La portaveu d'ERC, Marta Vilalta, ha dit que s'aturen les negociacions amb el PSOE fins a saber el posicionament de l'Advocacia de l'Estat sobre Junqueras (ACN/Àlex Recolons)

ERC no negociarà amb el PSOE fins que es pronunciï sobre la immunitat de Junqueras

La cúpula republicana atura les negociacions per a la investidura de Sánchez després de la sentència del Tribunal de Justícia de la UE
Irene Vaqué Reig Actualitzat
TEMA:
Oriol Junqueras

Esquerra Republicana no tornarà a negociar la investidura de Pedro Sánchez mentre el PSOE no es pronunciï sobre la immunitat d'Oriol Junqueras com a europarlamentari.

Ho ha assegurat en una roda de premsa la portaveu de la formació, Marta Vilalta, després que aquest dijous al matí el Tribunal de Justícia de la Unió Europea hagi dictaminat sobre la immunitat de Junqueras, un dictamen que dona la raó al president d'ERC i reconeix la seva condició d'eurodiputat des de la proclamació dels resultats.

Vilalta ha dit que estan atents al posicionament de l'Advocacia de l'Estat:

"No està previst que ERC torni a asseure's amb el PSOE fins que no sapiguem què pensa sobre la sentència, fins que no sapiguem quines valoracions fa l'Advocacia de l'Estat. Ara, més que mai, és el moment de recuperar la via política."

En el seu moment, l'Advocacia de l'Estat va ser favorable que Junqueras pogués sortir de la presó el 17 de juny passat, per anar al Congrés dels Diputats a acatar la Constitució i recollir l'acta d'eurodiputat davant la Junta Electoral Central.

La Fiscalia, en canvi, s'hi va oposar amb l'argument que caldria demanar permís al Parlament Europeu per retirar-li la immunitat i que tot plegat generaria "una intromissió tan indeguda com inadmissible en l'exercici de la funció de jutjar i fer executar allò jutjat que correspon al poder judicial". Tampoc hi estava d'acord la Fiscalia General de l'Estat. I la decisió del Suprem va ser no donar-li permís per fer el tràmit.
 

Oriol Junqueras al Congrés dels Diputats el 21 de maig (Reuters/Angel Navarrete)

 

ERC exigeix la llibertat de Junqueras

Marta Vilalta, que forma part de l'equip negociador d'Esquerra, també ha dit que la sentència fa "justícia" i ha exigit l'alliberament de Junqueras:

"Avui hem trencat el mur de la injustícia espanyola, avui comencem a fer justícia. Avui també guanya la democràcia, perquè el que ha dit el Tribunal de Justícia de la UE és que s'han vulnerat els drets de l'Oriol Junqueras i de tots els ciutadans que van voler que tinguessin eurodiputats independentistes."

La portaveu d'Esquerra ha instat el govern espanyol a complir les sentències judicials "tal com predica";

"Ara, per tant, després d'aquesta victòria en seu judicial, és l'hora de fer que aquesta sentència es compleixi. Per això exigim la nul·litat de la sentència del procés i la posada en llibertat de Junqueras."


De seguida que s'ha sabut la sentència, els republicans han demanat la llibertat immediata del seu líder i l'anul·lació de la sentència del judici de l'1-O.

 

Compareixença del grup republicà després de la sentència sobre la immunitat de Junqueras (ACN/Àlex Recolons)

El grup d'ERC a la cambra catalana ha comparegut a la tarda davant del Parlament de Catalunya i ha reclamat que es tregui el conflicte amb Catalunya de la justícia:

"A nivell polític, el que diem al govern de l'Estat és que pot començar el camí de la desjudicialització. Demanem que respectin i acatin aquesta sentència i de forma immediata, com ha demanat el president del parlament europeu, David Sassoli."

En l'acte també ha parlat el president del Parlament, Roger Torrent, que ha dit que la "doctrina Junqueras" garanteix els drets dels ciutadans, més enllà dels independentistes:

"La justícia arriba, costa però arriba. La doctrina Junqueras, la sentència d'avui, no només garanteix els drets als independentistes, és una doctrina que defensa els drets del conjunt dels europeus i europees. La sentència d'avui diu que quan la justícia és veritablement independent, guanyem, perquè tenim la raó en la defensa de la democràcia."

 

Resposta de La Moncloa a la sentència de Junqueras

Grande-Marlaska ha parlat de la sentència després de participar en un acte de la Policia Nacional (EFE/Emilio Naranjo)

La primera resposta de La Moncloa ha estat desvincular la sentència del TJUE de les negociacions per a la investidura. En un comunicat, el govern espanyol en funcions s'ha remès al Suprem, que és qui ha de donar compliment al dictamen.

Al mateix temps, la vicepresidenta en funcions, Carmen Calvo, ha defensat que cal "obrir una nova etapa de diàleg, negociació i acord" i ha afegit que "potser la nova situació ens farà passar pàgina" d'una situació "creada per l'anterior govern".

Quan ha tingut lloc la intervenció d'ERC, l'única veu del govern espanyol que havia parlat sobre la sentència de Junqueras era la del ministre de l'Interior en funcions, Fernando Grande-Marlaska. Ha afirmat que respecten les resolucions judicials i reben la sentència europea "amb el mateix respecte amb què reben les sentències dels tribunals espanyols".

El president del Parlament Europeu, David Sassoli, ha demanat a "les autoritats espanyoles competents que compleixin" la sentència. "He encarregat als serveis jurídics del Parlament que avaluïn com més aviat millor l'aplicació dels efectes de la sentència sobre la composició del nostre Parlament", ha explicat Sassoli, en una declaració davant el ple de l'Eurocambra.

 

 

 

ARXIVAT A:
Oriol Junqueras ERC Judici procés Procés català
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut