Els cartells van apareixer davant de seus d'ERC

ERC obre expedient a 4 militants pels cartells de Maragall: podrien expulsar-ne un

Els expedientats serien Sergi Sebrià, Marc Colomer, Tolo Moya i el militant de l'Anoia que hauria encarregat els polèmics cartells de l'Alzheimer
Redacció Actualitzat
TEMA:
Marta Rovira

ERC ha tancat el cas dels cartells dels germans Maragall amb quatre expedients a militants: un de molt greu, que podria significar l'expulsió definitiva del partit, correspondria al militant de l'Anoia que va encarregar els polèmics cartells de l'Alzheimer i que ja hauria estat suspès de militància, segons ha avançat Europa Press. 

El segon expedientat, amb una falta greu, seria l'exdirector de comunicació del partit, Tolo Moya, i podria suposar la suspensió de militància durant dos anys.

Els altres dos expedients són de caràcter lleu. Correspondrien a l'exviceconseller del govern i exvicesecretari de comunicació del partit, Sergi Sabrià, i a l'actual vicesecretari de comunicació, Marc Colomer. En aquest cas, la falta només comporta un avís. 

En un comunicat, en el qual ERC no ha fet públics els noms, el partit ha informat que són mesures provisionals, a l'espera que els afectats presentin al·legacions i la Comissió de Garanties d'ERC ho avali.

El responsable de compliment ha enviat aquest divendres l'informe del cas a l'executiva, que l'ha acceptat i elevat al Consell Nacional, liderat per la secretària general, Marta Rovira.

L'exdirector de comunicació del partit, Tolo Moya és un dels expedientats (3Cat)

Pesos pesants sota lupa

L'informe l'ha redactat el responsable de compliment d'ERC, Xavier Mombiela, a partir de les declaracions que ha pres als implicats aquests últims dies.

Un dels que han passat a relatar per la comissió ha estat l'exdirector de comunicació del partit, Tolo Moya, que ha assegurat que no va autoritzar mai el cartell contra Maragall, tot i que la direcció del partit i el mateix Ernest Maragall l'havien assenyalat com a responsable.

També l'exviceconseller d'Estratègia i Comunicació del partit, Sergi Sabrià, que va dimitir com a viceconseller del Govern en funcions després de negar qualsevol implicació en els fets. "Ni la vaig aprovar ni l'aprovaria mai", va reivindicar Sabrià en el seu comiat.

Igualment, aquests dies han declarat davant la comissió l'exvicesecretari de comunicació, Marc Colomer, i el militant de l'Anoia que va encarregar els cartells.

L'exviceconseller Sergi Sabrià, en roda de premsa (ACN)


Esbrinar qui va encarregar els cartells

L'executiva del partit, amb Rovira al capdavant, ha estat l'encarregada de prendre les mesures disciplinàries, que s'han aplicat de manera cautelar i que ara hauran de ser ratificades per la comissió de garanties del partit.

Els implicats poden presentar al·legacions durant els pròxims 20 dies.

La investigació buscava esbrinar quins eren els responsables dels cartells contra els germans Maragall, una acció de falsa bandera el març del 2023 que es va engegar quan Ernest Maragall anava molt per darrer a les enquestes per a l'alcaldia a Barcelona.

Tot i que la cúpula del partit i el mateix Ernest Maragall va tenir coneixement del cas, no es va obrir cap investigació fins que el cas es va fer públic.

L'atac hauria sortit d'una estructura B que treballava en paral·lel als responsables de comunicació d'ERC.


ERC anuncia una auditoria interna i un nou protocol

ERC també ha anunciat que farà un protocol de campanyes, així com una auditoria interna.

L'executiva d'avui s'ha conjurat perquè fets com aquests "no es tornin a repetir" i ha demanat que es facin totes les investigacions necessàries per "dilucidar els dubtes generats per aquest tipus de campanya".

L'informe ratificat inclou l'elaboració d'un nou protocol intern per al disseny i gestió de campanyes i activismes, amb l'objectiu que no se superin "mai" els límits ètics "com va passar en el cas dels cartells".

Una investigació exprés

En cas que no s'hagués identificat els autors dels fets, ERC podia haver continuat investigant els fets fins posar noms i cognoms a les persones que hi havia al darrere de tot plegat.

Un escenari que era poc probable després que la portaveu del partit, Raquel Sans, celebrés aquesta setmana que els republicans hagin anat per feina a l'hora de depurar responsabilitats: "l'executiva nacional té la voluntat de posar punt final a aquesta situació com més aviat millor".

Això, tot i que, segons va avançar "La Vanguardia", ERC hauria pagat 50.000 euros pel silenci dels que van enganxar els cartells de l'Alzheimer. El partit, però, va negar en un comunicat que s'hagi fet cap pagament en aquest sentit.


Amb la crisi interna d'ERC de rerefons

La decisió arriba en un moment de crisi interna a Esquerra Republicana, tot i que aquest divendres Rovira l'ha tornat a relativitzar assegurant que "no és una crisi, si no un debat".

La realitat, però, és que la polèmica dels cartells de l'Alzheimer i l'adéu de Sergi Sabrià han fet implosionar una tensió latent des de fa temps dins la formació.

El partit es divideix entre junqueristes i roviristes i els mals resultats de les últimes convocatòries electorals fan que el lideratge del partit estigui en disputa.


Renovar lideratges

Nombrosos militants d'ERC han signat un manifest on demanen una "renovació general de la cúpula dirigent" del partit, mentre Junqueras té la intenció de presentar-se a la reelecció com a president del partit.

En el consell nacional, Rovira ha insistit en la necessitat de renovar els òrgans de gestió del partit, una manera implícita de marcar el camí a Junqueras i emplaçar-lo a no ser un obstacle.

Precisament aquest divendres s'ha sabut que diversos sectors d'ERC han proposat a l'expresidenta del Parlament i de l'ANC, Carme Forcadell, que assumeixi la presidència del partit a partir del congrés del 30 de novembre.

ARXIVAT A:
Marta Rovira ERC Ernest Maragall Alzheimer Ajuntament de Barcelona
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut