ERC, JxCat i la CUP no donen suport per ara al pacte Sánchez-Iglesias
El partits catalans independentistes, que sumen 23 escons al Congrés, podrien tenir la clau de la investidura de Pedro Sánchez
El ràpid preacord de govern de coalició entre Pedro Sánchez i Pablo Iglesias ha agafat per sorpresa gran part de l'arc parlamentari i algunes de les forces polítiques necessàries per tal que una investidura de Pedro Sánchez arribi a bon port.
El PSOE i Podem, amb 155 escons, es queden a 21 de la majoria absoluta. Per tant, necessiten sumar suports i, de moment, des de les forces catalanes independentistes al Congrés, la resposta és no.
ERC, que va obtenir 13 diputats en les eleccions de diumenge i que és una de les claus per desbloquejar la investidura, ha demanat seure i parlar. Ho ha dit Marta Vilalta:
"Hem vist com Pedro Sánchez aplaudia la sentència del Tribunal Suprem contra els líders independentistes. Hem vist com negava reiteradament el diàleg amb la Generalitat. Ara mateix la nostra posició és un no. Si volen alguna cosa de nosaltres, el que exigim des d'Esquerra és que cal seure i parlar."
Per la seva banda, Laura Borràs, de JxCAT, ha assegurat que la seva formació no pot donar suport a un govern que nega el dret a l'autodeterminació:
"Mentre hi hagi presos, exiliats i represaliats, mentre no es pugui parlar del dret a l'autodeterminació, que sembla que és el marc mental que ha comprat Podem en el punt 9 d'aquest preacord, és evident que nosaltres no podem investir ni permetre la investidura d'un president com Pedro Sánchez."
Mireia Boya, de la CUP, espera que ERC i JxCat s'oposin a l'entesa PSOE-Podem perquè no inclou ni l'amnistia ni el dret d'autodeterminació.
Un problema de convivència i sense amnistia ni dret d'autodeterminació. Només espero que ERC i JxCat siguin conseqüents amb allò dit en campanya i diguin NO, pels represaliats, pels presos, exiliats i per la dignitat de tots els catalans. pic.twitter.com/M5YWOyEUeV
Mireia Boya Busquet (@yeyaboya) 12 de novembre de 2019
El PNB espera propostes
Aitor Esteban, del PNB, ha dit que s'ha passat a un acord ràpid i que la seva formació, amb 7 escons, intentarà ser responsable, però que Pedro Sánchez ha de donar solucions.
"Serem responsables i intentarem ser constructius. Per nosaltres aquest govern hauria d'afrontar i donar solucions a l'encaix de les nacions catalana i basca."
Què necessita Pedro Sánchez per ser investit?
En una primera votació, majoria absoluta. És a dir, 176 vots a favor dels 350 diputats al Congrés. La suma de PSOE (120), Unides Podem (35), PNB (7), Més País (3), Coalició Canària (2), BNG (1), Partit Regionalista de Cantàbria (1) i Terol Existeix (1) es quedaria en 170, a sis de la majoria absoluta. Per tant, encara necessitaria el suport d'ERC o de JxCat. Aquest és un escenari poc probable, almenys, per ara.
En una segona volta, Sánchez necessita més sís que nos. Partint del supòsit que aconsegueix el suport dels 170 diputats d'abans, la resta (PP, Cs, Vox, Na+ i els partits independentistes catalans) sumen 180. Descartat el suport del PP, necessitaria, com a mínim, l'abstenció d'ERC (13).
Fins i tot en el cas que Cs (10) s'abstingués, Sánchez seguiria necessitant l'abstenció o el suport d'ERC. L'única opció per no dependre dels republicans seria que Cs votés sí a la hipotètica investidura de Sánchez.