la CUP i els comuns acusen el PSC de saltar-se el pacte anti-Vox

Els grups sobiranistes volen excloure Vox de l'elecció de senadors autonòmics i el PSC assegura que no se'ls pot negar "el que els pertoca per llei"

El Parlament ha de proposar abans de finals de mes els diputats que seran senadors de designació autonòmica. Esquerra, Junts, la CUP i En Comú Podem volen que Vox es quedi sense senador i apel·len al pacte signat fa un mes per vetar Vox dels llocs de representació al Parlament i no donar suport a cap de les seves iniciatives.

L'estratègia, però, no ha funcionat perquè la cinquena formació signant de l'acord, el PSC, assegura que això pot donar protagonisme a l'extrema dreta i qüestiona l'encaix legal de la iniciativa. "No ens saltarem la llei ni l'Estatut de Catalunya", ha dit el portaveu adjunt dels socialistes a la cambra, Raúl Moreno.

Pel PSC, no és democràtic vetar la representació institucional dels partits i no veuen "tolerable" negar a Vox el que creuen que "els pertoca per llei".

 

El portaveu adjunt del PSC al Parlament, Raúl Moreno
El portaveu adjunt del PSC al Parlament, Raúl Moreno (ACN / Sílvia Jardí)

 

El Parlament designa vuit senadors

El Parlament de Catalunya té potestat per designar vuit senadors a cada legislatura. La llei diu que correspon a la mesa i la junta de portaveus "determinar el nombre de senadors que corresponen proporcionalment a cada grup parlamentari".

Amb onze diputats, Vox és la quarta força de la cambra catalana, per la qual cosa el PSC considera que no hi ha empara jurídica per deixar-los sense un senador autonòmic, una decisió que creuen que podria vulnerar els "drets de representació passiva" dels votants del partit d'extrema dreta.

Un dels punts del decàleg signat per PSC, ERC, Junts, la CUP i els comuns estableix que cal evitar, "sempre que sigui possible", la presència de Vox en els nomenaments que depenen del Parlament. En una roda de premsa sense el PSC, les diputades Najat Driouech (ERC), Aurora Madaula (Junts), Basha Changue (CUP), Jessica González (CUP) i el diputat Pau Morales (ERC) han explicat que s'han consultat els serveis jurídics de la cambra per buscar un encaix legal al veto, que reivindiquen que forma part dels acords anti-Vox.

 

Representants dels partits sobiranistes han anunciat la intenció de vetar Vox de la designació de senadors autonòmics
Representants dels partits sobiranistes han anunciat la intenció de vetar Vox de la designació de senadors autonòmics (ACN - Sílvia Jardí)


Basha Changue ha defensat que el punt de l'acord sobre evitar els nomenaments de càrrecs de Vox s'ha de mantenir. Així ho ha traslladat a la mesa perquè l'òrgan acabi de concretar com aconseguir-ho fent les "consultes jurídiques" necessàries.

Jess González, dels comuns, ha apostat per la creació d'espais amplis per intercanviar opinions i ha apuntat que volen crear un espai formal amb organitzacions polítiques, mitjans de comunicació, moviments socials i altres col·lectius "assenyalats" per l'extrema dreta.

Aurora Madaula, de Junts, ha defensat que cal impulsar les modificacions legislatives que calgui "per blindar el Parlament contra els discursos d'odi, la discriminació, l'assetjament i el masclisme".

Najat Driouech, d'Esquerra, ha assegurat que l'acord és només "un punt de partida" per construir "un mur democràtic" contra Vox.

 

Ignacio Garriga, al faristol del Parlament durant el debat d'investidura de Pere Aragonès
Ignacio Garriga, al faristol del Parlament durant el debat d'investidura de Pere Aragonès (ACN - Job Vermeulen)

 

Dues propostes més contra l'extrema dreta

Més enllà del debat sobre els senadors de designació autonòmica, ERC, Junts, la CUP i els comuns han anunciat dues propostes de resolució que registraran la setmana vinent, quan el PSC hagi decidit si s'hi suma.

La primera consisteix a traslladar alguns dels punts del decàleg perquè el ple es posicioni, com ara declarar la cambra "espai lliure de discurs d'odi i blindar-se davant d'apologies de la discriminació". A més, també volen aprovar el punt que insta a fer modificacions normatives per poder emetre declaracions institucionals sense necessitat d'unanimitat.

L'altra proposta planteja la creació d'una comissió d'estudi sobre el racisme institucional i estructural a Catalunya, similar a una que ja es va impulsar la legislatura passada.

 

 

 

 

 

ARXIVAT A:
Parlament de CatalunyaPSCVoxERCJuntsComunsCUPExtrema dreta
Anar al contingut