ERC vol explicacions de Borràs pel cas Juvillà, i Junts culpa la CUP de tirar pel dret

El desenllaç del cas del diputat de la CUP ha tornat a posar damunt la taula les divergències estratègiques de l'independentisme
Redacció Actualitzat
TEMA:
Parlament de Catalunya

Les friccions entre els partits independentistes continuen al voltant de la inhabilitació del diputat de la CUP Pau Juvillà. Després de defensar que mantindrien el seu escó, aquest dijous es va saber que Juvillà ja no és diputat, i des de fa uns quants dies. Segons la web del Parlament, des de divendres passat, 28 de gener.

Tot i això, Borràs assegura que no tenia constància que la baixa ja hagués estat tramitada. En la reunió de la mesa, ha negat que li constés la baixa de Juvillà i que donés cap ordre en aquest sentit.

Segons ha pogut saber TV3, aquest divendres a la tarda, la secretària general del Parlament, Esther Andreu, ha notificat a la Junta Electoral que Juvillà ja està donat de baixa i no disposa de cap de les prerrogatives pròpies dels diputats, com ara el telèfon mòbil o el correu electrònic corporatiu.


ERC vol explicacions, com la resta de partits

Junts, que sempre ha defensat la desobediència, ha acabat acatant ara igual que Esquerra va acatar amb el cas del president Torra, i les ferides que es van obrir aleshores s'han fet ara més profundes entre els socis de govern.

Fins ara ERC havia tancat files amb la presidenta del Parlament, però avui li ha exigit explicacions. Aragonès i Borràs es van trobar minuts abans de fer un acte conjuntament dissabte passat a Manresa. Segons diverses fonts, Borràs va demanar a govern, Esquerra i la CUP gestos conjunts per desobeir. Aragonès no hi va voler entrar, però sí que va deixar clar el seu suport a tot el que decidís la presidenta del Parlament.

Però ara els republicans volen saber, per exemple, per què ahir Laura Borràs no va convocar Pau Juvillà com a diputat al ple, i per què el dia 3 de febrer es va saber que se l'havia donat de baixa amb data de 8 de gener. Ho ha demanat la portaveu del partit, Marta Vilalta:

"No va poder votar per conflicte d'interessos o perquè ja no era diputat? Si ja no ho era, per què no es va comunicar públicament abans? Per què vam anar a fer el ple?"

L'oposició hi veu interessos partidistes. Alícia Romero, del PSC, fins i tot parla d'engany.

"Ens han enganyat. No han dit la veritat als membres de la mesa, als diputats i als ciutadans de Catalunya."

Per la líder dels comuns, Jéssica Albiach, es tracta d'un sainet.

"Ha estat una setmana de sainet. Amb falsedats, opacitat, sense saber exactament què passava. La responsabilitat és de la presidenta, però no només d'ella."

Portes endins, les parts reconeixen el fracàs, perquè el que havia de ser una mostra d'unitat independentista davant la repressió ha acabat amb denúncies encreuades de falta de compromís i de respecte als acords.

A l'espera del que pugui dir la presidenta del Parlament, fonts pròximes insisteixen a lamentar que la CUP va tirar pel dret, en solitari i sense acordar-ho, a l'hora de sol·licitar la delegació de vot de Juvillà per al ple d'aquest dijous.

Les mateixes fonts asseguren que la CUP s'havia compromès a no demanar la delegació del vot, fet que la CUP nega rotundament.

Junts creu que aquesta sol·licitud es va fer per perjudicar la presidenta, com ha defensat el diputat i advocat Jaume Alonso-Cuevillas:

"Era evident que això només tenia per objecte enviar la presidenta Borràs a la paperera de la història o del Codi Penal. Jo li vaig dir que fes el que volgués, però que li aconsellava no acceptar de cap manera aquesta delegació de vot."

La gota que va fer vessar el got, per la CUP, va ser que la presidenta no acceptés aquesta delegació del vot i que Juvillà no fos convocat al ple. Borràs apel·la al reglament per dir que Juvillà no podia participar en una votació sobre el seu cas perquè hi hauria hagut conflicte d'interessos.

Com a mostra de l'evident desacord independentista, la CUP va decidir no votar l'únic punt del ple que defensava mantenir l'escó a Juvillà, un diputat de la seva formació.

La CUP no va votar a favor del punt que demanava mantenir l'escó de Juvillà (ACN / Omar Barón)


La CUP rumia com substituir-lo

La conseqüència directa dels últims esdeveniments és que a hores d'ara hi ha un lloc buit a la mesa del Parlament. Una vacant que no se sap ni quan ni com es cobrirà.

A més, els anticapitalistes tenen, ara per ara, un diputat menys, i estan debatent com fan aquest relleu i quan el farien.

El diputat ha llençat un missatge a través de Twitter en què recorda que el seu oponent "és qui inhabilita un president per posar una pancarta, qui acusa la mesa del Parlament per permetre el debat o qui empresona gent per posar urnes. Qui ens nega el nostre dret a decidir lliurement el nostre futur".

Diu Juvillà que des dels "lògics dissensos" cal construir "unitat antirepressiva, amb un principi de realitat", i que ara no s'ha de "repartir culpes", sinó "posar-s'hi".

 

ARXIVAT A:
Parlament de Catalunya CUP Junts ERC Judicial
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut